Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επισφράγιση της «συμφωνίας – ομπρέλας» με τη Βρετανία

Με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας σε μια σειρά από τομείς, με αιχμή την άμυνα, τα ενεργειακά και τις επενδύσεις, επισκέπτεται από χθες το Λονδίνο η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Η υφυπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί σήμερα νωρίς το απόγευμα με τον βρετανό υφυπουργό Ευρώπης Λίο Ντόχερτι. Οπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ», στο μενού – εκτός από τα εδέσματα που θα της προσφέρει ο ομόλογός της στο προγραμματισμένο γεύμα εργασίας που θα έχουν – περιλαμβάνονται η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, οι προοπτικές για επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια και οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι δύο υφυπουργοί θα προχωρήσουν στη δεύτερη ετήσια αξιολόγηση του Στρατηγικού Διμερούς Πλαισίου Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο συνυπέγραψαν το 2021 ο Νίκος Δένδιας και η Λιζ Τρας – αμφότεροι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών τότε. Η «συμφωνία-ομπρέλα», όπως είναι γνωστή, προβλέπει δυνατότητες διακρατικής συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων: από την άμυνα, την ασφάλεια, το εμπόριο και τις επενδύσεις, έως τη ναυτιλία, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Κατά τη συνάντησή τους, Παπαδοπούλου και Ντόχερτι αναμένεται να εξετάσουν την πρόοδο που έχει (ή δεν έχει) σημειωθεί στην υλοποίηση της συμφωνίας.

Θα συζητήσουν, ακόμη, την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Γάζα και ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ η ελληνίδα υφυπουργός θα επιχειρήσει να προωθήσει την υποψηφιότητα της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια θέση μη μόνιμου μέλους την περίοδο 2025-2026 και θα ενημερώσει τον ομόλογό της στο Φόρεϊν Οφις για την 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον προσεχή Απρίλιο. Για το θέμα αυτό, πρόκειται να κάνει παρουσίαση, σήμερα το απόγευμα στην πρεσβευτική κατοικία στο Λονδίνο, η ειδική απεσταλμένη για τους Ωκεανούς Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Δίαυλος με τους Εργατικούς

Η Παπαδοπούλου θα συναντηθεί, αργότερα το απόγευμα, και με τον σκιώδη υφυπουργό Ευρώπης του Εργατικού Κόμματος Στίβεν Ντάουτι. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οικοδόμηση καλής σχέσης με τους Εργατικούς, γνωρίζοντας ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, σε λίγους μήνες το κόμμα αυτό θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Βρετανίας (οι εκλογές θα γίνουν είτε την άνοιξη, είτε το φθινόπωρο). Αυτό διεφάνη και από το τετ-α-τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ τον περασμένο Νοέμβριο, το οποίο στάθηκε (εν μέρει) αφορμή για τη ματαίωση της προγραμματισμένης συνάντησης του έλληνα Πρωθυπουργού με τον βρετανό ομόλογό του – και ηγέτη των Συντηρητικών – Ρίσι Σούνακ.

Related posts

Κορυφώνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ – Η πολιτική του Pummaro και η «κομματίλα» του Κασσελάκη έδιωξε το «κόμμα»

admin

Ανδρέας Λοβέρδος: Αυτοί είναι οι 14 πρώτοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος του

admin

Μία εκδήλωση με παρασκήνιο

admin

Φάμελλος: Ορισμός της βαρβαρότητας η έξωση για χρέος 800 ευρώ

admin

Βουλή: Την Τρίτη η ψήφιση της διάταξης για το κόμμα Κασιδιάρη

admin

Ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού – Το Σίδνεϊ εγκαινίασε το νέο θεσμό

admin

Τριμερής Σύνοδος Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τη Δευτέρα

admin

Κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών

admin

ΠΑΣΟΚ: Με τις ευλογίες της κυβέρνησης η ακρίβεια στα τρόφιμα

admin