Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βιετναμέζα δισεκατομμυριούχος καταδικάστηκε σε θάνατο για απάτη

Για την πιο θεαματική δίκη που έγινε ποτέ στο Βιετνάμ σε μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές απάτες που έχει δει ποτέ ο κόσμος κάνει λόγο το BBC σε σημερινό του δημοσίευμα. 

Δικαστήριο στο Βιετνάμ, σε μια σπάνια απόφαση, καταδίκασε σε θάνατο την Τρουόνγκ Μάι Λαν, επικεφαλής ενός κολοσσού στον τομέα των ακινήτων, για τη λεηλασία μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, σε μια περίοδο συνολικά 11 ετών. Είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες στο Βιετνάμ που καταδικάστηκε σε θάνατο για οικονομικό έγκλημα.

Η Λαν, επικεφαλής του ομίλου ανάπτυξης ακινήτων Van Thinh Phat, κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση, δωροδοκία και παραβιάσεις τραπεζικών κανόνων.

Όπως μεταδίδει το BBC η Λαν καταδικάστηκε ότι έλαβε δάνεια 44 δισ. δολ. από την Saigon Commercial Bank. Με βάση την απόφαση θα πρέπει να επιστρέψει 27 δισ. δολ. – ένα ποσό που οι εισαγγελείς είπαν ότι ενδέχεται να μην ανακτηθεί ποτέ. Κάποιοι πιστεύουν ότι η θανατική ποινή είναι ένας τρόπος που το δικαστήριο χρησιμοποιεί για να την πιέσει να επιστρέψει μερικά από τα δισεκατομμύρια που λείπουν, αναφέρει το BBC. 

Η ενημέρωση των αρχών για την υπόθεση ήταν λεπτομερέστερη, κάτι ασυνήθιστο για τη χώρα: συνολικά, 2.700 άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν, ενώ στην υπόθεση απασχολήθηκαν 10 εισαγγελείς και περίπου 200 δικηγόροι. Τα αποδεικτικά στοιχεία αποθηκεύτηκαν σε 104 κιβώτια συνολικού βάρους έξι τόνων. Ογδόντα πέντε κατηγορούμενοι δικάστηκαν μαζί με την Λαν, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες.

“Δεν έχει υπάρξει ποτέ μια θεαματική δίκη όπως αυτή, νομίζω, στην κομμουνιστική εποχή”, σχολίασε στο BBC ο David Brown, συνταξιούχος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών με μακρά εμπειρία στο Βιετνάμ. “Σίγουρα δεν υπήρξε τίποτα σε αυτή την κλίμακα”.

Η δίκη ήταν το πιο δραματικό κεφάλαιο μέχρι στιγμής στην εκστρατεία κατά της διαφθοράς που διεξάγει από το 2016 ο ηγέτης του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Νγκουγέν Φου Τρονγκ. Η εκστρατεία του με τίτλο “φλεγόμενος κλίβανος” έχει οδηγήσει στην άσκηση διώξεων σε βάρος εκατοντάδων υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων και σημαντικών επιχειρηματικών στελεχών ή στην παραίτησή τους.

Η Λαμ θα εφεσιβάλει την απόφαση, δήλωσε στο Reuters μέλος της οικογένειάς της. 

Related posts

Λιβύη: Η Μανγκούς φέρεται να διέφυγε στην Τουρκία – Με την πλάτη στον τοίχο ο Ντμπέιμπα

admin

“Άγνωστο αντικείμενο” έπεσε στην Ερυθρά Θάλασσα κοντά στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

admin

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι προτείνουν ασυνήθιστο σχέδιο για την αποφυγή του “shutdown”, πυροδοτώντας αντιδράσεις

admin

Πολωνοί εισαγγελείς: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί ότι η Πολωνία χρησιμοποιήθηκε ως κόμβος logistics για την ανατίναξη των Nord Stream

admin

Ορμπάν: Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο

admin

Βρετανία: Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ ακύρωσαν την προγραμματισμένη απεργία τους

admin

Ρωσία: Στις 14 Δεκεμβρίου ο “απολογισμός της χρονιάς” από τον Πούτιν

admin

Η Ισπανία απέλασε 2 μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας

admin

Κρεμλίνο: Κατηγορεί την Ουκρανία για τον θάνατο πολλών αμάχων

admin