Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Suzi Tros: Η συναρπαστική ιστορία του πιο ιδιαίτερου ελληνικού εστιατορίου στο Λονδίνο

Περπατώντας στην Hillgate Street του Λονδίνου, ένα ελληνικό μπλε κάδρο ξεχωρίζει. Περικλείει ένα μικρό εστιατόριο με μεσογειακά πλακάκια, ελληνικές μυρωδιές και καφετιές καρέκλες που θυμίζουν νησιώτικο καφενείο. Σηκώνοντας το βλέμμα στην λευκή ταμπέλα, ξεχωρίζουν οι λέξεις “Suzi Tros”. Το μυαλό ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη του πορεία και φτάνει σε κλάσματα του δευτερολέπτου στην ατάκα από την αγαπημένη ταινία του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου με την Ρένα Βλαχοπούλου. Ένα χαμόγελο σχηματίζεται. “Σούζι έφαγες και άσε την συζήτηση… Σούζι τρως. Και ψεύδεσαι και τρως”. Τι γυρεύει λοιπόν η Βλαχοπούλου στο Λονδίνο;

Την απάντηση την δίνει η Χριστίνα Μουράτογλου, η συνιδιοκτήτρια του εστιατορίου και της επιτυχημένης αλυσίδας μαγαζιών Mazi, που μαζί με τον σύζυγο και συνεργάτη της Adrien Carre, δημιουργούν και διοικούν. Η φράση κατοικεί στο μυαλό της χρόνια, αφού την χρησιμοποιούσε για να πειράξει την μητέρα της, όταν έκανε γαστριμαργικές ατασθαλίες. Η νοσταλγία που συνοδεύει τη φράση, έγινε ικανή το 2019 να δημιουργηθεί ένα μαγαζί, “ωδή στους καλοφαγάδες”, όπως μας αναφέρει η ίδια, που μάλλον λατρεύει όλους και όλες τις “Σούζηδες” του πλανήτη. Το Suzi Tros φυσικά, ήταν επακόλουθο της επιτυχία που γνώριζε μέχρι τότε το πρώτο εστιατόριο του διδύμου, το Mazi του Λονδίνου, που άνοιξε το 2012 και είχε ως όραμα να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πόσο καινοτόμο, νόστιμο και εκλεπτυσμένο μπορεί να είναι το ελληνικό φαγητό.

Τι συμβαίνει στο Suzi Tros εδώ και ενάμισι χρόνο;

Ευρηματικότητα, χιούμορ και η αγάπη για τις ελληνικές γεύσεις είναι οι παράγοντες που κάνουν το εστιατόριο να ξεχωρίζει στην γαστρονομική σκηνή του Λονδίνου – με θεατές τους αρκετά απαιτητικούς Λονδρέζους. Έμπνευση και ταυτόχρονα στοιχείο διαφοροποίησης από το Mazi -το διπλανό μαγαζί δηλαδή, δεν χρειάζεται να πάτε πιο μακριά-, αποτελεί η Θεσσαλονίκη. Η αγαπημένη πόλη των καλοφαγάδων, των εγκάρδιων τραπεζιών και των μυστικών συστατικών, μετουσιώνεται με ένα πιο εκλεπτυσμένο και μινιμαλιστικό τρόπο στο Suzi.

Αυτή η γαστρο-ταβέρνα -high end ταβέρνα με χαλαρά vibes και δημιουργική προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα- με την bistro αισθητική, κατορθώνει εδώ και τέσσερα χρόνια να προσεγγίζει τους πελάτες ως καλοφαγάδες και να τους μυεί, ανεξαρτήτως εθνικότητας, στην ελληνική φιλοσοφία. Πώς; Από την αισθητική και την ζεστή, κυκλαδίτικη-μίνιμαλ ατμόσφαιρα του μαγαζιού, έως τις μουσικές επιλογές που περιέχουν Μαραβέγια και άλλα ελληνικά παρόμοια κομμάτια και καταλήγοντας φυσικά στο μενού του φαγητού και ποτού που υμνεί την πατρίδα της ιδιοκτήτριας.

Τον τελευταίο ενάμισι χρόνο βέβαια, τα πράγματα έχουν σοβαρέψει. Όταν λοιπόν ακούγεται από τα ηχεία του εστιατορίου το “Που να βρω μια να σου μοιάζει”, στο μυαλό μας έρχεται το μαγαζί που πραγματικά αποτελεί κάτι πολύ ξεχωριστό στην περιοχή αυτή. Σε αυτό συντελούν οι σεφ Σοφοκλής Μαραγκουδάκης -executive chef- και Νίκος Πολύζος -sous chef. Οι δυο κατασκεύασαν ένα νέο μενού που συνδυάζει τα signature πιάτα του μαγαζιού, τα εποχιακά γλυκά και τις νέες δημιουργίες τους πιστές φυσικά στην ελληνική φιλοσοφία.

Ταραμάς, φρέσκο ψωμί με πράσα που φτιάχνεται καθημερινά στο μαγαζί, παστιτσάδα με κόκορα και μυζήθρα, η αγαπημένη, κλασσική ελληνική σαλάτα, οι ψητές πιπεριές και οι ελιές από την Χαλκιδική μας καλωσορίζουν με ταπεινότητα. Με περίσσιο θράσος, μα και αυθεντικότητα, το σουβλάκι κοτόπουλου με μαύρη τρούφα και μαγιονέζα από πορτσίνι, το καρπάτσιο από χταπόδι και τα καπνιστά κολοκυθάκια με σόγια και κρέμα κόκκινης πιπεριάς μας υπενθυμίζουν πως το Suzi Tros συνδυάζει την παράδοση και την πρωτοπορία.

Αγαπημένο πιάτο των “δύσκολων” Λονδρέζων ωστόσο, είναι το αρνί κότσι με ρεβυθάδα, μας εξηγεί η Χριστίνα – και σίγουρα τους καταλαβαίνουμε. Το μαγαζί ακολουθεί την πορεία του sustainability, χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής τους, αφού όπως λέει η Χριστίνα, ενθυμούμενη τους παλιούς, “κάθε πράγμα στον καιρό του”.

Το μέλλον δείχνει για το εστιατόριο μια κατεύθυνση στο ήδη δυνατό customer experience, αλλά και την επέκταση τόσο του Mazi, όσο και ίσως το άνοιγμα ενός Suzi Tros στην Αθήνα. Ότι και να γίνει, ένα είναι σίγουρο, η Χριστίνα και ο Adrien, αγαπούν τόσο βαθιά την Ελλάδα, ώστε να κατορθώνουν να γίνονται οι αγαπημένοι οικοδεσπότες και εκπρόσωποι της κουζίνας της στο εξωτερικό. Μάλλον τελικά, όπου και αν ταξιδέψουν στον κόσμο, θα φέρουν πάντα μέσα τους την Ελλάδα, τις μυρωδιές της και την αγάπη τους για τους ανθρώπους. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό και νόστιμο συστατικό της επιτυχίας τους.

--.gr

Related posts

Επιθεώρηση Εργασίας: Με τάμπλετ στο χέρι οι έλεγχοι για αδήλωτη εργασία – Πάνω από 7.000 κυρώσεις το α’ εξάμηνο

admin

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Μειώνεται η γραφειοκρατία στην διαδικασία – Καταργείται το πιστοποιητικό ΤΑΠ

admin

ΕΚΤ: Πάνω από τους μισούς εργαζόμενους στην Τράπεζα θεωρούν πως η Λαγκάρντ δεν είναι κατάλληλη για πρόεδρος

admin

Τράπεζα της Ελλάδος: 32 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα έως το τέλος Νοεμβρίου 2023

admin

Επίδοµα μητρότητας 2024: Πότε θα το λάβουν οι μη μισθωτές

admin

Πόσο πωλείται σήμερα μία χρυσή λίρα: Οι τιμές στην «αυγή» του 2023 και το «καπέλο» της ΤτΕ στους αγοραστές

admin

ΑΑΔΕ: 784.000 παραβάσεις και 621 λουκέτα μέσα στο καλοκαίρι – Στα 28 εκατ. ευρώ η αποκρυβείσα ύλη

admin

Εισφορές: Tι κερδίζουν μισθωτοί και εργοδότες από τη μείωσή τους – Δείτε παραδείγματα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Αρχίζουν από σήμερα οι πληρωμές – Από 80 έως 650 ευρώ – Δείτε πίνακα με παραδείγματα

admin