Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέλνει στο Πειθαρχικό Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα

Το ημερολόγιο της κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χθες ήταν εξόχως πυκνό και ενδεικτικό μιας δίνης που δεν έχει τέλος και που με βεβαιότητα πια οδηγεί σε διάσπαση. Τα επεισόδια του εσωτερικού πολέμου χθες είχαν τρεις ηχηρές προτάσεις για διαγραφές, μια τρανταχτή αποχώρηση και μια σχεδόν ανοιχτή ομολογία ρήξης και δημιουργίας νέου σχηματισμού με φόντο τις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, ο πόλεμος ηγεσίας και του μπλοκ της αντιπολίτευσης κλιμακώνεται πλέον μετά τη νυχτερινή διαγραφή των Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη και Δημήτρη Βίτσα. Και οι τρεις είχαν ηχηρά διαφοροποιηθεί από τις κινήσεις και τη στρατηγική του Στέφακου Κασσελάκη. Και χθες ήλθε το οριστικό επεισόδιο που όμως σύμφωνα με πληροφορίες ανοίγει για τα καλά τον ασκό του Αιόλου για τον σπαρασσόμενο χώρο. Περίπου στις 11.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε, διά μέσου Twitter, την απόφασή του με παρόμοιο τρόπο με την καρατόμηση του Στέφανου Τζουμάκα.

Διαγραφή με ένα tweet

«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ. Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δεν γίνεται πλέον ανεκτή. Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους. Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους», έγραψε ο Στέφανος Κασσελάκης από τις ΗΠΑ. Και προσέθετε: «Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ. Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Εχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Κατέληγε, δε, αναφέροντας: «Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Αλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα μας στερήσουν την επόμενη». Κατηγορώντας τα τρία στελέχη ανοιχτά ως υπονομευτές της στρατηγικής του, απευθύνθηκε εκ νέου στα μέλη του κόμματος που έφτασαν στις πρόσφατες κάλπες: «Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση: Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».

O Mπαλτάς περιμένει τη σειρά του

Με τη χθεσινή κίνηση είναι σαφές ότι ο Κασσελάκης ανοίγει έναν νέο πολεμικό κύκλο που όπως φαίνεται τώρα αρχίζει. Ο πρώτος που επιδοκίμασε την απόφαση Κασσελάκη ήταν ο Παύλος Πολάκης. Ο Πάνος Σκουρλέτης απάντησε πως έμαθε για τη διαγραφή του από τα δελτία ειδήσεων. Ο Αριστείδης Μπαλτάς, που ανήκει στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, πως περιμένει και τη δική του διαγραφή. Εχει αξία να πούμε πως και τα τρία στελέχη με τη δική τους ιστορική διαδρομή στον ΣΥΡΙΖΑ εγγράφονται στην Ομπρέλα που επίσης εσχάτως ούτως ή άλλως οργάνωνε τις κινήσεις της ενόψει της ΚΕ του κόμματος. Ακόμη και κείμενο για υπογραφές διακινείται αυτές τις ημέρες που θα κατατίθετο στην ΚΕ και φέρει δομικές διαφοροποιήσεις και κριτικές για τη νέα ηγεσία. Τώρα οι εξελίξεις μεταβάλλουν τη στρατηγική όλων των πλευρών. Ακόμη και ενόψει του διημέρου της ΚΕ στις 11 και 12 Νοεμβρίου φαίνεται πως πολλά γεγονότα θα έχουν συντελεστεί φέροντας τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον της πιο κρίσιμης υπαρξιακής του κρίσης.

Η αποχώρηση Κούλογλου

Για αρχή χθες και πριν από τις διαγραφές είχε σημειωθεί η αποχώρηση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και με σκληρή επιστολή προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά», ήταν μόνο μία αποστροφή της όλης διαφωνίας Κούλογλου και της δομικής αντίρρησης για τη μετάλλαξη του χώρου, για όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣ του ΣΕΒ, για το όλο τοξικό κλίμα. Ολα αυτά έφεραν την έξοδο Κούλογλου από την ευρωομάδα. Και προφανώς το γεγονός πως κρατάει την έδρα του επίσης πολλαπλασίασε την οργή της ηγεσίας – επιμένουν στην παραχώρησή της στο κόμμα ενώ σε αυτό με την ηγεσία συντάχθηκε και το μέλος της ΠΓ Πάνος Ρήγας, που έκανε μάλιστα διαρροή για να θυμίσει πόσο είχε «υπονομεύσει» τον Αλέξη Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα ο ευρωβουλευτής. «Ο Στ. Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του», ανέφεραν κομματικές πηγές.

Θέμα ηγεσίας θα έθετε ο Φίλης

Λάδι περαιτέρω στη συριζαϊκή φωτιά είχε βάλει από νωρίς ο υπό διαγραφή πλέον Νίκος Φίλης που μάλιστα αποκάλυψε πως θα έθετε ζήτημα ηγεσίας του κόμματος. Κατηγόρησε δε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «κέρδισε την ηγεσία του κόμματος, χωρίς να πει τι πιστεύει» και συμπλήρωσε πως «τώρα ακούει ο κόσμος τι πιστεύει». Εγκάλεσε και τον Τσίπρα για το πώς ήλθε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Κασσελάκης. Γρήγορα η αντίδραση ήλθε και από τον Παύλο Πολάκη που είχε καλέσει τον Φίλη να αποχωρήσει από το κόμμα, ενώ στον πρώην υπουργό Παιδείας επιτέθηκε και ο Νίκος Καρανίκας.

Το σήμα Βίτσα για νέο φορέα

Το πιο προχωρημένο επεισόδιο της ημέρας ήταν η ομολογία του επίσης υπό διαγραφή Δημήτρη Βίτσα για νέο χώρο με το όνομα Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά, και μάλιστα από τηλεοπτικό πάνελ. «Ολη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν νωρίς επιθετικά κομματικές πηγές και πριν πάρει τις αποφάσεις του ο Κασσελάκης. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κινητικότητα στο μπλοκ της εσωτερικής αντιπολίτευσης δεν οριοθετείται απλώς στο ρεύμα της Ομπρέλας αλλά και σε ένα ενδιάμεσο κομμάτι στελεχών. Οι 53 , η βασικότερη ομάδα της Ομπρέλας, προεξάρχοντος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι σαφές ότι βρίσκεται προ αποφάσεων και κινήσεων και κυρίως μετά τις νυχτερινές εξελίξεις.

Επισημαίνεται ότι η ομάδα των 6 συν 6 (Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης κ.ά.) δεν έχει προς το παρόν εκφράσει συναντίληψη με όσους κινούνται κοντά στο σενάριο της ρήξης, παρότι στάθηκε αποδομητικά στην ηγεσία κατά την πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Σε σχέση με την αποχώρηση Κούλογλου έχει σημασία πως δύο έτεροι ευρωβουλευτές, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Αρβανίτης, επιβεβαίωσαν το κακό κλίμα. «Οφείλει να είναι πρόεδρος, όχι αυτοκράτορας», είπε ο Παπαδημούλης και συμπλήρωσε πως ανησυχεί για αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αρβανίτης, δε, ανέφερε ότι «η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα, είναι σε κρίση».

Σκληρή κριτική με άρθρο στην «Αυγή»

Μεγάλη επιρροή στα του εσωτερικού έχει και το μακροσκελές άρθρο του Αριστείδη Μπαλτά στον ιστότοπο της «Αυγής» που συνοψίζει όλα τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου, ενώ ασκεί κριτική στη νέα ηγεσία εν συνόλω και από πολιτικές και ιδεολογικές εκκινήσεις. Για όσα είπε στον ΣΕΒ, πως στέκεται ακόμη και δεξιότερα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, πως σχεδόν παράνομα ήταν υποψήφιος στο Διαρκές Συνέδριο και λόγω γενναιοδωρίας του κόμματος συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές για να είναι. «Οι αντιλήψεις του κ. Κασσελάκη όπως και η όλη πολιτική του συγκρότηση δεν του επιτρέπουν να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και αντίστροφα: ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη», έγραψε ο Μπαλτάς με το ειδικό βάρος ενός εκ των παλιότερων στελεχών και με θεωρητική κατάρτιση. Ολοι πια οριοθετούν την κορύφωση της κρίσης ακόμη και με ορίζοντα πριν από την Κεντρική Επιτροπή στις 11 και 12 Νοεμβρίου.

Related posts

Τσαβούσογλου: Μήνυμα στην Αθήνα λίγο πριν τις κάλπες – «Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα…»

admin

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τον Λάνθιμο αλλά «ξέχασε» το σφυροκόπημα στο Ευρωκοινοβούλιο για κράτος δικαίου

admin

Ρωμανός για Κασσελάκη: Δυσκολεύεται να διαχειριστεί την πραγματικότητα ο πρόεδρος του κόμματος των fake news

admin

Νέο ραντεβού στον Κάμπο στις 11 Μαρτίου

admin

Τα «μαύρα σύννεφα» που φοβάται το Μαξίμου και βάζει φρένο σε παροχές

admin

Χαμός στο Twitter με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Σπηλιωτόπουλου: «Για τον σοσιαλισμό, με το Lοuis Vuitton παραμάσχαλα»

admin

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε και η ομάδα Αχτσιόγλου – Το κείμενο της εξόδου

admin

«Ολοι ΠΑΣΟΚ είμαστε…»

admin

Ιωάννης Σαρμάς: Εν αναμονή εντολής για να αναλάβει πρωθυπουργός

admin