Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βυθίστηκαν οι αγορές του Ισραήλ, κλειστές οι επιχειρήσεις, μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

Βυθίστηκαν την Κυριακή οι μετοχές και τα ομόλογα στο Ισραήλ, ενώ πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές καθώς κλιμακώνονται οι πολεμικές επιχειρήσεις την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης ενόπλων της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας πάνω από 600 άτομα και απαγάγοντας δεκάδες άλλους.

Οι βασικοί δείκτες TA-125 και TA-35 στο Τελ Αβίβ κατρακύλησαν σχεδόν 7%, με τις τράπεζες να χάνουν 9%, ενώ τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν βουτιά έως 3% στην πρώτη αντίδραση της αγοράς στην πιο αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ τις τελευταίες δεκαετίες, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Αν και η αγορά ξένου συναλλάγματος είναι κλειστή την Κυριακή, το σέκελ βρίσκεται ήδη σε χαμηλό έτους λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. 

“Αυτός ο κύκλος βίας αναμένεται να είναι έχει μεγαλύτερη διάρκεια και να είναι πιο σοβαρός από προηγούμενους, κάτι που θα έχει ξεκάθαρα μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και τον προϋπολογισμό”, αναφέρει στο Reuters o Jonathan Katz, επικεφαλής οικονομολόγος της Leader Capital Markets.

“Το σέκελ αναμένεται να αποδυναμωθεί σημαντικά αύριο και βλέπουμε μεγάλη πιθανότητα σε κάποια φάση η Τράπεζα του Ισραήλ να αρχίσει να πουλάει συνάλλαγμα”, προσθέτει. 

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Bezalel Smotrich ανακοίνωσε ότι έχει δώσει οδηγίες στους επικεφαλής των τμημάτων να διοχετεύσουν άμεσα τους αναγκαίους πόρους για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων. 

Από την πλευρά της, η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί η οικονομική ζημιά από τις πολεμικές συγκρούσεις, αν και ανέφερε ότι στη σύγκρουση των 50 ημερών με τους ισλαμιστές της Χαμάς το 2014, η ζημιά είχε φτάσει τα 3,5 δισ. σέκελ ή το 0,3% του ΑΕΠ. Η πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας είναι για ανάπτυξη 3% το 2023 και το 2024

Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων

Στο μεταξύ, η Delta Air Lines ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις προς και από το Ισραήλ σε Νέα Υόρκη και Ατλάντα ακυρώθηκαν μέχρι τη Δευτέρα, ενώ η United Airlines ανακοίνωσε ότι “οι μελλοντικές μας λειτουργίες στο αεροδρόμιο του TLV θα ανασταλούν, μέχρι οι συνθήκες να μας επιτρέψουν να τις ξαναρχίσουμε”. 

Η Air India ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ αναστέλλονται μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.  

Οι ισραηλινές αερογραμμές Arkia ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν έκτακτες πτήσεις από την Αθήνα για να επιστρέψουν Ισραηλινοί που έκαναν τις διακοπές τους. Η επίσης ισραηλινή Israir διεξάγει έκτακτες πτήσεις από την Κύπρο.  

Related posts

Η αμερικανική ηγεσία υποκύπτει στο γήρας

admin

Morgan Stanley: Αύξηση κερδοφορίας στο τρίμηνο με οδηγό την επενδυτική τραπεζική

admin

Έξαλλος ο Τσαβούσογλου, απέσυρε άρθρο του από τον Economist λόγω εξωφύλλου και κύριου άρθρου κατά Ερντογάν

admin

Ρωσία και Κούβα συνεργάζονται για το θέμα των Κουβανών που φέρονται να πολεμούν στην Ουκρανία

admin

Μαδαγασκάρη: Δεκατρείς νεκροί, εκ των οποίων 7 ανήλικοι, από ποδοπάτημα σε στάδιο

admin

Συνάντηση Πετρούσεφ – Κάστρο για ζητήματα ασφάλειας

admin

Λαγκάρντ: Καμπανάκι για τον πληθωρισμό παρά την παύση – Αναμένεται να παραμείνει πολύ υψηλός

admin

Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούνιο

admin

Η Ουκρανία λέει πως έπληξε το ρωσικό πλοίο Kommuna στην Κριμαία

admin