Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βασίλης Ψάλτης, Αndrea Orcel: Win-win η στρατηγική συμφωνία μεταξύ Αlpha Bank και UniCredit

Ως μια συμφωνία win – win χαρακτήρισαν το deal μεταξύ

Alpha Bank

και

UniCredit

οι επικεφαλής των δύο ομίλων σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές και εκπροσώπους του τύπου που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των σημερινών ανακοινώσεων για την απόκτηση του 9% που κατέχει το ΤΧΣ και της σύμπραξης στη Ρουμανία.

Τον αντίκτυπο της μεταξύ τους στρατηγικής συμφωνίας ανέλυσαν ο CEO της UniCredit, κ. Andrea Orcel και ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ψάλτης.

Σύμφωνα με τον πρώτο, η συγχώνευση των θυγατρικών στη Ρουμανία αναμένεται να επηρεάσει τον δείκτη CET1 της UniCredit κατά περίπου 15 μονάδες βάσης, ενώ σε συνδυασμό με την εμπορική συμφωνία στην Ελλάδα για τη διάθεση των προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα καθαρά της κέρδη κατά περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στην Alpha Bank, τα οφέλη του deal, τόσο στα κεφαλαιακά αποθέματα της τράπεζας, όσο και στον δείκτη ROE (σ.σ. που μετά το deal αναθεωρείται στο 12,5%) είναι σημαντικά, γεγονός που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, αλλά και το buy back, σε δεύτερο, όμως, χρόνο, αφού τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τον επόπτη.

Όσον αφορά στην απόκτηση του 9% που το ΤΧΣ κατέχει στην Alpha Bank, ο επικεφαλής της UniCredit σημείωσε πως «η χρονική στιγμή για επέκταση των συνεργειών στην ελληνική αγορά είναι η σωστή, καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, απέκτησε επενδυτική βαθμίδα και η UniCredit ενδυναμώνει το δίκτυο των τραπεζών, με τις οποίες συνεργάζεται σε 15 χώρες», ενώ σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας με το ΤΧΣ η UniCredit έχει δεσμευτεί να αγοράσει μέσω της αγοράς ένα μετοχικό μερίδιο ίσο με το χαμηλότερο του 5% ή ένα διαφορετικό ποσοστό μετοχών που προκύπτει από την επένδυση της UniCredit ενός συνολικού προσυμφωνημένου ποσού μέσα στους επόμενους 24 μήνες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το Ταμείο με ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τη λήψη σχετικής προσφοράς, υπογραμμίζοντας πως αυτή θα εξεταστεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής Αποεπένδυσης. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι θεωρείται ιδιωτική πώληση το ΤΧΣ είναι υποχρεωμένο να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Bραδινή έξοδος για Κωνσταντίνο Πλεύρη και Τζόρτζια Σιακαβάρα – Περπατάνε χεράκι χεράκιΘέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ από Φίλη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να εκπροσωπεί ένα αριστερό κόμμαΟ Χάρης Δούκας στον Δανίκα: Πριν το debate δεν με αναγνώριζαν ούτε οι ταξιτζήδες

Related posts

Flexfin: Ο πιο πολύτιμος συνεργάτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

admin

Αναδρομικά στους κληρονόμους: Πότε θα καταβληθούν

admin

Βραβευμένη με Νόμπελ οικονομολόγος Εστέρ Ντιφλό: Οι πλούσιες χώρες χρωστούν $500 δισ. τον χρόνο σε ηθικό χρέος στις φτωχές

admin

ΔΥΠΑ: Πάνω από 50.000 προσλήψεις για ανέργους το 2023 – Τα ενεργά προγράμματα απασχόλησης

admin

Αγγελική Φράγκου: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στη ναυτιλία από τις γεωπολιτικές εξελίξεις

admin

Silicon Valley Bank: Να εμπλακούν στις έρευνες FBΙ και υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητά Δημοκρατικός γερουσιαστής

admin

O πόλεμος των φαρμακευτικών για το αδυνάτισμα: Eli Lilly εναντίον J&J

admin

Κατώτατος μισθός: Πόσο πιθανή είναι η διπλή αύξηση, πού μπορεί να φτάσει

admin

Τράπεζα της Ελλάδας: Τα 18 δισ. ευρώ προσεγγίζουν τα έσοδα από τον τουρισμό το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023

admin