Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώσεις μέχρι το Σουδάν για το Predator που έφυγε από την Ελλάδα

Θυμάστε την ιστορία της εξαγωγής του παράνομου λογισμικού Predator στο Σουδάν από την Αθήνα, με άδεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών; Οπου, σύμφωνα με πληροφορίες των γαλλικών υπηρεσιών, έφτασε στα χέρια του φυλάρχου Νταγκαλό, συνεργάτη της ρωσικής ομάδας Wagner και επικεφαλής των παραστρατιωτικών της RSF που διέπραξαν τα εγκλήματα στο Νταρφούρ; Εδώ η υπόθεση έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες, οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης όμως δεν το ξέχασαν καθόλου καθώς μιλάμε για εγκληματίες ενός στυγερού πολέμου. Χθες, λοιπόν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βαρύτατες κυρώσεις εις βάρος και του αδελφού Νταγκαλό, που εκτελεί χρέη «διευθυντή προμηθειών» των RSF και φέρεται να είναι το πρόσωπο που κανόνισε την αγορά του Predator από τα «πρωτοπαλίκαρα» της Intellexa στην Αθήνα. Και, ως είθισται, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν αγγίζουν μόνο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, αλλά και όσους συναλλάσσονται μαζί του…

Του Κώστα Μητρόπουλου

Αντιδράσεις για την Αρχή Διαφάνειας

Σηκώθηκαν οι τόνοι χθες στη Βουλή για την αποκάλυψη που σας είχα κάνει για τη φωτογραφική διάταξη που αφορούσε τη θέση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, στο άρθρο 53 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά διαμαρτυρήθηκαν εντόνως, με το πρώτο να καταθέτει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ η διάταξη χαρακτηρίστηκε ως «σκάνδαλο» με στόχο να οριστεί επικεφαλής της ΕΑΔ πρόσωπο που η κυβέρνηση επιθυμεί. Θυμίζω ότι με το άρθρο 53 του νομοσχεδίου «επικαιροποιήθηκαν» τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα για την επιλογή του διοικητή της Αρχής, εξαλείφοντας τις διατάξεις του νόμου για το «επιτελικό κράτος» που προέβλεπαν πως ο διοικητής της ΕΑΔ πρέπει να έχει πτυχίο «νομικής ή οικονομικής κατεύθυνσης ή διοίκησης επιχειρήσεων ή θετικών επιστημών ή δημόσιας διοίκησης ή διεθνών σπουδών». Μια αλλαγή που εξυπηρετεί τον διορισμό της Αλεξάνδρας Ρογκάκου, σημερινής αναπληρώτριας διοικήτριας της ΕΑΔ, που εκτελεί χρέη διοικητή από τον Ιούλιο 2022 και είναι δημόσιος υπάλληλος με πτυχίο ψυχολογίας.

Διαψεύσεις, καταδίκες και καμπάνες

Εμφατικά διέψευσε η κυβέρνηση ότι συνδέεται με τους πρόσφατους θανάτους στα Αστυνομικά Τμήματα Ομόνοιας και Αγίου Παντελεήμονα κατά την επιθεώρηση του κλιμακίου της υποεπιτροπής SPTK του ΟΗΕ για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε άλλης βάναυσης, απάνθρωπης κι εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Πράγματι, δεν συνδέεται άμεσα με τις δύο τελευταίες περιπτώσεις αλλά με τη γενικότερη κακή κατάσταση σε αστυνομικά τμήματα, κέντρα κράτησης αλλοδαπών, τμήματα συνοριακής φύλαξης, σωφρονιστικά καταστήματα κ.λπ.

Για του λόγου το αληθές, το ΕΔΔΑ μέσα σε μία μόλις μέρα εξέδωσε όχι μία αλλά τρεις καταδικαστικές αποφάσεις εις βάρος της Ελλάδας. Οι δύο πρώτες αφορούν ισάριθμες ομαδικές προσφυγές για βασανιστική και απάνθρωπη μεταχείριση προσφύγων στα κλειστά κέντρα κράτησης το 2019 και το 2020 στη Σάμο και τη Χίο, οι οποίες κατατέθηκαν απευθείας στο ΕΔΔΑ, μιας και το δικαστήριο αποφάνθηκε πως στη χώρα μας δεν υπάρχουν αποτελεσματικά ένδικα μέσα στα οποία θα μπορούσαν να προσφύγουν οι αιτούντες. H τρίτη προσφυγή αφορά τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατήθηκαν το 2019 δύο τότε ανήλικα κορίτσια στο προαναχωρησιακό κέντρο Ταύρου, για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε και για βασανιστική, εξευτελιστική μεταχείριση αλλά και για παράνομη στέρηση ελευθερίας. Aκούω ότι, εκτός από την επιθεώρηση της επιτροπής του ΟΗΕ (που θα συντάξει έκθεση), θα χτυπήσει «καμπανάκι» κι από αρμόδιο ευρωπαϊκό όργανο.

Fake news στη Βουλή

Είναι γνωστό το πρόβλημα με τις ψεύτικες ειδήσεις. Μια από αυτές έφτασε έως τη Βουλή. Αναφέρομαι σε δήθεν επίσημο έγγραφο του ΓΕΕΘΑ με το οποίο καλεί το υπουργείο να διατάξει «προληπτική επιστράτευση» (!) εξαιτίας της σύγκρουσης Ισραήλ και Ιράν. Το δήθεν έγγραφο υπογράφει ένας «υποστράτηγος Πιτσιλής». Την πληροφορία διέδωσε σε περιφερειακό κανάλι ένας πρώην διπλωμάτης, ονόματι Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που τα τελευταία χρόνια διακρίνεται ως «αναλυτής» από διάφορους συνωμοσιολογικούς κύκλους. Αρπαξαν, λοιπόν, την «είδηση» διάφορα Μέσα κι ο βουλευτής Νικόλας Παπαδόπουλος της Νίκης κατέθεσε ερώτηση προς τον Νίκο Δένδια και τον Γιώργο Γεραπετρίτη, ρωτώντας «τι αποκρύπτει η κυβέρνηση», γιατί μας εμπλέκει στον πόλεμο και «ποιος έδωσε την εντολή της προληπτικής επιστράτευσης». Η λεπτομέρεια φυσικά είναι ότι η έννοια της «προληπτικής επιστράτευσης» είναι ανύπαρκτη. Είναι εντυπωσιακό μάλιστα πως όσοι την είδαν δεν προβληματίστηκαν από το ότι οι λέξεις αυτές αναιρούν η μία την άλλη. Οπως ανύπαρκτος είναι και ο «υποστράτηγος Πιτσιλής».

  • Για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου «κλείδωσε», σύμφωνα με πληροφορίες, η ακρόαση του Απόστολου

    Τζιτζικώστα από την Επιτροπή Μεταφορών (TRAN) του Ευρωκοινοβουλίου

    για την επικύρωση του διορισμού του στο Σώμα των Επιτρόπων της Κομισιόν

  • Για την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικού

    συνεδρίαζε χθες επί ώρες η ολομέλεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

    Προσωπικού Χαρακτήρα και εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε και

    την επίσημη ανακοίνωση της απόφασής της. Η οποία, εξ όσων ακούω, θα ρίξει πρόστιμα παντού…

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης: Είμαι στη διάθεση της δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες

admin

Κινήσεις στη σκακιέρα της Ανατ. Μεσογείου

admin

Απαντήσεις από Καραμανλή για τα Τέμπη

admin

ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

admin

Ερντογάν: «Η Ελλάδα πουλάει νταηλίκι – Να διδαχτεί από τη Μικρασιατική Καταστροφή»

admin

Τηλεφώνημα Γεραπετρίτη με Μουσταφά για Παλαιστινιακό

admin

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για δικτατορία και Πολυτεχνείο – Ποιος ιδεολογικός χώρος αμφιβάλλει για τη δημοκρατία

admin

Τουρκικές εκλογές: «Όποιος και να γίνει πρόεδρος, θα επιστρέψει η αναθεωρητική πολιτική» – Τι λέει ο Σταθακόπυλος

admin

ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

admin