Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

BofA: Γιατί παραμένει «overwheight» στην Ελλάδα έως και το 2025

BofA: Γιατί παραμένει «overwheight» στην Ελλάδα έως και το 2025

Θετική είναι η εικόνα της Bank of America για την Ελλάδα, περιμένοντας ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 και εκτιμώντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης, όπου αναμένονται ρυθμοί ανάπτυξης 0,4% και 1,1% αντίστοιχα.

Έπειτα από τα θετικά δεδομένα για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2023, που παρατηρήθηκαν χάρη στην κατανάλωση και τις εξαγωγές (λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού), η ελληνική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς όπως σημειώνει η BofA, μπήκε σε μία φάση μη εντυπωσιακού momentum.

Για ο επόμενο εννεάμηνο, η Bank of America εκτιμά μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, των κεφαλαιουχικών δαπανών και των εξαγωγών, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων, του κακού παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος και της ήπιας δημοσιονομικής σύσφιγξης. Η BofA περιμένει μέση τριμηνιαία ανάπτυξη 0,2% και εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα κινηθεί καλύτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης στο 0,4%. Για το 2025 αναμένεται μέσος τριμηνιαίος ρυθμός 0,5%.

Η Bofa εντοπίζει τρεις καταλύτες πίσω από τις υπεραποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίοι οδήγησαν και στη σύσταση «overweight»:

  • Οι επενδύσεις αναμένεται να παραμείνουν βασικός παράγοντας ανάπτυξης, χάρη στη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Υπάρχει ήπια μετακύλιση της νομισματικής πολιτικής και περιορισμός των κινδύνων μετά την προσπάθεια του τραπεζικού κλάδου να μειώσει τα κόκκινα δάνεια.
  • Υπάρχει δημοσιονομική σύνεση και αφοσίωση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κάτι που διευκολύνεται από την πολιτική σταθερότητα και ενισχύεται από την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στη διατήρηση της εμπιστοσύνης σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με αυτά της ευρωζώνης. 

Τα ρίσκα που σχετίζονται με την Ελλάδα είναι περιορισμένα, ωστόσο, η χώρα παραμένει εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κινδύνους, όπως αυτοί που προκύπτουν από τις  γεωπολιτικές εντάσεις, αλλά και την ασθενή παγκόσμια ανάπτυξη. Μία άμεση μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να στηρίξει την ταχύτερη ανάκαμψη.

Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η Bank of America εκτιμά ότι θα είναι πιο ανθεκτικά με μία περαιτέρω μείωση των spreads. Τα μακροοικονομικά και τεχνικά θεμελιώδη παραμένουν εποικοδομητικά και οι επενδυτές του real money είναι ακόμα short στους ελληνικούς τίτλους.

Η πρόσφατη είσοδός τους στους δείκτες της επενδυτικής βαθμίδας αναμένεται να φέρει τοποθετήσεις 10-16 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα ελληνικά spreads επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τις διακυμάνσεις του risk on/off, τονίζει η BofA και περιμένει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 30 μονάδες βάσης.

#Bank_of_America #BofA #ΕΛΛΑΔΑ #ανάπτυξη #overweight

Related posts

Στα €12,52 εκατ. το μετοχικό κεφάλαιο της MIG

admin

Χ.Α.: Εύλογα ερωτηματικά για τη διαφοροποίηση της κίνησης του ΓΔ

admin

Πειραιώς: Στην τελική ευθεία η Δημόσια πρόταση για τη MIG

admin

Motor Oil: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού κοινού ομολογιακού δανείου

admin

Eurobank Equities: Τιμή στόχο €7,2 για τη Cenergy- Σύσταση «buy»

admin

Intralot: Μειώθηκε το ποσοστό του Σωκράτη Κόκκαλη

admin

Ομολογιακό δάνειο €4,2 εκατ. για την Κρι Κρι- Καλύφθηκε πλήρως

admin

Αναμόρφωση της Διοικητικής Επιτροπής της Eurobank- Η σύνθεση

admin

Eurobank: Ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 70% της έκδοσης του ομολόγου

admin