Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Intel: Ξεπέρασε τις προσδοκίες στο δ’ τρίμηνο, απογοητεύει το outlook για την έναρξη του 2024

Η μετοχή της Intel υποχωρούσε έντονα (-7,47%) στις ηλεκτρονικές μετασυνεδριακές συναλλαγές την Πέμπτη, αφού η κατασκευάστρια chip δημοσίευσε ένα outlook για το α’ τρίμηνο του 2024 που υστερεί των προβλέψεων των αναλυτών, μολονότι τα αποτελέσματα για το δ’ τρίμηνο του 2023 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Πιο ειδικά, σε σύγκριση με τις προβλέψεις της LSEG (πρώην Refinitiv) για το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, η Intel ανακοίνωσε:

Κέρδη ανά μετοχή (προσαρμοσμένα): 54 σεντ έναντι 45 σεντ


Έσοδα: 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 15,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Για το α’ τρίμηνο του οικονομικού έτους 2024, η Intel αναμένει κέρδη ανά μετοχή 13 σεντς επί πωλήσεων μεταξύ 12,2 και 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι προσδοκιών της LSEG για 33 σεντς ανά μετοχή επί εσόδων 14,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Intel κατέγραψε καθαρά κέρδη 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 63 σεντς ανά μετοχή, σε σύγκριση με καθαρή απώλεια 0,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 16 σεντς ανά μετοχή την ίδια περίοδο πέρυσι.

Με την Intel να αναφέρει αύξηση πωλήσεων το δ’ τρίμηνο κατά 10% από 14,04 δισεκατομμύρια δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα, η εταιρεία σπάει ένα σερί επτά τριμήνων με μείωση εσόδων. Το μεικτό περιθώριο κέρδους της Intel ήταν 40%, μειωμένο κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

Η μετοχή της Intel κέρδισε πάνω από 74% τον περασμένο χρόνο. Η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών από πλευράς εσόδων, σύμφωνα με την Gartner, εταιρεία έρευνας αγοράς, παρόλο που η κεφαλαιοποίησή της την τοποθετεί κάτω από την Nvidia και την AMD στη Wall Street.

Οι πάροχοι cloud και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν επικεντρωθεί στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που εξηγεί την πρόσφατη υπεραπόδοση της Nvidia. Στο παρελθόν, το πιο σημαντικό μέρος σε έναν διακομιστή ήταν ο κεντρικός επεξεργαστής που κατασκευαζόταν από την Intel. Τώρα, οι διακομιστές AI μπορούν να έχουν έως και οκτώ μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) Nvidia ή AMD συνδεδεμένες σε έναν ή δύο επεξεργαστές Intel.

Η Intel συνεχίζει επίσης να επικεντρώνεται σε ένα πενταετές σχέδιο που εφαρμόζεται από τον CEO Pat Gelsinger, ο οποίος ανέλαβε την εταιρεία το 2021. Η Intel θέλει να καλύψει τη διαφορά της με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company στην ικανότητά να προσφέρει υπηρεσίες παραγωγής σε άλλες εταιρείες, βελτιώνοντας παράλληλα τα δικά της επώνυμα τσιπ.

“Το τρίμηνο έκλεισε ένα έτος τεράστιας προόδου στον μετασχηματισμό της Intel”, δήλωσε ο Gelsinger σε μια δήλωση.

Ο CFO της Intel, David Zinsner, δήλωσε ότι η Intel μείωσε το κόστος κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Το μεγαλύτερο τμήμα της Intel είναι το Client Computing, το οποίο περιλαμβάνει τσιπ επεξεργαστών φορητών και σταθερών υπολογιστών. Η συνολική βιομηχανία υπολογιστών βρίσκεται σε ύφεση εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο πρόσφατα άρχισε να δείχνει ξανά σημάδια ανάπτυξης. Η Intel ανακοίνωσε πωλήσεις 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δ’ τρίμηνο, αυξημένες κατά 33%.

Το δεύτερο μεγαλύτερο τμήμα της Intel, το Data Center και η AI, είδε τις πωλήσεις να μειώνονται κατά 10% στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το τμήμα Network and Edge της Intel, το οποίο πουλά ανταλλακτικά για παρόχους και δικτύωση, ανέφερε πωλήσεις 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένες κατά 24% από πέρυσι.

Οι υπηρεσίες χυτηρίου της Intel, η επιχείρησή της που κατασκευάζει τσιπ για άλλες εταιρείες, παραμένει εκκολαπτόμενη, με έσοδα 291 εκατομμύρια δολάρια, ετήσια αύξηση 63%.

Η Intel ανέφερε ότι πλήρωσε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα το 2023

Related posts

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στην Ιερουσαλήμ

admin

Πλήρης συμβολισμών η τελική μάχη: Στην Αγια-Σοφιά ο Ερντογάν – Στο μαυσωλείο του Κεμάλ ο Κιλιτσντάρογλου

admin

2023: Δέκα γεγονότα που σφράγισαν τη χρονιά στον κόσμο

admin

Το ΔΝΤ βλέπει “θύλακες ανθεκτικότητας” και επιβράδυνση δυναμικής στην παγκόσμια οικονομία

admin

Τατζικιστάν – κλιματική αλλαγή: Ο πρόεδρος της χώρας καλεί τους πολίτες να κάνουν προμήθειες σε τρόφιμα

admin

Ισραήλ: Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

admin

Λαγκάρντ: Η μάχη με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει

admin

Ουκρανικό δικαστήριο καταδίκασε πρώην αστυνομικούς για τον θάνατο διαδηλωτών στο Μαϊντάν το 2014

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρουμανία εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα F-16

admin