Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε η ώρα να χωρίσουμε… – Έκρυθμο το κλίμα πριν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, γρίφος η στάση των 6+6

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στον δρόμο προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και εν πολλοίς θα κρίνει την ενότητα ή τη διάσπαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης και ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς σε σημερινές τοποθετήσεις τους προανήγγειλαν ότι η επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή δεν θα είναι αυτή των… διαγραφών.

Ο κ. Παππάς συγκεκριμένα ανέφερε η Κεντρική Επιτροπή «δεν είναι αρμόδια για τις διαγραφές, είναι το πειθαρχικό που κάνει φακέλους, τους στέλνει στην Κεντρική Επιτροπή που γνωμοδοτεί και τελικά αποφασίζει το πειθαρχικό».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Βασιλειάδης σχετικά με το ζήτημα των διαγραφών επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η διαδικασία στην Επιτροπή Δεοντολογίας έχει ξεκινήσει», για να προσθέσει πως «όταν θα υπάρξει εισήγηση, τότε θα συζητηθεί στην ΚΕ».

Με βάση τα λεγόμενα των δύο και ειδικότερα του Πέτρου Παππά, που επρόκειτο για άνθρωπο του Στέφανου Κασσελάκη, εκτιμάται ότι επιχειρείται να αποφευχθεί μια σύγκρουση με την «Ομπρέλα» από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την άλλη, όμως, υπάρχει ομάδα υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη που πιέζει για άμεση διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Παραδείγματος χάριν ο Νίκος Καρανίκας, ειρωνευόμενος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, υπογράμμισε πως «όταν ακούσω περήφανα την περήφανη αποχώρηση των φραξιονιστών της Ομπρέλας 53 6/6 όταν και άμα αποφασίσουν και τους το επιτρέψει περήφανα η περηφάνια τους και το υπαρξιακό τους δίλημμα να παρατήσουν το κόμμα που τόσο περήφανα τους συντηρεί και τόσο καιρό υπονομεύουν περήφανα».

Ο στιχουργός και γνωστός υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη Νίκος Μωραΐτης με κείμενό του που τιτλοφορείται ως «Στέφανε, ή κερδίζεις ή μας χάνεις» καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να διαγράψει οριστικώς στην Κεντρική Επιτροπή τους Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Φίλη και Στέφανο Τζουμάκα, καθώς, διαφορετικά, οι ψηφοφόροι που τον στήριξαν θα πάνε σπίτι τους.

«Αν λοιπόν, Στέφανε Κασσελάκη, δεν μπορείς να διαγράψεις τέσσερις υβριστές και σε τρέχουν από το ένα κομματικό όργανο στο άλλο, τι να αλλάξεις; Άσ’ το, αλλάζουμε εμείς και πάμε σπίτια μας, όπως 1.000.000 ψηφοφόροι που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Μωραΐτης.

Η παραμονή στην ευρωομάδα της Αριστέρας

Ένα στοιχείο που -σίγουρα- θα αποτελούσε σημείο καμπής στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μεγάλων διαξιφισμών, θα ήταν μια ενδεχόμενη μεταπήδηση του κόμματος από την ευρωομάδα της Αριστεράς σε αυτήν των Σοσιαλιστών.

Άλλωστε ο Νίκος Παππάς, εκ των στενών υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθετε το ζήτημα της περαιτέρω συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Όμως, κατά τη διήμερη παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη, δεν αποτυπώθηκε καμία τέτοια διάθεση, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παραμείνει στην ευρωομάδα της Αριστεράς και θα επιδιώκει ευρύτερες συνεργασίες με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.

Το γεγονός δείχνει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να μην πραγματοποιήσει -τουλάχιστον τώρα- μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν από τις εσωκομματικές συγκρούσεις.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση με την ευρωομάδας της Αριστεράς

Η Ομπρέλα αποχωρεί και πιέζει τους 6 6

Μετά την ομιλία του Ευκλέιδη Τσακαλώτου στην εκδήλωση της «Εποχής», που άνοιξε την πόρτα της αποχώρησης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ένα κύμα ανθρώπων και στελεχών πλησίον της «Ομπρέλας» ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ενδεχομένως αυτό να πραγματοποιηθεί έως και την Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, ειδικά έαν έρθει εκεί προς ψήφιση η παραπομπή προς διαγραφή ή «πολιτική αποδοκιμασία» των τεσσάρων στελεχών, Δημήτρη Βίτσα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Στέφανου Τζουμάκα.

Σε αυτό το πλαίσιο η «Ομπρέλα» πιέζει τα στελέχη που συντάσσονται με την τάση των 6 6 και στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές ώστε να αποχωρήσουν συντεταγμένα μαζί τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς αυτό είναι ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Εποχή, που τιτλοφορείται ως «6 6: Μια τάση χαμηλών προσδοκιών» και ασκεί σκληρή κριτική για τη στάση των στελεχών που την απαρτίζουν, όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όμως, το ενδεχόμενο αποχώρησης αυτών των στελεχών φαίνεται, με τα τωρινά δεδομένα, δύσκολο. Άλλωστε το προανήγγειλε η Σία Αναγνωστοπούλου, που διεμήνυσε στην εκδήλωση της «Εποχής», ότι θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο αυτός περιλαμβάνει τις λέξεις «Ριζοσπαστική Αριστερά» στο όνομά του, δίνοντας τη μάχη μέσα από τις τάξεις του, παρά την αυστηρή κριτική που άσκησε στη νέα ηγεσία.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση της «Εποχής»

Η αποχώρηση Σταθάκη έφερε ακόμη μια τριβή

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Σταθάκης αποχαιρέτησε σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάνοντας πράξη αυτό που διαφαινόταν από το κείμενο που υπέγραψε πριν λίγο καιρό με ακόμη 116 στελέχη από την Κρήτη.

Κατ’ουσίαν ο Γιώργος Σταθάκης καταφέρθηκε κατά της νέας ηγεσίας και ιδιαιτέρως κατά του Παύλου Πολάκη. Τα προβλήματα ανάμεσα στους δύο πάλαι ποτέ υπουργούς ήταν τεράστια, δείγμα του ότι ο Παύλος Πολάκης θεωρεί ως υπεύθυνο τον Γιώργο Σταθάκη για τη μη συμπερίληψη του Γιώργου Χαιρετάκη στο ψηφοδέλτιο Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Παύλος Πολάκης επιτέθηκε στον Γιώργο Σταθάκη αφιερώνοντάς στίχους του τραγουδιού «Κυρά Γιώργαινα» του Πυθαγόρα, που ερμήνευσε ο Γιώργος Καλατζής, κατηγορώντας τον ως «ψεύτη».

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Δείτε φωτογραφίες και βίντεο απο την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

admin

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Ψήφισε ο Κώστας Μπακογιάννης

admin

Η Αλίκη στη χώρα των τραυμάτων: Η δίωρη καθυστέρηση του Κασσελάκη και… το show

admin

Κασσελάκης: Άσπονδοι συνέταιροι Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά, διαστρεβλώσαν όσα είπα για την Υγεία

admin

Νέα πυρά Κούλογλου κατά ΣΥΡΙΖΑ – «Το τέλος είναι αναπόφευκτο»

admin

Βασίλης Στίγκας: «Δεν είμαι ούτε μπροστινός, ούτε εντολοδόχος» – Μαίνεται η κρίση στους Σπαρτιάτες, ορίστηκε ΚΟ μετά τον «εμφύλιο»

admin

Σύνοδος ΝΑΤΟ: «Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως πλήρες μέλος της Συμμαχίας» – Το μήνυμα των ηγετών στη Ρωσία

admin

ΛΑΪΦΣΤΑΪΛ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

admin

Εντείνεται η κακοκαιρία τις επόμενες ημέρες – Σύσκεψη στο υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

admin