Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκθεση ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ: Ένας στους 5 κάτω από το όριο της φτώχειας

Η καταπολέμηση της φτώχειας και της ακρίβειας

καθώς και

η αύξηση των μισθών

τέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας έκθεσης του ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία 199 σελίδων  που προτάσσει την ανθρωποκεντρική πλευρά της κοινωνίας και της οικονομίας, πάνω από τις αγορές.

Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ο επιστημονικής διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης σημειώνει την καλή επίδοση και ανθεκτικότητα που έδειξε η ελληνική οικονομία τονίζοντας τη δυσκολία της διατηρησιμότητας των επιδόσεων.

«Η ελληνική οικονομία -είπε- έδειξε αντοχή με την κρίση του κορωνοιού και την ύφεση λόγω της δημοσιονομικής χαλάρωσης που επέτρεψε η ΕΕ η οποία οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους».

«Εκρουσε» ωστόσο το καμπανάκι του κινδύνου, επισημαίνοντας από το 2024 η κομισιόν θα σφίξει το «ζωνάρι».

Σημαντικό εύρημα της έκθεσης είναι η μείωση της ανεργίας η οποία όμως δεν οδήγησε στην αύξηση των μισθών. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα ειχαν το περιθώριο να αυξηθούν σημαντικά , κατά 6,9% και 10,1% αντίστοιχα ανά ετος, χωρις να μεταβάλλουν τη διανομή εισοδήματος. Ωστοσο, ο πραγματικός μέσος μισθός παρουσίασε σημαντική μείωση, η οποια το 2022 έφτασε το 8,7% σε σχέση με το 2021. Αυτή η εξέλιξη οδήγησε σε διανεμητικό κενό σε βάρος του κόσμου της εργασίας, της τάξης του 8,4% το 2021.

Η αύξηση των τιμών οδηγεί στη μείωση του πραγματικού μισθού κατά 8%.

Το 2021-2022 πολύ μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις δαπάνες για την κάλυψη βασικών αναγκών αντιμετώπισε το 36% των νοικοκυριών χωρίς εξαρτώμενα παιδιά, ενώ την ίδια περίοδο στην ΕΕ27 το αντίστοιχο ποσοστό νοικοκυριών ήταν μόλις 6,1%. Το 2021 το 46,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δήλωσε την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε μια έκτακτη δαπάνη, ενώ λίγο πιο χαμηλό (43,6%) ήταν το ποσοστό το 2022.

Το 2021 σχεδόν  το 1/5 (19,6%) των ατομων στην Ελλαδα ζούσε με διαθέσιμο εισόδημα κάτω απο το όριο της σχετικής φτώχειας, ενω το 2022 το ποσοστό μειώθηκε λιγότερο απο μια ποσοστιαία μονάδα (18,8%).

Το ποσοστό των ατομων σε κίνδυνο φτώχειας στην ΕΕ-27 ηταν 16,8% και 16,5% αντιστοιχα. Το 2021 στην Ελλαδα σε συνθήκες επίμονης φτώχειας βρέθηκε το 15,8% των νοικοκυριών με εξαρτώμενα παιδιά.

Σημειώνουμε ότι παρά την ακύρωση των εγκαινίων της έκθεσης, η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει κανονικά στις προγραμματισμένες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ( Αγαλμα Βενιζέλου , Σάββατο 6μμ)

Εκφράζοντας αρχικά την οδύνη του για τις καταστροφικές πλημμύρες και το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά , ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τόνισε για το νομοσχέδιο « Με πρόσχημα την οδηγία , η κυβέρνηση επιχειρεί για να γίνει δυσμενέστερη η προστασία των εργαζόμενων . Η οδηγία αντίθετα λέει ότι δεν συνιστούμε στις εθνικής νομοθεσίες να εισάγουν τις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Η εκτεταμένη παραβατικότητα εμφανίζεται κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις . Για παράδειγμα στα κέτερινγκ , οι εξτρατζήδες που απασχολούνται είναι εκπαιδευτικοί, φοιτητές , αστυνομικοί κλπ. Το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα μπροστά ως προς την προστασία των εργαζόμενων με ελαστικές μορφές εργασίας και δύο βήματα πίσω δημιουργώντας μεγαλύτερη ανασφάλεια.

Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων του εργασιακού νομοσχεδίου που δεν περιλαμβάνονται στην κοινοτική οδηγία επισημαίνοντας:

-Για τη σύμβαση σε δύο εργοδότες ότι η διάταξη επιχειρεί να ρυθμισει το ωράριο των εργαζόμενων κάτι που δύσκολα εφαρμόζεται εντός των ομίλων των επιχειρήσεων.

– Η εξαίρεση της εστίασης από τη νομιμοποίηση της 6ης ημέρας εργασίας με αυξημένο ημερομίσθιο αποτελεί στρέβλωση.

– Για τις ποινικές ευθύνες των συνδικαλιστών που εμποδίζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε «Δεν είμαι λάτρης της βίας. Η μαζικότητα κάνει μια απεργία επιτυχημένη».

Δείτε τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, πατώντας ΕΔΩ. 

Related posts

«Ένεση» 10 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία από την ΕΚΤ την περίοδο της πανδημίας

admin

Πέθανε ο εφοπλιστής Κώστας Αγαπητός

admin

Νορβηγία: Το κρατικό επενδυτικό ταμείο κέρδισε 131 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

admin

Νέο επίδομα γονικής άδειας: Στον αέρα η πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για τις ηλεκτρονικές αιτήσεις

admin

Πατεράκης: Συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE – Θέμα ημερών οι υπογραφές

admin

ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα προγράμματα με μισθό πάνω από 900 ευρώ

admin

Στον εισαγγελέα η υπόθεση του e-shop που έπαιρνε τα λεφτά χωρίς να παραδίδει προϊόντα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σταθεροποίηση μετά το sell off της Τρίτης

admin

Συντάξεις Ιουλίου 2023: Ώρα πληρωμών – Ποιοι θα δουν χρήματα σήμερα

admin