Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βήμα σημειωτόν για τα F-16 στην Τουρκία

Νέες υποσχέσεις ότι το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έρθει στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης φέρεται να πήρε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν, αλλά όχι δεσμεύσεις για την έγκρισή της. Ενώ την ίδια στιγμή η τουρκική πλευρά έβαλε στο τραπέζι το αίτημά της για την απόκτηση των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών, χωρίς αντίστοιχα να λαμβάνει τις δεσμεύσεις που ήθελε από τον Μπλίνκεν. Με το παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών να συνεχίζεται. Η τουρκική πλευρά μάλιστα επανέλαβε μέσω διαρροών πως το θέμα της Σουηδίας εξαρτάται από τη Βουλή. Αποτέλεσμα, η λύση στο δίλημμα «πρώτα τα F-16 ή πρώτα η Σουηδία» να μη φαίνεται ακόμα στον ορίζοντα αφού ούτε η Αγκυρα ούτε η Ουάσιγκτον θέλουν αντίστοιχα να κάνουν το πρώτο βήμα. Η Ελλάδα πάντως θέλει να βγει από το κάδρο του παζαριού και το πετυχαίνει.

Ενδεικτικό ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να αναλάβουν δεσμεύσεις πριν δουν δείγματα γραφής από την Τουρκία, με επίκεντρο τη Σουηδία, το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν απέφυγε κάθε δήλωση ή διαρροή από αμερικανικής πλευράς για τα F-16.

Ο δύσκολος σύμμαχος

Η Τουρκία, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ στη Σούδα, εξακολουθεί να αποτελεί έναν απαραίτητο αλλά διαρκώς δύσκολο σύμμαχο. Στην ατζέντα των επαφών Μπλίνκεν στην Κωνσταντινούπολη κυριάρχησαν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία τόσο στην αποτροπή της διάχυσης του πολέμου όσο και στην επόμενη ημέρα στη Γάζα, σε σχέση, όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, με τη διακυβέρνηση υπό τους Παλαιστίνιους, την ανοικοδόμηση, αλλά και την αξιοποίηση των σχέσεών της για τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Με την τουρκική πλευρά να δηλώνει έτοιμη να διαδραματίσει θετικό ρόλο, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Κατά τις συναντήσεις του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Ερντογάν αλλά και τον Φιντάν στην Κωνσταντινούπολη δεν έγιναν δηλώσεις, ενώ τα μικρόφωνα έμειναν κλειστά, ακόμα και στην υποδοχή του Μπλίνκεν, αποδεικνύοντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν «βαριά» και απείχε κατά πολύ από το κλίμα εμπιστοσύνης που κυριάρχησε στις επαφές του στην Κρήτη, όπου το περιβάλλον αναδείχθηκε ιδιαίτερα οικείο.

Related posts

Καταιγισμός με 2.500 σχόλια μέσα σε 5 ημέρες

admin

Αντιφάσεις

admin

Νίκος Δένδιας: «Είμαι αποφασισμένος να εμπλουτίσω την αμοιβαία αμυντική βιομηχανική συνεργασία με το Ισραήλ»

admin

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: «Χάλασε το ζύγι, η Τουρκία έχει σημασία»

admin

Δένδιας: Απόλυτο σκάνδαλο η σύλληψη Μπελέρη αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία

admin

Κασσελάκης: Δεν σχολιάζω τα του οίκου μου, είπε για Σπηλιωτόπουλο – «Ντροπή για την απόφαση για το Μάτι»

admin

Αδωνις Γεωργιάδης: Προσέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος – Ο λόγος

admin

Δείτε live την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Μετά την ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα

admin

Υπόγειες διαδρομές Μαξίμου – Αρχιεπισκοπής

admin