Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Σε θετικό έδαφος επέστρεψαν οι δείκτες με οδηγό τον Nasdaq

Μετά από τρεις ημέρες διόρθωσης η

Wall Street

ανέκαμψε με πρωταγωνιστή τον

Nasdaq

. Εξάλλου, οι επενδυτές ποντάρουν σε ένα θετικό μήνυμα από την κρίσιμη έκθεση για την απασχόληση, που δημοσιεύεται την Παρασκευή, ήτοι μόλις λίγες ημέρες πριν το επόμενο ραντεβού της

Federal Reserve

, στις 12-13 Δεκεμβρίου.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,17% στις 36.117 μονάδες, ο S&P 500 βελτιώθηκε σε ποσοστό 0,80% φτάνοντας τις 4.585 μονάδες και ο Nasdaq παρουσίασε την ισχυρότερη δυναμική με άλμα ύψους 1,37% στις 14.339 μονάδες.

Πάντως, το τριήμερο πτωτικό σερί που προηγήθηκε έχει επηρεάσει τον απολογισμό της εβδομάδας. Τόσο ο Dow όσο και ο S&P οδεύουν προς εβδομαδιαίο κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο στο -0,3% και -0,2% αντιστοίχως, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται οριακά κερδισμένος με κέρδη 0,2%.

Σε κάθε περίπτωση συνολικά για το τρίμηνο όλοι οι δείκτες μετρούν σημαντικά κέρδη, κυρίως χάρη στο θεαματικό ράλι του Νοεμβρίου.

Στην αγορά ομολόγων η εικόνα ήταν μεικτή. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε ελαφρά στο 4,144%, ενώ η απόδοση του 2ετούς υποχώρησε ανεπαίσθητα στο 4,588%.

Οι επενδυτές αγωνιούν για τα νέα στοιχεία από το μέτωπο της αγοράς εργασίας, ελπίζοντας πως η νέα έκθεση για την απασχόληση δεν θα περιλαμβάνει επιδόσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη διαφαινόμενη πρόθεση της Fed να κρατήσει στάση αναμονής και στη συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας.

Η έκθεση που δημοσιεύεται την Παρασκευή εκτιμάται από τους αναλυτές πως θα δείξει άλμα στις προσλήψεις κατά 190.000 τον Νοέμβριο και διατήρηση της ανεργίας στα ίδια επίπεδα, στο 3,9%. Στα επίπεδα αυτά οι προσλήψεις θα κινηθούν λίγο υψηλότερα από τον Οκτώβριο, αλλά θα παραμείνουν πολύ κάτω από το μέσο μηνιαίο όρο των τελευταίων 12 μηνών, που είναι και το ζητούμενο.

Στόχος της Fed είναι να δει χαλάρωση στα περιθώρια της αγοράς εργασίας, καθώς τα σφιχτά δεδομένα κρατούν τους μισθούς ψηλά και τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σε επίπεδο μετοχών, οδηγός της σημερινής ανάκαμψης στάθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές με πλέον αξιοσημείωτη την επίδοση της Alphabet, της μητρικής της Google.

H παρουσίαση του Gemini, του νέου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας που θα κληθεί να ανταγωνιστεί τα προϊόντα της OpenAI, της Microsoft και της Meta, ενθουσίασε την αγορά και έδωσε ώθηση άνω του 5% στη μετοχή της Alphabet. Μαζί της κινήθηκαν ανοδικά κι άλλες μετοχές του κλάδου, όπως της Nvidia.

Στις μεγάλες κερδισμένες με άλμα άνω του 9% και η AMD, καθώς η εταιρεία ημιαγωγών παρουσίασε τα δικά της μικροτσίπ τεχνητής νοημοσύνης με τα οποία ελπίζει να κλονίσει την κυριαρχία της Nvidia. Ήδη η Meta και η Microsoft δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν την εναλλακτική αγορά μικροτσίπ από την AMD.

Στον αντίποδα η καθοδική τροχιά της Merck και της Boeing εξελίχτηκαν σε βαρίδι για τον Dow, περιορίζοντας και αντισταθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τα κέρδη από την Walgreens, τη Disney και τις τεχνολογικές Cisco και Intel.

Σημαντικές απώλειες επίσης για τις μετοχές της Duckhorn Portofolio, της Chewy και της C3.ai λόγω αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων για το τρίμηνο.

Υπό πίεση σταθερά και οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου λόγω της καθίζησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αν και οι τιμές ανέκαμψαν ελαφρά σήμερα, η τιμή του αμερικανικού αργού WTI παρέμεινε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 70 δολαρίων το βαρέλι.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:Επίσκεψη Ερντογάν: Οι 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν – Νέα γέφυρα στον Έβρο, Τουρισμός και εξαγωγέςΤο Ρολόι της Αποκάλυψης θα «δείξει» το τέλος της ανθρωπότητας το 2024Με τον Αταμάν τα είπε ο Ερντογάν στην τουρκική πρεσβεία – «Να οργανώσουμε φιλικό με Μητσοτάκη όταν έρθει στην Άγκυρα»

Related posts

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Τι πρέπει να ξέρετε για το Τ.Α.Π. που «φρακάρει» τη διαδικασία

admin

Σύλλογος Μεσιτών: Γιόρτασε τα 100 χρόνια ζωής

admin

Μεταφορικό ισοδύναμο: Άμεσα η πληρωμή 40 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους και επιχειρήσεις

admin

Ρωσία – ΔΝΤ: Η οικονομία «αντέχει» παρά τις κυρώσεις – Ανάπτυξη 0,7% προβλέπει φέτος

admin

Σταϊκούρας: Ως το τέλος της εβδομάδας ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Fuel pass 2

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι εισέπραξαν «χρωστούμενα»

admin

Ανατιμήσεις: Όλο και πιο… «πικρός» ο καφές λόγω ακρίβειας και κλιματικής αλλαγής

admin

Σκρέκας: Mε 34 νέα έργα αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών

admin

Κληρονομιά ακινήτου: «Οδηγός επιβίωσης» με την εφορία

admin