Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Wall Street: Κέρδη στο «φώτο φίνις» χάρη στο σήμα από τα πρακτικά της Fed

Μια συνεδρίαση… τριών ταχυτήτων ήταν η σημερινή στη

Wall Street

με τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της

Federal Reserve,

δύο ώρες πριν το κουδούνι της λήξης, να επηρεάζει καθοριστικά το επενδυτικό κλίμα.

Οι δείκτες ξεκίνησαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης με κέρδη, διατηρώντας το χθεσινό ανοδικό momentum. Σταδιακά η δυναμική αυτή «ξεφούσκωσε» για τον Dow Jones και τον S&P 500 που «γύρισαν» αρνητικά, σε αντίθεση με τον Nasdaq που επέδειξε αντοχές. Όμως, η δημοσίευση των πρακτικών της Fed που έδειξαν ότι τα μέλη της FOMC ήταν ήδη από τον Σεπτέμβριο διχασμένα για την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, βελτίωσαν αμέσως το κλίμα βάζοντας σε θετικό έδαφος όλους τους δείκτες.

Τελικά ο Dow Jones έκλεισε στις 33.804 μοναδες αυξημένος κατά 0,19%, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο ύψους 0,43% στις 4.376 μονάδες και ο Nasdaq είχε την καλύτερη επίδοση με άλμα στο 0,71% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 13.659 μονάδες.

Την ίδια ώρα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων αμερικανικών ομολόγων συνεχίστηκε με την απόδοση του 10ετούς να χάνει πάνω από επτά μονάδες στο 4,581%.

Τα πρακτικά της Fed από το συμβούλιο του Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι υπήρχε, για πρώτη φορά, σαφής διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη της FOMC για την ανάγκη επιπλέον αυξήσεων στα επιτόκια. Υπήρχε, ωστόσο, πλήρης ομοφωνία ότι η περιοριστική πολιτική θα πρέπει να διατηρηθεί έως ότου ο πληθωρισμός μπει σε σταθερή καθοδική πορεία προς την κατεύθυνση του 2%.

Τελικά το συμβούλιο έληξε με απόφαση διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα και σήμα για μια πιθανή, τελευταία αύξηση πριν τα τέλη της χρονιάς. Όμως, έκτοτε οι συνθήκες έχουν αλλάξει και με φόντο και τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος προκαλώντας νέες πιέσεις στις οικονομίες, οι traders θεωρούν ότι η Fed θα διστάσει τελικά να προχωρήσει σε μια ακόμη αύξηση, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, την 1η Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εργαλείο FedWatch Tool της CME που καταγράφει τις τάσεις της αγοράς οι πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα, κατά την επικείμενη συνεδρίαση της 1ης Νοεμβρίου, εκτοξεύτηκαν σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο τους, στο 94,1%! Μόλις πριν λίγα 24ωρα ο δείκτης κυμαινόταν στο 70%.

Ο πληθωρισμός, εξάλλου, υποχωρεί, έστω και αργά. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν μικρή αύξηση κατά 0,5% σε μηνιαία βάση. Αν και το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές, είναι μικρότερο από το 0,7% του Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο δείκτης παραμένει σε καθοδική τροχιά.

Οι επενδυτές ελπίζουν πως ανάλογη κατεύθυνση θα δώσουν και τα κρίσιμα στοιχεία από το δείκτη τιμών καταναλωτή που θα δημοσιευτούν την Πέμπτη. Οι οικονομικοί αναλυτές περιμένουν ότι ο δείκτης θα παρουσιάσει μικρή άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,6% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο μετοχών οι πετρελαϊκές εταιρείες συνέχισαν να πιέζονται μετά και την αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών το τελευταίο διήμερο (κόντρα στο ράλι της Δευτέρας). Ειδικά όμως η μεγάλη πτώση της Exxon Mobil αποδόθηκε στην αρνητική αντίδραση των μετόχων στην είδηση της εξαγοράς της ανταγωνιστικής της, στον κλάδο του σχιστολιθικού πετρελαίου, Pioneer Natural Resources. Αν και το deal των 59,5 δισ. δολαρίων ήταν το μεγαλύτερο για τον ενεργειακό κολοσσό εδώ και είκοσι χρόνια, από την εποχή της απορρόφησης της Mobil.

Αρνητικές πιέσεις δέχτηκε και η μετοχή της Goldman Sachs, καθώς μαζί με τη συμφωνία πώλησης της GreenSky, παραδέχτηκε ότι σε πρώτη φάση για το τρίτο τρίμηνο θα υποστεί μια πτώση της εκτιμώμενης κερδοφορίας της κατά 19 σεντς ανά μετοχή.

Απογοητευτική αποδείχτηκε, τέλος, η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της γερμανικής εταιρείας υποδημάτων Birkenstock. H εισαγωγή της μετοχής ξεκίνησε από τα 45 δολάρια (ήτοι δηλαδή στο μέσο του πιθανού εύρους που είχε καθοριστεί) και τελικά μέτρησε απώλειες άνω του 10%.

Related posts

Νέο ανοδικό ξέσπασμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Πάρτι στις τράπεζες

admin

AirBnB: «Παγίδα» διαμονής για τους ενοικιαστές…. μακράς διάρκειας

admin

Χρηματιστήρια: Μικρά κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Πότε λήγει η προθεσμία για την πληρωμή τους

admin

«Χτίζει» σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών – Ισχυρά κέρδη σε τράπεζες και ΔΕΗ

admin

Μακροχρόνια άνεργοι: Πώς θα πάρουν την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ

admin

Ελλάδα: Ράλι στις πωλήσεις αυτοκινήτων – Εταιρεία σημείωσε αύξηση 489,1%

admin

ΑΑΔΕ: Επ’ αυτοφόρω πέντε επιχειρήσεις για εικονικά τιμολόγια άνω των 19 εκατ. ευρώ

admin

Μητρώο POS: Νέος οδηγός από την ΑΑΔΕ για τις υποχρεώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών

admin