Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύουν τα μπλόκα και ετοιμάζονται για την Αθήνα

Με τις μηχανές των τρακτέρ αναμμένες παραμένουν οι αγρότες όλης της χώρας, οι οποίοι αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, περιμένοντας παράλληλα και τις αποφάσεις της Πολιτείας στα αιτήματα που έχουν καταθέσει. Μάλιστα, από χθες προχωρούν με νέους αποκλεισμούς των εθνικών οδών, την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει ανοιχτή σε διάλογο αλλά με προϋπόθεση τους ανοιχτούς δρόμους.

Oπως αποφασίστηκε και στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας, εκατοντάδες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι κλείνουν σταδιακά βασικές οδικές αρτηρίες και ταυτόχρονα πραγματοποιούν δράσεις και μέσα στις πόλεις. Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων θα εξελιχθεί σε τέσσερα επίπεδα, με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο που διοργανώνεται για την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Ηδη στην Κεντρική Μακεδονία οι αγρότες έκλεισαν τα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι, Στρυμονικό, Χαλκηδόνα και Κουλούρα, ενώ οι συνάδελφοί τους στον Αλμυρό απέκλεισαν για λίγο την Εθνική Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Στη Θεσσαλία δυναμικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα μπλόκα του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας και του Στεφανοβικείου, δίνοντας λίγο αργότερα τη «σκυτάλη» στα Νέα Μουδανιά.

Λίγο πιο δυτικά, οι αγρότες της Θεσπρωτίας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της Ηγουμενίτσας και προέβησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου πρόσβασης στο λιμάνι της πόλης.

Στους δρόμους βρίσκονται και οι αγρότες της Πελοποννήσου, στήνοντας τρία νέα μπλόκα στο Αίγιο και προαναγγέλλοντας το κλείσιμο των οδικών αξόνων Πατρών-Πύργου, Πατρών-Τριπόλεως και Πατρών-Αθηνών. Στο πλαίσιο αυτό, οι αγρότες του Αιγίου διαμηνύουν πως τα τρακτέρ τους είναι ήδη στραμμένα προς την Αθήνα.

Τα αιτήματά τους

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες εμμένουν στα αιτήματά τους, τα οποία περιλαμβάνουν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση, να δοθούν αποζημιώσεις στο 100% και να υπάρχει αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα και, τέλος, να σταματήσουν οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Σε απάντηση των κινητοποιήσεων, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει ενιαίος θεσμικός φορέας που να εκπροσωπεί τους αγρότες ώστε αυτοί να μπορέσουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό, ενώ παράλληλα στέλνεται το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέα μέτρα στήριξης των αγροτών πέρα από το ενδεχόμενο να δοθεί νωρίτερα η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.

Related posts

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Η αντίδραση Πολάκη στο λάθος Κασσελάκη για το Κυπριακό

admin

Ψηφιακές εξετάσεις για να μη χαθεί το εξάμηνο

admin

«Ο πραγματικός Βύρων μάς διαφεύγει ακόμα…»

admin

Χρόνος

admin

4ο συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Το τιμητικό προεδρείο και οι δύο θέσεις που έμειναν κενές

admin

Οι Έλληνες αναπολούν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου – Αποκαλυπτική έρευνα

admin

Εκλογές – ΣΥΡΙΖΑ: Στις 7 το απόγευμα η κεντρική ομιλία Κασσελάκη στο Θησείο

admin

Φωτεινή Πιπιλή: «Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι επιδειξιομανής – Δεν έχει πολιτικό υπόβαθρο»

admin

Την άρση ασυλίας Βελόπουλου πρότεινε η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής – Συναινεί και ο ίδιος

admin