Image default
ΚΟΣΜΟΣ

H Ρωσία ανοίγει νέο δρόμο εξαγωγής πετρελαίου, μέσω ΗΑΕ

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έφτασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα πρώτα φορτία ρωσικού αργού πετρελαίου τύπου CPC Blend, σύμφωνα με παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, υποδεικνύοντας ότι η Μόσχα προσπαθεί να βρει νέους πελάτες και ταυτόχρονα να παρακάμψει τις κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα έχει καταφέρει να βρει νέες αγορές για το πετρέλαιο που εξάγει παρά τις κυρώσεις της Ομάδας των Επτά. Συγκεκριμένα, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο έστρεψε πέρυσι το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία, ενώ έχει στείλει φορτία και σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο δύο ρωσικές εταιρείες -κρατικός κολοσσος Lukoil και η ανεξάρτητη εταιρεία CenGeo- φαίνεται να άνοιξαν μια ακόμα αγορά, καθώς έστειλα φορτία πετρελαίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με το Reuters.

Αμφότερες προμήθευσαν την αραβική χώρα με αργό τύπου CPC Blend, που παράγεται κυρίως στο Καζακστάν και διοχετεύεται στις διεθνείς αγορές μέσω του ρωσικού λιμανιού Yuzhnaya Ozereyevka στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, στο πετρέλαιο που μεταφέρει ο αγωγός CPC στο ρωσικό λιμάνι προστίθεται και μια ποσότητα ρωσικού αργού.

Σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς που επικαλείται το Reuters, το δεξαμενόπλοιο Pola φόρτωσε στις 14-15 Αυγούστου, από το λιμάνι Yuzhnaya Ozereyevka, πετρέλαιο που προμήθευσε η ρωσική εταιρεία CenGeo στο πλαίσιο συμφωνίας που πραγματοποίησε η Paramount Energy Trading, με έδρα το Ντουμπάι. Το φορτιο κατέληξε στον τερματικό σταθμό του διυλιστηρίου Ruwais της ADNOC (Abu Dhabi National Oil Company), σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.

Επιπλέον, στις αρχές Αυγούστου, η Litasco, ο εμπορικός βραχίονας της Lukoil προμήθευσε με 123.000 τόνους αργού CPC Blend το δεξαμενόπλοιο Delta Hellas, που κατέληξε επίσης στον τερματικό σταθμό του διυλιστηρίου Ruwais, σύμφωνα με την LSEG.

Η ADNOC αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της αγοράς ρωσικού πετρελαίου, ενώ οι εταιρείες CenGeo, Paramount Energy και Lukoil δεν απάντησαν καν στα σχετικά αιτήματα του Reuters, όπως σημειώνει το πρακτορείο.

Παρότι τα ΗΑΕ είναι επίσης σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, προμηθεύοντας τις διεθνείς αγορές με αργό τύπου Murban, ορισμένες φορές εισάγουν αργό διαφορετικής ποιότητας με στόχο τα διυλιστήριά τους να βελτιώσουν τις τιμές των προϊόντων που εξάγουν, σημειώνουν traders της αγοράς πετρελαίου.

Όπως εξηγούν, το αργό τύπου CPC Blend που παραδόθηκε στα ΗΑΝ τον Σεπτέμβριο είναι φθηνότερο από το Murban που παράγει η χώρα.

Εν τω μεταξύ, τα ΗΑΕ δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ούτε συμμετέχουν στις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων των ΗΠΑ (OFAC) δήλωσε νωρίτερα ότι το αργό CPC Blend δεν υπόκειται σε περιορισμούς κυρώσεων εάν προέρχεται από το Καζακστάν και πρότεινε στους αγοραστές, που συμμορφώνονται με τις κυρώσεις, αναζητήσουν πιστοποιητικά προέλευσης.

Related posts

Η Ουάσινγκτον δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν

admin

“Ανάσα” η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα

admin

Φινλανδία: Yπογράφει τη Δευτέρα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ

admin

Ισπανία: Ο Σάντσεθ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μετατόπισης προς τα ακροδεξιά στις επερχόμενες εκλογές

admin

Το Ισραήλ έχει “απογοητευτεί” από τον ΟΗΕ και τις υπηρεσίες του, δηλώνει η πρεσβευτής του

admin

Ουκρανοί πιλότοι θα αρχίσουν να πετούν με εκπαιδευτές σε πραγματικά F-16 σε μερικές εβδομάδες

admin

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ πιθανότατα θα ψηφίσει την Τρίτη για το αίτημα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

admin

Ο εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον Ερντογάν πριν τα τελικά αποτελέσματα

admin

Σε κόκκινο συναγερμό οι Βρυξέλλες: Ανθρωποκυνηγητό για τον τζιχαντιστή που σκότωσε δύο Σουηδούς

admin