Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπεράσπιση του Συντάγματος

Να λοιπόν που φτάσαμε στο σημείο να πρέπει να υπερασπιστούμε το Σύνταγμά μας, αφού, με τη χτεσινή ψήφιση του νόμου για τα «ιδιωτικά πανεπιστήμια», παραβιάστηκε μπροστά στα μάτια όλων το άρθρο 16. Είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που συμβαίνει τέτοια ευθεία παραβίαση – έμμεσες έχουν υπάρξει πολλές και συνέβη πάλι αυτή τη βδομάδα με την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων (άρθρο 9Α Συντάγματος) από ευρωβουλευτή. Είναι επίσης η πρώτη φορά που η βιασύνη για μια επιχειρηματική διευθέτηση, ή, στην καλύτερη περίπτωση, ο μεταρρυθμιστικός ζήλος, επικρατούν, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ψήφο της Βουλής, όχι μόνο του γράμματος και του πνεύματος του Συντάγματος αλλά της κοινής λογικής. Γιατί δεν αντέχει στη δοκιμασία της λογικής – εκτός αν κάποιο μυαλό λειτουργεί με όρους κρεμ ντε λα κρεμ – ούτε ότι μέσω της ερμηνείας, «ενωσιακού» ή άλλου τύπου, μπορεί να επιτραπεί κάτι που το Σύναγμα απαγορεύει, ούτε ότι συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη, αλλά μετά την ψήφιση νόμου που χωρίς αναθεώρηση θα είναι αντισυνταγματικός.

Το Σύνταγμα θα έπρεπε να είχε υπερασπιστεί, καταρχήν και μετά λόγου γνώσης, σύσσωμη η κοινότητα των ειδικών, δηλαδή των συνταγματολόγων – πόσο μάς λείπουν ο Μάνεσης και ο Τσάτσος, που θα είχαν βρει τον τρόπο να αποφύγουμε αυτά που ακούμε σήμερα από την κοινωνία: «αφού δεν τα βρίσκετε μεταξύ σας, τι μας νοιάζει εμάς το Σύνταγμα». Και δικαίως τα ακούμε, όταν όχι μόνο δεν είμαστε μια γροθιά, αλλά όσοι υπερασπιζόμαστε το Σύνταγμα χαρακτηριζόμαστε παρωχημένοι ή σχολαστικοί και αναγκαζόμαστε να επιχειρηματολογήσουμε για τα αυτονόητα εναντίον αυτών που μας είχαν διδάξει τα αυτονόητα: την κανονιστική εμβέλεια του Συντάγματος (που όταν λέει, 7 μόνο φορές σε όλο το κείμενο, «απαγορεύεται», απαιτεί να τηρείται η απαγόρευση), τον αυστηρό του χαρακτήρα (ο μόνος τρόπος να τραπεί το «απαγορεύεται» σε «επιτρέπεται» είναι μέσω συνταγματικής αναθεώρησης), τη δημοκρατική του σημασία (ακόμα και αν ήταν απλώς αμφιλεγόμενο τι επιτρέπει και τι απαγορεύει το Σύνταγμα, θα έπρεπε να οδηγηθούμε σε λύση συμφιλίωσης – την αναθεώρηση – και όχι σύγκρουσης).

Το Σύνταγμα, που έχουν ψηφίσει και στο οποίο ορκίζονται, θα έπρεπε και οι βουλευτές να είχαν βάλει πάνω από πολιτικά προγράμματα, κυβερνητικές πιέσεις, προσωπικές φιλοδοξίες, τα ήξεις αφήξεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής – πόσο λείπουν προσωπικότητες σαν τους πραγματικούς Καραμανλή και Παπανδρέου, για να εμπνεύσουν αίσθημα ευθύνης και αυτοπροστασίας. Τέλος, για το Σύνταγμα θα έπρεπε – αλλά δεν βρέθηκε κανείς να του το εμφυσήσει – να μάχεται το κοινωνικό σύνολο, αφού γεύεται και επιθυμεί την υπό τη σκέπη του δημοκρατία και έχει πατριωτικό καθήκον (άρθρο 120 Συντάγματος) να διεκδικεί πλήρως και αδιάκοπα την τήρησή του.

Τώρα πλέον, μετά την ψήφιση του νόμου, υπερασπιστής του Συντάγματος μένει το Συμβούλιο της Επικρατείας – πόσο λείπει ο πατέρας μου, αλλά και πόσο πιστεύω ότι έχει ενσταλάξει τη θεσμική λογική στους επιγόνους του. Η νομολογία σε σχέση με το άρθρο 16 είναι πάντα στην ίδια γραμμή, από το 1974 έως σήμερα: δεν επιτρέπεται να τρωθεί «ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης και το κύρος του δημοσίου πανεπιστημίου» (ΣτΕ 922/2023), ενώ τα ΑΕΙ «δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα αλλά οι σκοποί τους, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα (άρθρο 16), αποβλέπουν στην προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και του ερευνητικού και εν γένει εκπαιδευτικού έργου και άρα δεν εμπίπτουν στην έννοια της «επιχείρησης»» (ΣτΕ 2350-63/2023). Με την «υπόθεση των ιδιωτικών πανεπιστημίων», το Δικαστήριο της συνταγματικής νομιμότητας έχει μια μεγάλη ευκαιρία να δώσει σε όλους, και κυρίως στην κοινωνία, ένα μάθημα συνταγματικής δημοκρατικότητας.

Related posts

Θα αντέξει η Ενωση μια νέα διεύρυνση;

admin

Αποκαλύψεις Χαρίτση για τη νέα «ΚΟ των 11»: Τι είπε για το όνομα και τα επόμενα βήματα

admin

Ανδρουλάκης: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό τους πιλότους για την προσφορά τους στην πατρίδα

admin

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Απορρίφθηκε στη Βουλή η αντισυνταγματικότητα του νόμου

admin

Τρεις πτήσεις στην Αθήνα για τον «θωρακισμένο» Ερντογάν

admin

Δημοσκόπηση: «Ναι» σε Προανακριτική για τα Τέμπη, κόκκινη κάρτα για ακρίβεια

admin

Πανηγυρισμοί Μητσοτάκη για τις αυξήσεις «ψίχουλα» στο επίδομα γέννησης

admin

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό Τουρκίας και Συρίας

admin

ΠΑΣΟΚ για Φλέσσα: Ακούσαμε μια ακόμη εκδοχή συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών εκ μέρους της ΝΔ

admin