Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για τα ομόφυλα ζευγάρια παρά το… μασάζ στην ΚΟ

Με αντιρρήσεις που αγγίζουν το ψυχολογικό όριο των δέκα βουλευτών, αλλά και το δημόσιο σήμα που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΕΡΤ), δηλώνοντας πως οι βουλευτές του οφείλουν να λειτουργούν ως νομοθετικό σώμα και όχι ως σχολιαστές, η πράσινη κοινοβουλευτική ομάδα συζήτησε για πρώτη φορά διά ζώσης τη θεσμοθέτηση της ισότητας του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, σε μια «θερμή» συνεδρίαση που θα επαναληφθεί την Τρίτη.

Ο πρόεδρος του κόμματος στην εισαγωγική του ομιλία έδειξε στο «ναι» επί της αρχής, σημειώνοντας ωστόσο πως το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν βουλευτές που μίλησαν αστόχαστα, βάζοντας την παράταξη στο στόχαστρο.

Η συνεδρίαση ήταν κλειστή, ενώ κλήθηκαν δύο νομικοί – συνεργάτες της κοινοβουλευτικής ομάδας, να εξηγήσουν τις θέσεις του κόμματος, συμβάλλοντας στο σχετικό μασάζ. Επτά ήταν οι απουσίες, όλες ύστερα από συνεννόηση με την ΚΟ – από αυτές μόνο τρεις αφορούσαν «επίφοβους» βουλευτές.

Οι διαφωνίες που εκφράστηκαν εντός της συνεδρίασης αφορούσαν κυρίως το ζήτημα της τεκνοθεσίας, αλλά και αυτό της παρένθετης κύησης που ωστόσο δεν υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε – οι βουλευτές που τάχθηκαν από την αρχή υπέρ του νομοσχεδίου σχολίαζαν πριν από τη συνεδρίαση πως η απουσία της λέξης «τεκνοθεσία» και το ένα άρθρο που συμπεριλαμβάνει τις αλλαγές ενδεχομένως απαλύνει μερικές από τις ενστάσεις που είχαν εκφραστεί σε προσωπικές συζητήσεις.

Ισως όμως εξέφραζαν απλώς την ελπίδα τους, γιατί όσοι διαφωνούντες πήραν τον λόγο δεν έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην εξίσωση του δικαιώματος για τον πολιτικό γάμο (το οποίο σε γενικές γραμμές όλοι αναγνωρίζουν), αλλά στο ζήτημα της τεκνοθεσίας και των δικαιωμάτων του παιδιού.

Αυτή τη στιγμή, το 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας αξιοποιεί το «κατά συνείδηση» (ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας).

Η βασική εκτίμηση θέλει τους περισσότερους από τους διαφωνούντες να μην καταψηφίζουν, πηγαίνοντας αντίθετα στη «γραμμή» του κόμματός, αλλά να επιλέγουν την αποχή.

Κατά του νομοσχεδίου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σ’ αυτήν τη φάση (γιατί το «μασάζ» θα συνεχιστεί) τάσσονται οι δύο μειονοτικοί βουλευτές, Ιλχάν Αχμέτ και Μπουρχάν Μπαράν, ο Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου), που επίσης απουσίαζε, ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου), ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας), ο Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας), η Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας), ο Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνου), η Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας), σοβαρές ενστάσεις εξέφρασαν η γραμματέας της ΚΟ Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας), ο Φραγκίσκος Παρασύρης (Ηρακλείου) και ο Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας), ενώ ένας εκ των επιφυλακτικών, ο Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), ήταν δικαιολογημένα απών από τη συνεδρίαση. Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιλένα Αποστολάκη και Στέφανος Παραστατίδης.

Related posts

Ο «νεόφερτος Φλωρίδης» απέδωσε διάταξη της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ, λέει η Κουμουνδούρου

admin

Σήμα συσπείρωσης μέσω συνεδρίου

admin

Νέα τουρκική πρόκληση: Το πρακτορείο Anadolu «κατασκοπεύει» την Ψέριμο

admin

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά ΑΕΙ

admin

Οικονόμου: Ο Καραμανλής πρέπει να προσέλθει στη Βουλή και να καταθέσει την άποψη του

admin

Ελληνική άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο – Έντονη τουρκική αντίδραση

admin

Έρευνα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος στην «Ελληνική Λύση»

admin

Εσωκομματικές συγκρούσεις και τριγμοί στην Κουμουνδούρου

admin

Πώς ο Ερντογάν οδηγείται σε αδιέξοδο με τις πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας

admin