Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Ο Νετανιάχου προσπαθεί να αποφύγει την κατάρρευση του συνασπισμού του

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί για άλλη μια φορά να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των κεντρώων και ακροδεξιών μελών της κυβέρνησής του μετά την απειλή των εξτρεμιστών συμμάχων του για κατάρρευση του συνασπισμού εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε ένα νέο σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που ανακοίνωσε ήδη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεταδίδει ο Guardian. 

Το βράδυ της Παρασκευής, ο Μπάιντεν κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχθεί, όπως είπε, μια νέα πρόταση από το Ισραήλ για ένα σχέδιο τριών φάσεων για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στον εννεάμηνο πόλεμο.

“Το Ισραήλ έχει κάνει την πρότασή του. Η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός. Αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξουν αν το εννοούν πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να αποδεχτεί τη συμφωνία”, είπε.

Αλλά σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Νετανιάχου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, υπονόμευσε το μήνυμα του Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ επιδιώκει την πλήρη καταστροφή της παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης προτού συμφωνήσει να τερματίσει τον πόλεμο. Οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή την κατάσταση δεν μπορεί “καν να ξεκινήσει”, ανέφερε.

Η Χαμάς χαιρέτισε προσωρινά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν, αν και ανέφερε ταυτόχρονα ότι εξακολουθεί να θεωρεί την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων ως προϋπόθεση για συνομιλίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου – ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ – εξέφρασαν αμέσως την αντίθεσή τους στο νέο σχέδιο εκεχειρίας, απειλώντας μάλιστα με παραίτηση αν προχωρήσει.

Μια τέτοια συμφωνία θα ήταν “ανόητη, θα αποτελούσε μια νίκη για την τρομοκρατία και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ”, δήλωσε στο X ο Μπεν-Γκβίρ, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη.

Ένας βοηθός του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ προώθησε το πλαίσιο [για τη συμφωνία] αλλά το περιέγραψε ως “ελαττωματικό”, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Ο Νετανιάχου δέχεται επίσης πίεση από τους αρχηγούς του στρατού και των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και από τα κεντρώα μέλη του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, να αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων. Ο Μπένι Γκαντζ, ένας κορυφαίος αντίπαλος του που εντάχθηκε στην κυβέρνηση ενότητας έκτακτης ανάγκης μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, είπε ότι θα παραιτηθεί εάν ο πρωθυπουργός δεν δεσμευτεί σε ένα σχέδιο “επόμενης ημέρας” για τη Γάζα έως τις 8 Ιουνίου.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, προέτρεψε επίσης τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι το κεντρώο κόμμα του Yesh Atid θα το υποστηρίξει αυτό, ακόμα και αν οι δεξιές φατρίες στην κυβέρνηση επαναστατήσουν – πράγμα που σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να περάσει στο κοινοβούλιο.

“Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Υπάρχει μια συμφωνία στο τραπέζι αυτό πρέπει να γίνει”, είπε το Σάββατο.

Ο Νετανιάχου – ο οποίος εδώ και καιρό αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για διαφθορά τις οποίες έχει αρνηθεί – βλέπει την παραμονή του στην εξουσία ως την καλύτερη ευκαιρία να αποφύγει μια πιθανή διώξη, αλλά και έναν τρόπο για να αναβάλει τις έρευνες και τις ακροάσεις για τις αποτυχίες στην εσωτερική ασφάλεια που οδήγησαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας πλέον διαδήλωσης του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ και με επικεφαλής της οικογένειες των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, χιλιάδες άνθρωποι κάλεσαν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να υιοθετηθεί η νέα πρόταση. Μια κοινή δήλωση των μεσολαβητών για την κατάπαυση του πυρός – ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ – ανέφερε ότι οι τρεις χώρες “καλούν από κοινού τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία”.

Η ομιλία του προέδρου Μπάιντεν εξάλλου την Παρασκευη  – η πιο έντονη έκκλησή του μέχρι σήμερα για τον τερματισμό του πολέμου – φάνηκε να έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την ισραηλινή κυβέρνηση να έρθει στο τραπέζι, καθώς και τη Χαμάς.

Την Κυριακή, ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News: “Περιμένουμε ότι εάν η Χαμάς συμφωνήσει με την πρόταση όπως της διαβιβάστηκε – [πρόκειται για] μια ισραηλινή πρόταση – τότε [και] το Ισραήλ θα πει ναι”.

Στις δηλώσεις του την Παρασκευή, ο Μπάιντεν μάλιστα επισήμανε την αναμενόμενη αντίθεση της δεξιάς σε μια συμφωνία, λέγοντας: “Κάλεσα την ηγεσία του Ισραήλ να σταθεί πίσω από αυτή τη συμφωνία παρά την όποια πίεση ασκηθεί… Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή”.

Η ανακοίνωση της Παρασκευής είναι η τρίτη πρόταση “τελευταίας στιγμής” που υιοθετούν οι ΗΠΑ: τον προηγούμενο Φεβρουάριο, μια κατάπαυση του πυρός στο Ραμαζάνι που ο Μπάιντεν είχε πει τότε ότι ήταν “πολύ κοντά” τελικά δεν υλοποιήθηκε, ενώ κάποια πρόοδος προς μια νέα εκεχειρία τον περασμένο μήνα ακυρώθηκε με την έναρξη της εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα.

Υπάρχει μόνο μία ουσιαστική διαφορά μεταξύ του νέου σχεδίου και των προηγούμενων προτάσεων: η πρώτη φάση, η οποία είναι μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία ένας περιορισμένος αριθμός Ισραηλινών ομήρων θα ανταλλαχθει με εκατοντάδες Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, θα μπορούσε να παραταθεί επ’ αόριστον, ενώ οι διαπραγματευτές θα διαμορφώνουν τον οδικό χάρτη για το επόμενο στάδιο. 

Στη δεύτερη φάση, όλοι οι εναπομείναντες όμηροι θα απελευθερωθούν, ενώ το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Γάζα και τα δύο μέρη θα δεσμευτούν σε διαρκή εκεχειρία. Η τρίτη φράση υποτίθεται ότι θα εφαρμόσει κάποια απροσδιόριστα ακόμη σχέδια για το μέλλον της Γάζας, που θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διοίκηση και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας. 

Related posts

Ο ΟΗΕ καλεί τον πλανήτη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μεξικού αποποινικοποιώντας την άμβλωση

admin

Ισραήλ: Κατασχέσαμε 16 τόνους υλικού κατασκευής πυραύλων που πήγαιναν από την Τουρκία στη Γάζα

admin

Ζ. Μπορέλ: Ισπανία, Ιρλανδία και άλλες χώρες θα αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης στις 21 Μαΐου

admin

Μακρόν: “Αν η κατάσταση επιδεινωθεί στην Ουκρανία, θα είμαστε έτοιμοι για να μην κερδίσει ποτέ η Ρωσία”

admin

Η παραπαίουσα οικονομία της Αιγύπτου οδηγεί πολλούς στην επικίνδυνη μεταναστευτική οδό μέσω Λιβύης

admin

Ανάλυση AFP: Πέντε στοιχεία για την ήττα Ερντογάν – AKP στις δημοτικές της Τουρκίας

admin

Πολωνία: Μαχητές της Wagner προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

admin

Το Κίεβο μιλάει για πιθανότητα πρόσκλησης της Μόσχας σε ειρηνευτική διάσκεψη, αλλά με τους δικούς του όρους

admin

Ιαπωνία: Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να μην επιτρέπεται ο γάμος ομόφυλων

admin