Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξέλιξη

Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν ποιον ψήφισε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του κόμματος, μετά τον ιδρυτή του Κινήματος, ο Κώστας Σημίτης. Θα το ήθελαν γιατί στοιχηματίζουν ότι θα σταύρωσε εκείνον ή εκείνη που πιστεύει πως έχει τα προσόντα τα οποία θα εξασφαλίσουν στο ΠΑΣΟΚ «τον σημαντικό ρόλο για την ελληνική εξέλιξη». Γιατί – όπως έχουν δείξει οι δύο τελευταίες εθνικές αναμετρήσεις – δεν αρκεί η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ για να επιστρέψει ο παλιός ο δικομματισμός, ο ορθόδοξος.

Πρόκληση

Για τον Βαγγέλη Βενιζέλο «χρειάζεται ένας άλλος πόλος» κι «αυτόν τον ρόλο οφείλει να τον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ». Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι «η παράταξη, έχοντας συνείδηση της Ιστορίας, θα ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση». Με κίνδυνο να χαλάσει κανείς την εορταστική ατμόσφαιρα, οφείλει να παρατηρήσει πως σε κάθε εσωκομματική αναμέτρηση των τελευταίων ετών η συμμετοχή υποδηλώνει πως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με την ιστορία αλλά οι επιλογές της ηγεσίας κρατάνε το κόμμα καθηλωμένο στην τρίτη θέση.

Αντίληψη

Εντάξει, είκοσι χρόνια μετά την πρώτη εκλογή αρχηγού απ’ τη βάση, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα μπορούσε να πάει να ψηφίσει χωρίς να αναφερθεί στην τότε «πρωτοποριακή» απόφασή του να ανοίξει την εσωκομματική διαδικασία σε μέλη και φίλους. Η συμμετοχική αντίληψη που ενίσχυσε το ΠΑΣΟΚ «χρειάζεται να διαπεράσει όλη την κοινωνία σήμερα», αποφάνθηκε. Σύμφωνοι. Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα αξιολογήσει το κόμμα την προέλευση των συμμετεχόντων που είχαν φύγει για άλλα κόμματα και γύρισαν χθες.

Συμμετοχή

Ο Παύλος Χρηστίδης πόσταρε μια φωτογραφία του ενώ ρίχνει χαμογελαστός τον φάκελο στην κάλπη κι έγραψε στη λεζάντα «σήμερα αλλάζουμε τα δεδομένα». Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα της Αθήνας ήταν ένας απ’ τους πολλούς που έτρεξαν προκειμένου να κινητοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα κομματικά στοιχεία, η συμμετοχή στην Αττική αυξήθηκε περίπου 30% από το 2021. Το νούμερο δεν είναι αμελητέο επειδή μέχρι τώρα το ΠΑΣΟΚ καταγραφόταν ως «κόμμα της περιφέρειας».

Related posts

Οργή Κασσελάκη για την παρέμβαση Τσίπρα – «Τινάζει τα πάντα στον αέρα»

admin

Τέμπη: Πυρ ομαδόν κατά Aδωνι – Για παρερμηνεία μιλάει η ΝΔ

admin

Ανδρουλάκης για υποψηφιότητα Μπελέρη: «Η θέση του είναι εκεί που τον ψήφισε ο λαός της Χιμάρας»

admin

Στέλνει στο Πειθαρχικό Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα

admin

ΚΙΝΑΛ για τουρκικές παραβιάσεις: «Παραμένει προκλητικά αναθεωρητική και σε πλήρη ρήξη με τη διεθνή νομιμότητα»

admin

Οι ΗΠΑ κρατούν στο «ψυγείο» τα τουρκικά F-16

admin

Διαγκωνισμοί και… κατήχηση στα δεξιά της Δεξιάς

admin

Εκλογές: Νέος χρησμός Μητσοτάκη για τις κάλπες

admin

Ευθύνες για την κερδοσκοπία

admin