Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αθανάσιος Πάπιστας: Από το Βατοπέδι στο… διπλό σφυρί (pics)

Δύο πλειστηριασμοί για ισάριθμα εταιρικά και προσωπικά ακίνητα επαναφέρουν στο προσκήνιο ένα πρόσωπο το οποίο είχε γίνει γνωστό κατά το παρελθόν από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Πρόκειται για τον Αθανάσιο Πάπιστα ο οποίος φέρεται να είχε διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσω της εταιρείας του «Ανθεμιάς» στην εξαγορά οικοπέδων της Μονής την περίοδο 2006-2007.

Για την υπόθεση που είχε κυριαρχήσει στην επικαιρότητα, υπενθυμίζεται ότι συγκροτήθηκαν δύο Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής και τελικά το 2017 οι 14 εμπλεκόμενοι αθωώθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, προφανώς οι περιπέτειες δεν τελείωσαν εκεί για τον συγκεκριμένο επιχειρηματία.

Έτσι, από φέτος την άνοιξη βρέθηκε στο στόχαστρο των πλειστηριασμών μεγάλο επαγγελματικό ακίνητο της εταιρείας του «Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε.» στη Θεσσαλονίκη. Σημειώνεται ότι στην εταιρεία έχει διοριστεί διοίκηση με Προσωρινή Διαταγή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, ενώ εδρεύει στην ίδια διεύθυνση με την «Ανθεμιάς».

Το επαγγελματικό ακίνητο στο Κορδελιό

Το επαγγελματικό ακίνητο στο Κορδελιό κατασχέθηκε για 300.000 ευρώ και βγήκε στο σφυρί στις 20 Σεπτεμβρίου 2023 με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (ως εκπρόσωπο των ομολογιούχων δανειστών της «Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε.» και εν προκειμένω της “Vega III NPL Finance DAC”) με τιμή εκκίνησης 600.000 ευρώ. Ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε ελλείψει πλειοδοτών και στις 13 Δεκεμβρίου 2023 θα γίνει ο επαναληπτικός με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στις 480.000 ευρώ.

Πρόκειται για ειδικό κτίριο, εξειδικευμένης χρήσης, καθώς μισθώνεται από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία (Υπουργείο Δικαιοσύνης) και στεγάζει το νεκροτομείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας. Το ακίνητο βρίσκεται στο Νότιο τμήμα της εκτός σχεδίου περιοχής του οικισμού του Κορδελιού, του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, Θεσσαλονίκης.

Διαθέτει πρόσωπο σε αγροτική ασφαλτοστρωμένη οδό που ξεκινάει από την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Εδέσσης και καταλήγει στην κεντρική οδό Πόντου, στο ύψος περίπου του διυλιστηρίου της ΕΚΟ. Απέχει δε, 500 μ. περίπου κάθετα από τον άξονα της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το ακίνητο λόγω της απόλυτα εξιδεικευμένης του χρήσης αποτελεί κτίριο-τοπόσημο για την περιοχή η οποία φιλοξενεί πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων στο Δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, η εγγύτητα με την Εγνατία Οδό, τον άξονα της Εσωτερικής Περιφερειακής οδού, το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και την ΒΙΠΕ της Σίνδου, έχει αναδείξει την περιοχή σε δημοφιλή τόπο ανάπτυξης επαγγελματικών ακινήτων.

Πρόκειται για μία έκταση χωρίς κλίση, σχεδόν ορθογωνίου παραλληλογράμμου σχήματος, συνολικού εμβαδού 5.582 τ.μ. Το εν λόγω αγροτεμάχιο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του διαμορφωμένο με ασφαλτοστρώσεις και λοιπές ήπιες κηποτεχνίες. Επιπλέον, το ακίνητο οριοθετείται με καγκελοπερίφραξη και αυτόματη καγκελόπορτα εισόδου οχημάτων. Τέλος, στην πρόσοψη του ακινήτου υφίσταται και διαμορφωμένος κόμβος για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων.

Σήμερα, το ακίνητο έχει διαμορφωθεί σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα αποτελούμενο από ισόγειο χώρο εργαστηρίων και ένα διώροφο τμήμα γραφείων με υπόγειο, συνολικού εμβαδού 1.283,58 τ.μ. Αναλυτικότερα, είναι συμβατικής κατασκευής, με σκελετό από οπλισμένο σκυρόδεμα, πλαγιοκάλυψη επιχρισμένης οπτοπλινθοδομής και επικάλυψη πλάκας σκυροδέματος με βατό δώμα.

Εσωτερικά, αποτελείται από:

–Τo ισόγειο εργαστηρίων εμβαδού 492,66 τ.μ. το οποίο αναπτύσσεται σε επαφή με το τριώροφο τμήμα γραφείων και εσωτερικά διαμορφώνεται στους χώρους κύριας χρήσης της εγκατάστασης. Ειδικότερα, περιλαμβάνει δύο επιμέρους αίθουσες νεκροτομών, βοηθητικό χώρο υποδοχής, αίθουσες ψυγείων, αίθουσα ακτινολογικής μελέτης, γραφεία, χώρους υγιεινής και βοηθητικούς χώρους της εγκατάστασης (αποδυτήρια και κουζίνα).

–Τo τριώροφο τμήμα γραφείων συνολικού εμβαδού 790,92 τ.μ. που περιλαμβάνει υπόγειο εμβαδού 193,96 τ.μ. με επιμέρους αποθηκευτικούς – βοηθητικούς χώρους, ισόγειο εμβαδού 298,48 τ.μ. με γραφειακούς χώρους, είσοδο-υποδοχή, χώρους υγιεινής και εργαστήριο και πρώτο όροφο εμβαδού 298,48 τ.μ.με επιμέρους γραφειακούς χώρους, χώρους υγιεινής και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Η μεζονέτα στον Άγιο Αθανάσιο

Ο δεύτερος πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Αθανάσιου Πάπιστα «άλλοτε κατοίκου Μαρμάρου Επανομής Θεσσαλονίκης και ήδη αγνώστου διαμονής», όπως αναφέρεται και αφορά τετραώροφη μεζονέτα στον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας. Έχει προγραμματιστεί και αυτός για τις 13 Δεκεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα την Intrum και τιμή πρώτης προσφοράς 231.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, ο Άγιος Αθανάσιος είναι ορεινό χωριό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας σε πολύ μικρή απόσταση από τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καϊμάκτσαλαν. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός το 1992 και ανήκει στον δήμο Έδεσσας (απέχει 30 χλμ. από την Έδεσσα και 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη). Όπως σημειώνεται, αναπτύσσεται ταχύτατα τουριστικά λόγω της γειτνίασης του με το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο είναι στο νοτιοδυτικό τμήμα του οικισμού του Παλαιού Άγιου Αθανάσιου, απέχει 810 μέτρα από το ομώνυμο εξωκλήσι και 610 μέτρα από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως αραιοδομημένη με ισόγειες και διώροφες λιθόκτιστες μονοκατοικίες.

Το ακίνητο είναι κατασκευασμένο σε αγροτεμάχιο έκτασης 6.125 τ.μ., και αποτελείται από:

Υπόγειο-Ισόγειο, εμβαδού 53,58 τ.μ. Σύμφωνα με την οικοδομική άδεια το τμήμα αυτό βρίσκεται στο υπόγειο και έχει χρήση αποθήκης. Στην υφιστάμενη κατάσταση λόγω υψομετρικής διαφοράς είναι ισόγειο από τον δρόμο που οδηγεί στην κατοικία και υπόγειο από την πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ έχει χρήση κατοικίας.

Ισόγειο, εμβαδού 129 τ.μ. Πρόκειται για αυθαίρετη κατασκευή με χρήση κατοικίας.

Πρώτος όροφος. Αποτελείται από κατοικία εμβαδού 45,08 τ.μ. και κατοικία 89,39 τ.μ. που κατασκευάστηκε αυθαίρετα.

Δεύτερος όροφος, εμβαδού 31,25 τ.μ. που έχει χρήση κατοικίας και είναι αυθαίρετος.

Τρίτος όροφος, εμβαδού 31 τ.μ. που έχει χρήση κατοικίας και είναι αυθαίρετος. Ως έτος κατασκευής θεωρείται το 2004.

Ο σκελετός του κτιρίου είναι κατασκευασμένος από οπλισμένο σκυρόδεμα και η εξωτερική τοιχοποιία από οπτοπλινθοδομή, με επικάλυψη πέτρας. Ο σκελετός της στέγης είναι ξύλινος με επικάλυψη κεραμίδια. Η ποιότητα κατασκευής της οικοδομής εξωτερικά είναι η συνήθης της εποχής.

Σημειώνεται ότι η τετραώροφη μεζονέτα έχει συνολικό εμβαδό 379,30 τ.μ. και η αρχική εκτίμηση της αγοραίας αξίας της ανερχόταν στις 281.254,74 ευρώ (741,51 €/τ.μ.). Αφαιρουμένου ωστόσο του κόστους τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών σύμφωνα με το ν4495/2017 περί αυθαίρετης δόμησης, ύψους 50.000 ευρώ περίπου, η τελική αγοραία αξία και η τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 231.254,74 ευρώ και με στρογγυλοποίηση σε 231.000 ευρώ.

--

Related posts

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιξε με μικρή άνοδο – Παλεύει να επιστρέψει στις 1.200 μονάδες

admin

«Delfis Hotel»: Το κτίριο-«φάντασμα» στην Ερέτρια, το θρίλερ με την τιμή και το νέο σφυρί (pics)

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ενός μήνα στην υποβολή για τους πυρόπληκτους του Έβρου

admin

Παπαθανάσης: Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους, αλλά ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί

admin

Σταϊκούρας: Μειώσεις φόρων και εισφορών τόνωσαν το οικογενειακό εισόδημα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκανε το 5Χ5 και βρέθηκε μία «ανάσα» από τις 1.400 μονάδες

admin

Market Pass: Συνεχίζονται οι αιτήσεις – Την Παρασκευή ξεκινούν οι πρώτες πληρωμές

admin

Όμιλος Γιαννακόπουλου: Πώς αλλάζει την Ακτή Βάρκιζας – Το πλάνο των €15 εκατ.

admin

Εκκρεμείς συντάξεις: Με ποιες προϋποθέσεις θα λάβουν τα 384 ευρώ οι εν αναμονή συνταξιούχοι

admin