Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O τελευταίος master ωρολογοποιός και τα χειροποίητα αριστουργήματά του

Στην Ελβετία, τρέφουν σεβασμό για τον Philippe Dufour -γι’ αυτό και είναι γνωστός ως ο «μεγάλος δάσκαλος». Κατασκευάζει εκπληκτικά, χειροποίητα ρολόγια χωρίς τη βοήθεια σύγχρονων εργαλείων εδώ και πενήντα χρόνια.

Με μια εξαιρετικά περιορισμένη παραγωγή, προσαρμόζει τις δημιουργίες του για συγκεκριμένους πελάτες όπως ο σουλτάνος του Μπρουνέι, κάτοχος του θρυλικού Philippe Dufour Grande & Petite Sonnerie, πριν πουληθεί έναντι 7,3 εκατ. δολαρίων σε διαδικτυακή δημοπρασία το 2021.

O ίδιος αποκαλύπτει ότι στο σχολείο δεν ήταν ιδιαίτερα καλός μαθητής. «Ήμουν, όμως, αρκετά καλός για ωρολογοποιός. Κάθε καινούριο ρολόι, είναι σαν μια γέννα, σαν ένα μωρό. Όταν κάνει “τικ – τακ” για πρώτη φορά, είναι κάτι μαγικό» εξομολογείται στο BBC. Ένας από τους λίγους σχολαστικούς και λεπτολόγους τεχνίτες που έχουν απομείνει στην Ελβετία, ο Dufour έχει δημιουργήσει θαύματα όπως ένα πολύπλοκο Grande Sonnerie Minute Repeater που αποτελείται από περισσότερα από 480 κομμάτια. «Χρειάζεται δουλειά περίπου 10 μηνών για να κατασκευαστεί» αποκαλύπτει ο κορυφαίος ωρολογοποιός που έχει την έδρα του το Vallée de Joux.

Γεννημένος το 1948 στο χωριό Le Sentier, σπούδασε την τέχνη του ρολογιού στην Ecole d’Horlogerie de la Vallée de Joux. Το 1967 προσλαμβάνεται από την Jaeger-LeCoultre και από το 1974 αρχίζει να εργάζεται για τον θρυλικό Gérald Genta και στη συνέχεια για την Audemars Piguet. Το 1978 είναι η χρονιά που σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας ανεξάρτητης καριέρας στην ωρολογοποιία -ο Dufour αναπαλαιώνει ρολόγια αντίκες και στη συνέχεια δημιουργεί το πρώτο του ρολόι, ένα Grande Sonnerie τσέπης.

Εφέτος, γιορτάζει τα 75α γενέθλιά του, ενσαρκώνοντας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον το ιδανικό του ανεξάρτητου Eλβετού ωρολογοποιού, που κοπιάζει στον πάγκο του στο Vallée de Joux με τα εργαλεία στο χέρι. Με μια σειρά από τεχνικά επιτεύγματα στο ενεργητικό του, το ρολόι που καθιέρωσε την φήμη του ως κορυφαίο ωρολογοποιό είναι το Simplicity. Ένα ρολόι που έγινε με τον παλιομοδίτικο τρόπο, έτσι όπως ο Dufour πιστεύει ότι πρέπει να κατασκευάζονται τα ρολόγια – στο χέρι και κατά παραγγελία. Στα χνάρια του βαδίζει η κόρη του Danièla, που εμφανίστηκε στο φετινό Watches & Wanders φορώντας ένα κόκκινο κοστούμι και το «σχολικό ρολόι» της: ένα Simplicity που ολοκλήρωσε η ίδια το 2021, σε ηλικία 20 ετών, δουλεύοντας τα σαββατοκύριακα στο εργαστήριο του πατέρα της επί πέντε χρόνια.

Η άνοδος του Dufour δεν ήταν μετεωρική∙ τα Simplicity δεν είχαν εμφανιστεί σε δημοπρασία μέχρι το 2016. Eκείνη τη χρονιά πουλήθηκε ένα Simplicity του 2000 με κάσα από ροζ χρυσό προς 234.000 δολάρια –σήμερα η τιμή αυτή θεωρείται μεγάλη ευκαιρία.

Tο 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον αφοσιωμένο ωρολογοποιό, καθώς τέσσερα από τα σπουδαιότερα ρολόγια του παρουσιάστηκαν στην δημοπρασία του οίκου Philips στη Γενεύη – ένα Duality, ένα Simplicity και τα θρυλικά Grand et Petite Sonnerie τσέπης και χειρός. Το Grand et Petite Sonnerie χειρός ήταν το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Ο Dufour είχε καταφέρει να κατασκευάσει μια μικρογραφία του άκρως πολύπλοκου μηχανισμού σε μορφή ρολογιού χειρός – ήταν ότι πιο πολυπόθητο και σπάνιο για κάθε συλλέκτη.

Παρόλο που τα ρολόγια του σπάνε ρεκόρ σε δημοπρασίες και το όνομα του αποτελεί συνώνυμο κομψότητας, παράδοσης και καινοτομίας, ο Philippe Dufour παραμένει απλός – ένας σοφός ωρολογοποιός που καπνίζει την πίπα του και εργάζεται με αφοσίωση και πάθος.

«Είναι ένα όμορφο επάγγελμα, μαθαίνεις για όλη σου τη ζωή. Ακόμη και στην ηλικία μου, κάτι έχω να μάθω σε καθημερινή βάση. Και πολύ συχνά μαθαίνω από τα λάθη μου. Μπορεί να σπαταλήσεις μια ολόκληρη μέρα σε ένα γρανάζι και ξαφνικά, με μια λάθος κίνηση, να σπάσει…» εξομολογείται ο Dufour. «Είναι κάτι που μπορεί να σε εξοργίσει. Τότε πας μια βόλτα στο δάσος να ηρεμήσεις και αρχίζεις πάλι από την αρχή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να κάνεις αυτή τη δουλειά…»

--.gr

Related posts

Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων

admin

Δεκαετές ομόλογο: Η «ρεβάνς» της Ελλάδας από τις αγορές

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για καλάθι νοικοκυριού: Οι τιμές έπεσαν, το καλάθι ξεπούλησε

admin

Πλειστηριασμοί ακινήτων: Τι είναι προτιμότερο να κάνω ρύθμιση ή πτώχευση;

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Ανοίγει η πλατφόρμα – Mε QR code η πληρωμή

admin

Αδήλωτα αναδρομικά: Λήγει το τελεσίγραφο της ΑΑΔΕ σε 42.000 φορολογούμενους

admin

Τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια και τα καύσιμα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, λέει ο Πέτσας

admin

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές

admin

Επίδομα παιδιού: Eνα μήνα νωρίτερα η πληρωμή του ΟΠΕΚΑ

admin