Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοδική αντίδραση στη Wall Street κόντρα στο φόβο του πολέμου

Κόντρα στο πολεμικό κλίμα κινήθηκε τελικά η

Wall Street

με την έναρξη της νέας εβδομάδας, κρίνοντας πως το διεθνές γεωπολιτικό ρίσκο και η πίεση που θα δεχτούν οι οικονομίες, μεταξύ τους και η αμερικανική, από τη σύρραξη θα κάνουν τη Federal Reserve να διστάσει να ασκήσει και η ίδια μεγαλύτερη πίεση στην αγορά προχωρώντας σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές αποτίναξαν, τουλάχιστον για την ώρα, τα πιο δυσοίωνα σενάρια, με αποτέλεσμα οι δείκτες να καλύψουν γρήγορα τις αρχικές απώλειες της αγοράς και να κλείσουν με απρόσμενα κέρδη. Εξάλλου ένα τμήμα της αγοράς «βλέπει» με κυνικό τρόπο και ευκαιρίες για… business μέσα στη σύρραξη, ειδικά από τους συνήθεις πολεμικούς μεγαλοεργολάβους!

Έτσι, στο ταμπλό ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο ύψους 0,59% στις 33.604 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,63% στις 4.3335μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,39% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.484 μονάδες.

Διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων δεν έγινε, διότι σε αντίθεση με τo NYSE, η αγορά ομόλογων παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας για την «Ημέρα του Κολόμβου».

Πάντως, η αγορά των commodities δεν έδειξε να συμμερίζεται την ψυχραιμία του Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως μετά από μια πολυήμερη καθοδική τροχιά, οι πετρελαϊκές τιμές επιδόθηκαν σε ένα μίνι ράλι κερδίζοντας πάνω από 4% «βλέποντας» υψηλό ρίσκο για διαταραχή στις πετρελαϊκές ροές λόγω του πολέμου.

Τα άμεσα αντιμαχόμενα μέρη, ήτοι Ισραήλ και Παλαιστίνιοι, δεν έχουν εμπλοκή στην πετρελαϊκή αγορά, όμως το Τελ Αβίβ έχει «δείξει» από την πρώτη στιγμή ως ηθικό αυτουργό και οργανωτή της επίθεσης το Ιράν. Είναι δε, δεδομένο πως θα απαιτήσει από τους δυτικούς συμμάχους του σκληρότερα μέτρα κατά της Τεχεράνης, κάτι που πιθανότατα θα επηρεάσει την παραγωγή του πλούσιου σε πετρέλαιο περσικού κράτους.

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με την πιθανότητα να υπάρξει ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, ήταν οι παράγοντες που έστειλαν και πάλι στα ύψη τις τιμές.

Από την πορεία αυτή άμεσα ωφελημένες, πάντως, ήταν οι πετρελαϊκές εταιρείες, όπως η Exxon Mobil και η Marathon Oil, οι μετοχές των οποίων αποκόμισαν αντιστοίχως ισχυρά κέρδη.

Στις πρωταγωνίστριες της ημέρας ήταν βεβαίως και οι «πολεμικές» μετοχές, ήτοι οι μεγάλες αμυντικές βιομηχανίες που είδαν στον πόλεμο στο Ισραήλ μια πιθανή ευκαιρία για νέα συμβόλαια και πωλήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lockheed Martin βρέθηκε να κερδίζει πάνω από 8%, όπως και η General Dynamics και η Northrop Grumman πάνω από 11%.

Η Bank of America, σε σημείωμα της, υποστήριξε ότι ο πόλεμος που ξέσπασε και η πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύρραξης θα οδηγήσει και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση των επενδύσεων της στον αμυντικό τομέα, ενισχύοντας τα αποθέματα της σε πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα.

Στο αντίθετο άκρο τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες προϊόντων και υπηρεσιών που είναι πιο ευάλωτα στη μεταβολή των καταναλωτικών δαπανών, καθώς το πολεμικό κλίμα θα κάνει τους καταναλωτές πιο επιφυλακτικούς σε αγορές.

Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα

Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο – Παγιωμένη κυριαρχία σε περιφέρειες και δήμους, πού αναμένονται «δύσκολες» μάχες

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Μπέου κατά Κασσελάκη

Ζέστη με θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς από σήμερα – Πού θα έχουμε φθινοπωρινές βροχές

Related posts

Φόρος μεταβίβασης ακινήτων: Από 10/1 οι ηλεκτρονικές τροποποιητικές δηλώσεις

admin

Μείωση ενοικίων: Προς ένταξη και τα νομικά πρόσωπα στις αποζημιώσεις

admin

ΑΑΔΕ: Οριστική ανάκληση άδειας πρατηρίου καυσίμων στην Ηλεία για λαθρεμπόριο

admin

ICAP: Μεγάλες οι επιπτώσεις της πανδημίας σε επιχειρήσεις και οικονομία

admin

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους: Μέχρι πότε είναι ανοιχτή η πλατφόρμα των αιτήσεων

admin

Ακίνητα: Ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων του Ειδικού Φόρου, πότε λήγει η προθεσμία

admin

Επιδόματα – ΟΠΕΚΑ: Ποια καταβάλλονται στις 30 Σεπτεμβρίου

admin

Επίδομα μητρότητας: Ποιες είναι οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που εντάσσονται

admin

Ποια μεγάλα ελληνικά funds «ανεβάζουν ταχύτητα» στις χρηματοδοτήσεις startups

admin