Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Ανάπτυξης – Σούπερ μάρκετ: Συμφωνία για συγκράτηση τιμών με εργαλείο το «καλάθι της νοικοκυράς»

Αν και με τη συζήτηση για το ενδεχόμενο οριζόντιας

μείωσης του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων

 να «κόβεται μαχαίρι» από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη πριν καν ξεκινήσει η σημερινή σύσκεψη, τελικά οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για να μπει ένα ανάχωμα στις αυξήσεις σε

βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε κάθε αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ να εμφανίσει μία λίστα με 50 προϊόντα που θα σχηματοποιεί το «καλάθι της νοικοκυράς» και επ αυτής της λίστας θα δεσμεύεται να μην προχωρά σε ανατιμήσεις για το υπόλοιπο του μήνα ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό να προχωρά στις μικρότερες δυνατόν αυξήσεις.

Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως μέσω των στοχευμένων διαπραγματεύσεων των αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους προμηθευτές τους απαιτώντας είτε «προσωρινό πάγωμα» τιμών είτε κάποιες προσφορές που θα περιορίζουν το συνολικό κόστος του συγκεκριμένου καλαθιού.

Μάλιστα ο υπ. Ανάπτυξης δεσμεύτηκε ότι θα καλέσει την προσεχή εβδομάδα σε σύσκεψη και τους εκπροσώπους της Βιομηχανίας ώστε να δεσμευτούν απ’ την πλευρά τους ότι μπορεί να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος.

Παράλληλα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ θα συνεχιστούν εντατικά πάνω στο περιθώριο κέρδους στα σημαντικά -όπως λέει ο νόμος- προϊόντα για τη διαβίωση του κόσμου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Στη σημερινή σύσκεψη επίσης εξετάστηκε και το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων, χωρίς ωστόσο να εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα.

Για το ζήτημα του υψηλού ενεργειακού κόστους, αν και συζητήθηκε εκτενώς, δεν υπήρξε κάτι νεότερο αναφορικά με πιθανές νέες δράσεις της κυβέρνησης.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους του κλάδου για την καλή μας έως τώρα συνεργασία και κυρίως γιατί κατανοούν ότι εδώ δίνεται μία μάχη που αφορά κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Και είναι μία μάχη που ναι μεν προήλθε από το εξωτερικό, από τον πόλεμο και από την ενεργειακή κρίση, αλλά είναι μία μάχη που πρέπει να τη δώσουμε και να την κερδίσουμε», δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο υπ. Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Ερωτηθείς εάν τίθεται ζήτημα έλλειψης ανταγωνισμού στην αγορά ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει εντοπιστεί. «Ο ανταγωνισμός λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%. Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν από πλευράς επιχειρήσεων και επαγγελματικών φορέων ο Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Σκλαβενίτη Λάμπρος Παπακοσμάς, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Νίκος Λαβίδας, ο διευθύνων σύμβουλος της METRO ΑΕΒΕ κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο διευθύνων σύμβουλος της «Δ. Μασούτης» κ. Γιάννης Μασούτης, ο επιστημονικός σύμβουλος του ΙΕΛΚΑ κ. Γιώργος Δουκίδης, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντώνης Μακρής και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας.

Ειδήσεις σήμερα:O Θοδωρής Μαραντίνης ζητά για πρώτη φορά τη συνεπιμέλεια των παιδιών τουΟ ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου με τις κρυφές κάμερες στη Χαλκιδική «επέμενε να δώσει στο ζευγάρι το δωμάτιο»Συνάντηση Μητσοτάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Enagas – Στο τραπέζι η προοπτική νέων επενδύσεων

Related posts

Power Pass: Σε ποιους «ακυρώνεται» η αίτηση

admin

ΟΜΙΛΟΣ ΑΒΑΞ: Η τεχνογνωσία της εταιρείας διευρύνεται με την υπερσύγχρονη Γραμμή 4 του Μετρό

admin

Ποια επιδόματα πληρώνονται μέχρι τέλη Ιουλίου

admin

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: «Καμπανάκι» για την ανάπτυξη και τις φοροελαφρύνσεις

admin

Μείωση ενοικίων: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να αποζημιωθούν

admin

Αμερικανός υπουργός Εμπορίου για Ελλάδα: Εντυπωσιακή επαναφορά – Δανείζεται με φθηνότερο επιτόκιο από ΗΠΑ!

admin

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα και παροχές Οκτωβρίου

admin

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών – Πάνω από €26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο

admin

Power Pass: Μέχρι πότε γίνεται η πληρωμή

admin