Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: O Τύπος για την “ιστορική νίκη” της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και την “πικρή απογοήτευση” του Ερντογάν

“Ο Ερντογάν χάνει το στοίχημά του”, έχει τίτλο σημερινό άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βελγικής εφημερίδας Le Soir για τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους απέτυχε να ανακαταλάβει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, που είχαν πάει στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης ήδη από το 2019, τονίζει η Soir, ενώ υπογραμμίζει ότι “αναδύεται μια εθνική πορεία” για τον νικητή δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

“Η αντιπολίτευση διατηρεί τις μεγάλες πόλεις, εκείνες που ο Τούρκος πρόεδρος είχε ορκιστεί να ανακατακτήσει: την Άγκυρα και ιδιαίτερα την Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων που συγκεντρώνει το 20% του πληθυσμού της Τουρκίας και το ένα τρίτο του πλούτου της”, τονίζει η Soir. Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται 21 χρόνια στην εξουσία, τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών είναι μια “πικρή απογοήτευση”, αλλά και “πηγή ανησυχίας” για το μέλλον του κόμματός του, του AKP, σχολιάζει η εφημερίδα. “Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όχι μόνο δεν κέρδισε τα δημαρχεία των τριών μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων (Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη), αλλά έχασε και την τέταρτη, την Προύσα, την οποία κρατούσε για πολύ καιρό”, τονίζει η Soir, επισημαίνοντας ότι στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, υπήρξαν απογοητευμένοι ψηφοφόροι του AKP και δυσαρεστημένοι με την πτώση της αγοραστικής τους δύναμης.

Καταλήγοντας, το άρθρο της Soir επισημαίνει ότι περισσότερο από κάθε άλλο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ξεχωρίζει ως “ο μεγάλος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου” και ο πιο σοβαρός αντίπαλός του -τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο- για τις προεδρικές εκλογές του 2028, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να διεκδικήσει μια τέταρτη θητεία (που θα συνεπαγόταν ωστόσο απόφαση του Κοινοβουλίου ή αναθεώρηση του Συντάγματος) ή εάν επιλέξει να ορίσει και να υποστηρίξει διάδοχο.

Από την πλευρά της, η βελγική εφημερίδα La Libre δημοσιεύει άρθρο στην ιστοσελίδα της, με τίτλο “Ο Ερντογάν παραδέχεται μια ιστορική νίκη της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές και υπόσχεται να σεβαστεί την απόφαση του Έθνους”. Επισημαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, παραδέχτηκε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί “σημείο καμπής” για το στρατόπεδό του και υπογραμμίζεται ότι “Η τουρκική αντιπολίτευση έχει επιφέρει τη χειρότερη εκλογική της καταστροφή στο κόμμα του αρχηγού του AKP (ισλαμοσυντηρητικό) των τελευταίων δύο δεκαετιών”. Όσον αφορά τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισημαίνεται ότι για πολλούς παρατηρητές, θεωρείται ότι θα έχει μια πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Related posts

Κύπρος: Εντός των επόμενων ωρών η αναχώρηση του σκάφους με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα

admin

Δημοσίευμα: Το Ισραήλ θα καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να εγκαταστήσουν αεράμυνες

admin

Νίγηρας: ΗΠΑ και Γαλλία καταδικάζουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης

admin

Ιρλανδία: Το κυβερνών κόμμα Fine Gael ορίζει τον Σάιμον Χάρις ως νέο ηγέτη του

admin

Ισραήλ: Αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για επιστροφή των ομήρων και εκλογές

admin

Στροφή-έκπληξη από ΔΝΤ: Η Βρετανία θα αποφύγει την ύφεση, θα τα πάει καλύτερα από τη Γερμανία το 2023

admin

Βασιλιάς Αμπντάλα: Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου

admin

Η Τουρκία αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κατά 200%

admin

Το Ισραήλ ελπίζει ότι σημαντικός αριθμός ομήρων πιθανόν να απελευθερωθεί από την Χαμάς “τις επόμενες ημέρες”

admin