Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανάπτυξη 12% και αύξηση τιμών για τη Nespresso

Την περασμένη χρονιά η Nespresso, η θυγατρική του ελβετικού ομίλου Nestle, πέτυχε οργανική ανάπτυξη 3,5%, οριακή αύξηση των πωλήσεών της κατά 0,5% ενώ προχώρησε και σε αύξηση τιμών κατά 5,2%.

Η ανάπτυξη αυτή προήλθε κυρίως από τη Βόρεια Αμερική. Στην Ευρώπη καταγράφηκε μείωση πωλήσεων. Αυτό δεν ίσχυσε στην περίπτωση της εν Ελλάδι θυγατρικής της Nespresso.

Η Nespresso Ελλάς «είδε» τις πωλήσεις της σε αξία να ενισχύονται κατά 12% στα 38,18 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία τι μέρος αυτής της ανάπτυξης προήλθε από την αύξηση του όγκου πωλήσεων και των ανατιμήσεων ενώ η κάτω γραμμή πιέστηκε.

Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,556 εκατ. ευρώ από 3,14 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 1,029 εκατ. ευρώ έναντι 1,545 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στις 768.578 ευρώ από 1,143 εκατ. ευρώ. Η πίεση στην τελική γραμμή συνδέεται με τη μείωση του περιθωρίου των προ και μετά φόρων κερδών στο 2,7% και 2,01% από 4,53% και 3,36% αντίστοιχα.

Ο κίνδυνος ρευστότητας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω της κερδοφορίας της, και της δυνατότητας χρήσης ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού ύψους 4 εκατ. ευρώ που τηρείται στην Citibank δυνάμει συμφωνητικού που υπογράφηκε μέσα στο 2019, αλλά και μέσω της δυνατότητας δανεισμού από εταιρεία του διεθνούς ομίλου και συγκεκριμένα τη σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 7 εκατ. ευρώ, η οποία είναι σε ισχύ από το 2014. Από τον ανοικτό αλληλόχρεο λογαριασμό η ελληνική θυγατρική έχει κάνει χρήση ποσού 2 εκατ. ευρώ εντός του 2022.

Τη φετινή χρονιά η εταιρεία έχει βάλει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη. Στοχεύει στην αύξηση της πελατειακής της βάσης, στην αύξηση των πωλήσεων των μηχανών νέας τεχνολογίας, των νέων σειρών προϊόντων (καφέ και λοιπών προϊόντων), στην αύξηση των πωλήσεων ροφημάτων και λοιπών προϊόντων αναψυκτήριου και στην αύξηση του τζίρου μέσω όλων των καναλιών πωλήσεων (boutiques, e-commerce, CRC) τους τόσο στις πωλήσεις καφέ όσο και στα λοιπά προϊόντα όπως μηχανές, accessories, food and bites κτλ.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Kάπα Research, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες πίνουν καφέ καθημερινά (84%), ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ το νοικοκυριό τους. Με το 50% των ερωτηθέντων να έχουν δηλώσει ότι θα καταναλώσουν πάνω από έναν καφέ την ημερά (συνηθώς 2 ή 3).

Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί ποτέ να κόψει τον καφέ. Ωστόσο, ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, το 14% για οικονομικούς λόγους και το 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία.

Συν τοις άλλοις για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, στη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.

Related posts

ΔΕΗ: Στο 5,17% το ποσοστό της Goldman Sachs

admin

Αποχωρεί από τη θέση του Managing Director της Cardlink ο Γιώργος Δρυμιώτης

admin

Forthnet: Στο 96,83% το έμμεσο ποσοστό της BC Partners Holdings

admin

Χατζημηνάς (Theon): Αντικίνητρο για την ανάπτυξη η προκαταβολή φόρου

admin

Morgan Stanley: Τι άκουσαν οι επενδυτές στο Λονδίνο από τους Ελληνες τραπεζίτες

admin

Interlife: Ζημιές προ φόρων €14,55 εκατ. έναντι κερδών στο 9μηνο

admin

Skroutz: Διπλασιάζει τα smart lockers, βλέπει τζίρο 850 εκατ. ευρώ

admin

Στήριξη σε 17 φορείς προσφέρει η Εnel Green Power

admin

ΟΛΠ: Στις 15/7 η Γενική Συνέλευση για τη διανομή μερίσματος

admin