Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρνητικό σήμα από Ιερώνυμο για την τεκνοθεσία από ομοφύλους

Αρνητικό σήμα στην κυβέρνηση για τη νομοθέτηση της επέκτασης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1), στεκόμενος ειδικά στο θέμα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Για τον γάμο ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως θα εκθέσει την προσωπική άποψή του πρώτα στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η ΔΙΣ δεν θα πάρει καμία απόφαση μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο. Για την τεκνοθεσία, ωστόσο, δεν άφησε κανένα χώρο για συζήτηση. «Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η σύνθεση της κοινωνίας», είπε, «πώς θα γίνει ένα παιδί που θα κάνει την κοινωνία μου αύριο; Ποια ανθρώπινα δικαιώματα θα έχει ένα παιδί (σ.σ. ενός ομόφυλου ζευγαριού); Ποια είναι η μαμά του, ποιος ο μπαμπάς του; Θα έχει δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες. Την ελευθερία τη σεβόμαστε για τον κάθε άνθρωπο, το να μου αλλάξει όμως τον τρόπο ζωής δεν το επιτρέπω. Στο θέμα της τεκνοθεσίας διαφωνώ προσωπικά».

«Ασε τον καημένο κι αυτόν…»

Την ώρα της αναχώρησης του Αρχιεπισκόπου από το γραφείο του, ρεπόρτερ με κάμερα τον σταμάτησε για δηλώσεις μέσα από το αυτοκίνητό του και τον ρώτησε ποια είναι η γνώμη του για τον Στέφανο Κασσελάκη που προσφάτως παντρεύτηκε τον σύντροφό του. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε λακωνικά: «Ασε τον καημένο κι αυτόν…».

Κομματική πειθαρχία

Να επισημάνω, παρεμπιπτόντως, ότι ο Κασσελάκης ανακοίνωσε πως, όταν μας προκύψει τελικά το νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα, θα θέσει στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα ψήφου με κομματική πειθαρχία. Ξεκάθαρα, νέτα σκέτα.

Νέες αλλαγές στην εκλογή πρυτάνεων

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής του πρύτανη των ΑΕΙ από τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησής τους θα κάνει, όπως με πληροφόρησαν, το υπουργείο Παιδείας. Ηταν άλλωστε αναμενόμενο: η αξιολόγηση του νέου νόμου, διά της εφαρμογής του, τον έριξε «κάτω» από τη βάση, με τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας να αγωνίζονται επί μήνες να εκλέξουν νέα διοίκηση και να μην μπορούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ευτελισμού του αξιώματος του πρύτανη αποτελεί το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) επέλεξε τελικά, έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, δύο πρυτάνεις (!) που θα μοιραστούν την επόμενη θητεία «στη μέση». Τόσο… σολομώντεια λύση!

Η «νικώσα ψήφος»

Το πρόβλημα εντοπιζόταν στον ζυγό αριθμό (6) των εσωτερικών μελών των νέων Συμβουλίων τους και την ευκολία με την οποία δύο «αντίπαλες» ομάδες μπορούσαν να οδηγηθούν σε ισοβαθμία 3-3 κι άρα σε αδυναμία επιλογής των εξωτερικών μελών τους. Αυτοί οι «6» εκλεγμένοι πανεπιστημιακοί σε κάθε Συμβούλιο Διοίκησης έπρεπε να διαλέξουν άλλα 5 εξωτερικά μέλη για τη σύνθεσή του (από την ευρύτερη κοινωνική δομή) και όλοι μαζί να επιλέξουν τον νέο πρύτανη μεταξύ των 6 πρώτων. Μύλος. Ενώ κι η επιλογή πρύτανη μέσα από τα μέλη του ίδιου του Συμβουλίου άφηνε περιθώρια για συναλλαγές στο εσωτερικό τους. Αυτό το δεύτερο επί του παρόντος δεν αλλάζει, παρά το σχετικό αίτημα των πρυτάνεων. Αλλάζει όμως η ισοψηφία του «3-3». Οπως στην τραγωδία του Αισχύλου «Ευμενίδες», στην ισοψηφία τη λύση θα δίνει η «νικώσα ψήφος». Πλέον, εκείνος που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους μέσα στα εσωτερικά εκλεγμένα μέλη κάθε νέου Συμβουλίου, θα έχει ισχύ ψήφου που θα μετράει ως διπλή. Δηλαδή, οι ψήφοι θα γίνουν επί της ουσίας 7.

Ο Αναστ. Μητσιάλης στο Αγιον Ορος

Επειτα από πολλά μπρος-πίσω κι έντονη φημολογία, τελικά η κυβέρνηση κατέληξε και διοικητής του Αγίου Ορους θα διοριστεί το τελευταίο… φαβορί για τη θέση που παραμένει τυπικά ακέφαλη από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την παραίτηση του Θανάση Μαρτίνου. Δηλαδή ο πρέσβης ε.τ. Αναστάσιος Μητσιάλης, τέως υποδιοικητής της ΕΥΠ από το 2019 ως τα τέλη του 2022. Από ό,τι μαθαίνω το ΦΕΚ του διορισμού του έχει πάρει την επίσημη οδό με την υπογραφή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά, φυσικά, η ανακοίνωσή του θα γίνει από την κυβέρνηση.

Αρχίζουν καταθέσεις

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η εξέταση μαρτύρων από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και τα κόμματα κατέθεσαν ήδη το καθένα τη λίστα με τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι θα τους δούμε όλους. Οι πρώτοι που έχουν κληθεί, πάντως, για να καταθέσουν τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη, είναι οι πρώην υπουργοί Μεταφορών των κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη, Τάσος Μαντέλης (της περιόδου 1997-2000) και Χρίστος Βερελής (της δεύτερης τετραετίας). Οπως επίσης και οι Χρίστος Τσίτουρας, Κώστας Γιαννακός και Νικόλαος Κουρέντας, που ήταν στελέχη του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ κατά την ίδια περίοδο αλλά και επί κυβερνήσεως Καραμανλή.

Λίστες αιτημάτων

Κατά τα λοιπά, η ΝΔ, ως πλειοψηφία, έχει προτείνει επίσης μια μακριά λίστα πολιτικών προσώπων, στελεχών των φορέων του σιδηροδρόμου αλλά και ιδιωτικών εταιρειών και της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων. Στη γαλάζια λίστα διαβάζουμε, ανάμεσά τους, τους πρώην υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη, Δημήτρη Ρέππα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστο Σπίρτζη και, φυσικά, τον Κώστα Καραμανλή που ήταν επικεφαλής του υπουργείου Μεταφορών την ημέρα της τραγωδίας. Στη δική του λίστα μαρτύρων ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριέλαβε τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Θάνο Πλεύρη και τη Ζωή Ράπτη που υπηρετούσαν τότε στο υπουργείο Υγείας, αλλά και τον απερχόμενο περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό. Η εισηγήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, ζήτησε, τέλος, να κληθεί ως μάρτυρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να παραμείνει η λίστα ανοιχτή ώστε να προστεθούν ονόματα αν προκύψουν από τις καταθέσεις.

Related posts

Θεοδωρικάκος: «Περιμένω από τους πρυτάνεις να τηρήσουν τους νόμους»

admin

Oι επαφές Γεραπετρίτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι S-300

admin

Μητσοτάκης: «Ερχονται 10.000 προσλήψεις εργαζομένων στην Υγεία»

admin

Οι τρεις λόγοι που αλλάζουν το σκηνικό της φετινής ΔΕΘ

admin

Υπουργείο Παιδείας: Στεγαστικό επίδομα σε περισσότερους φοιτητές

admin

Συνάντηση Στεφανή – Γκιουλέρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

admin

Gov Wallet: Πάνω από 1.148.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων και διπλωμάτων

admin

Τα «κόκκινα τηλέφωνα» Αθήνας – Άγκυρας και το διπλό ραντεβού κορυφής το 2024

admin

Στη Βουλή κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας

admin