Image default
ALPHA BANK

Χρηματιστήριο: Οι 7+3 μετοχές που δεν έχουν ξεπεράσει τον… Covid

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, τρυπώντας διαρκώς το… ταβάνι του, αλλά σίγουρα υπάρχουν ορισμένες μετοχές, οι οποίες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε χαμηλά επίπεδα, διαθέτοντας υψηλό περιθώριο ανόδου.

Πρόκειται για μετοχές της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες είτε συνεχίζουν να απέχουν από τα προ-Covid επίπεδα (17 Φεβρουαρίου του 2020), είτε μόλις πρόσφατα κατάφεραν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος της πολύμηνης πανδημικής περιόδου.

Με «κενό» έως 40%

Το «χτύπημα» της υγειονομικής κρίσης, για παράδειγμα, βρήκε τη μετοχή της Alpha Bank στο 1,85 ευρώ. Σήμερα, συναντούμε την τράπεζα στην περιοχή του 1,71 ευρώ, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε μια απόσταση της τάξης του 8%.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Coca – Cola εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 18% σε σχέση με τα προ-Covid επίπεδα των 34 ευρώ, ενόσω μόλις πριν λίγες συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 29 ευρώ.

Η Lamda Development, από την πλευρά της, ενώ βρισκόταν στα 8,31 ευρώ λίγο πριν το «χτύπημα» της πανδημίας, σήμερα κινείται κάτω των 7 ευρώ, με την απόσταση να καθορίζεται στις 20 ποσοστιαίες μονάδες.

H ΕΥΔΑΠ αποτελεί ακόμη μία αντίστοιχη περίπτωση, καθώς η μετοχή απέχει παρασάγγας από τα 7,49 ευρώ των προ-πανδημίας επιπέδων, δεδομένου ότι σήμερα διαπραγματεύεται στα 5,7 ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Fourlis, της οποίας η μετοχή διατηρεί απόσταση της τάξης του 35% από τον Φεβρουάριο του 2020 (5,7 ευρώ).

Ο ΑΔΜΗΕ, παράλληλα, απέχει τουλάχιστον 15% από τα προ-Covid επίπεδα των 2,7 ευρώ (σήμερα στα 2,3 ευρώ), ενώ μεγάλο κενό διαπιστώνεται και στη μετοχή της ΕΥΑΘ, η οποία καλείται να ενισχυθεί κατά 40% προκειμένου να φθάσει στα 4,6 ευρώ.

Πέραν των παραπάνω επτά εισηγμένων, έχουμε ακόμη τρεις μετοχές, οι οποίες μόλις πρόσφατα κατάφεραν να επιστρέψουν στα προ-πανδημίας επίπεδα. Ο λόγος για:

  • τη Helleniq Energy, η οποία βρίσκεται στα 8 ευρώ (7,8 ευρώ στις 17/2/2020),
  • τη Σαράντης, η οποία ανέρχεται στα 9,40 ευρώ (8,9 ευρώ στις 17/2/2020) και
  • τον ΟΤΕ, ο οποίος παλεύει για τα 14 ευρώ (13,8 ευρώ στις 17/2/2020).

Αντίστοιχες περιπτώσεις παρατηρούνται και στη μικρή κεφαλαιοποίηση, με αρκετές εταιρείες να διαπραγματεύονται σε επίπεδα κάτω της προ-Covid περιόδου.

Η απόσταση των εισηγμένων από τα προ Covid επίπεδα (σύγκριση μεταξύ 17/2/2020 και 22/2/2024)

  • ΕΥΑΘ -40%
  • Fourlis -35%
  • ΕΥΔΑΠ -30%
  • Lamda Development -20%
  • Coca Cola -18%
  • ΑΔΜΗΕ -15%
  • Alpha Bank -8%

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Related posts

Αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης φέτος βλέπει η Alpha Bank

admin

Η ανάρτηση Βενιζέλου για τον πατριάρχη των τραπεζιτών Γιάννη Κωστόπουλο

admin

Alpha: Παραιτήθηκε ο Α.Χ. Θεοδωρίδης, οδεύει προς Cepal

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης της JP Morgan με πρώτη επιλογή την Alpha Bank

ad

Alpha Bank: Πουλά επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Οδηγός για δανειοδότηση επιχειρήσεων και ιδιωτών για οικονομικές δραστηριότητες με βάση τα κριτήρια ESG

ad

Alpha Bank: Τελειώνει με το πλάνο αναδιάρθρωσης

admin

Εγγύηση από τη Βιοκαρπέτ στη θυγατρική της Exalco 

ad

Alpha Bank: Από 15 Ιουλίου οι αλλαγές στους δείκτες FTSE

admin