Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Τέσσερις στους πέντε Έλληνες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρούν τον εαυτό τους φτωχό

Ένας στους τρεις Ευρωπαίους με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο θεωρείται υποκειμενικά φτωχός, έναντι τεσσάρων στους πέντε Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της

Eurostat

που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 2022, το 29,5% του πληθυσμού της ΕΕ με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (με απολυτήριο γυμνασίου και όχι λυκείου), θεωρείται υποκειμενικά φτωχό. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω από τρεις φορές χαμηλότερο (9,2%) για τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση (τριτοβάθμια εκπαίδευση), ενώ για τα άτομα με μέσο μορφωτικό επίπεδο (απολυτήριο λυκείου χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση) ήταν 18%.

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (81,6%) που θεωρούνταν φτωχά. Ακολουθούν η Βουλγαρία (67,9%) και η Σλοβακία (53,3%). Τα χαμηλότερα νούμερα καταγράφονται στη Φινλανδία (7,3%), στο Λουξεμβούργο (10,0%) και στη Σουηδία (11,3%).

Επίσης, στην Ελλάδα καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ, ατόμων με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο που θεωρούνται υποκειμενικά φτωχά, με ποσοστά 70% και 49% αντιστοίχως.

Τα περισσότερα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ανέφεραν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων πληθυσμού με υψηλή και χαμηλή εκπαίδευση. Η διαφορά ήταν τουλάχιστον 20 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) σε 12 χώρες. Οι πιο αξιοσημείωτες διαφορές ήταν στη Βουλγαρία (47,7 π.μ.), την Ουγγαρία (41,5 π.μ.) και τη Σλοβακία (39,5 π.μ.) και οι χαμηλότερες στη Φινλανδία (4,5 π.μ.), τη Δανία (5,9 π.μ.) και τη Σουηδία (7,1 π.μ.).

Τι είναι η «υποκειμενική φτώχεια»
Σημειώνεται ότι «υποκειμενική φτώχεια» είναι η αντίληψη του ατόμου για την οικονομική και υλική του κατάσταση. Είναι μια αντίληψη που βασίζεται σε αποτελέσματα από τις στατιστικές της ΕΕ για το εισόδημα και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC) και σε συλλογή δεδομένων από όλα τα μέλη της ΕΕ, καθώς και από τις περισσότερες χώρες της ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών) και τις υποψήφιες χώρες.

Ο δείκτης αυτός αξιολογεί την αντίληψη των ερωτηθέντων για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το νοικοκυριό του να ανταπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις. Η αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της υλικής ευημερίας των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων, των δαπανών, του χρέους και του πλούτου.

Πηγή --ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:Βύρωνας: Προφυλακιστέοι οι δύο κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 16χρονης που είναι σε κώμα μετά από χρήση ναρκωτικώνΑντιτορπιλικό Βέλος: Δείτε νέο βίντεο από τη ρυμούλκησή του μέσα από το «Dionysos Z»Copernicus: Ξεπεράστηκε για πρώτη φορά το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών για την υπερθέρμανση του πλανήτη

Related posts

Επιδότηση παγίων δαπανών: Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου το πρόγραμμα, τι προβλέπει

admin

Γεωργιάδης: Οι αυξήσεις από τις τριετίες αφορούν 1,5 εκατ. εργαζόμενους – Εθνική επιτυχία η πτώση της ανεργίας στο 10%

admin

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου – Η Κίνα θα «σώσει» ή θα «πνίξει» τον Πούτιν;

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση τιμών τον Ιούλιο – Σταθερά στις 5 χώρες της ΕΕ με χαμηλότερο πληθωρισμό η Ελλάδα

admin

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street με οδηγό την Apple

admin

Το πιο σημαντικό πράγμα στον ύπνο δεν είναι το 8ωρο

admin

Market Pass: Επίδομα χωρίς αιτήσεις μέσω του gov.gr – Ποιους αφορά

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποχωρεί πλήρως από την αγορά της Ρωσία η Nike

admin

Υδρογονάνθρακες: Ποια είναι τα οφέλη από την εκμετάλλευσή τους στην Ελλάδα

admin