Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ανασκευάζει το Βατικανό τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου περί “θετικής κληρονομιάς” της τσαρικής Ρωσίας

Το Βατικανό προσπάθησε να ανασκευάσει τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου, αφότου εκείνος κάλεσε Ρώσους καθολικούς την περασμένη εβδομάδα να είναι περήφανοι που είναι “κληρονόμοι” “της μεγάλης Ρωσική Αυτοκρατορίας”, σε σχόλια που πυροδότησαν οργή στην Ουκρανία.

Το ουκρανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε “λυπηρές” τις δηλώσεις του Πάπα, οι οποίες έγιναν σε ομιλία του την Παρασκευή σε νεαρούς Ρώσους και σημείωσε ότι τα σχόλιά του ήταν υποστηρικτικά προς τις “ιμπεριαλιστικές ιδέες” που εκφράζει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Βατικανό δήλωσε ότι τα σχόλια του πάπα Φραγκίσκου, στα οποία είπε στους Ρώσους να τιμούν “την κληρονομιά” ηγετών που επέκτειναν τα σύνορα της Ρωσίας με τη βία, συμπεριλαμβανομένων του Μεγάλου Πέτρου και της Μεγάλης Αικατερίνης, δεν είχαν σκοπό να επαινέσουν την επεκτατική πολιτική.

“Ο Πάπας σκόπευε να ενθαρρύνει τους νέους να διατηρήσουν και να προωθήσουν ό,τι είναι θετικό στη μεγάλη ρωσική πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά και σίγουρα όχι να εξυψώσει την ιμπεριαλιστική λογική και συγκεκριμένες κρατικές προσωπικότητες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η αναφορά του Πάπα στον Μεγάλο Πέτρο και την Μεγάλη Αικατερίνη έγινε “για να υποδείξει κάποιες ιστορικές περιόδους αναφοράς”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της Ελληνοκαθολικής Εκκλησίας της Ουκρανίας κατήγγειλε τα σχόλια ως επιδοκιμασία του “εθνικισμού και του ιμπεριαλισμού της Ρωσίας που σήμερα έχει προκαλέσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – έναν πόλεμο που φέρνει θάνατο και καταστροφή στον λαό μας καθημερινά”.

Εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξεκίνησε το 2014 όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Κριμαία και οργάνωσαν αποσχιστικές εξεγέρσεις στο κυρίως ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη συνέχεια κλιμακώθηκε όταν ο Πούτιν ξεκίνησε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Related posts

Παλαιστινιακή Αρχή: Νέος πρωθυπουργός ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Μουστάφα

admin

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας παραιτήθηκε πριν τις βουλευτικές εκλογές

admin

Χαμάς: Στους 17.177 οι νεκροί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

admin

Ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ; Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα απαντήσει μέσα στον Απρίλιο

admin

Το Ιράν θα φιλοξενήσει διάσκεψη για την πρόοδο της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

admin

Ισραήλ: “Πολλά δάκρυα, αγκαλιές και λίγες λέξεις” μετά την απελευθέρωση των δύο Ισραηλινοαργεντίνων ομήρων

admin

Μελόνι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε βηματισμό στο μεταναστευτικό

admin

Η Ρωσία προσθέτει το κίνημα ΛΟΑΤΚΙ στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις

admin

ΕΕ: Στην τελική ευθεία, αλλά με ανοιχτά θέματα, οι διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης

admin