Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΚΤ διευκολύνει τον δανεισμό σε χώρες εκτός ΕΕ σε περιόδους κρίσης

Ένα νέο πλαίσιο το οποίο καθιστά ευκολότερο τον δανεισμό σε κεντρικές τράπεζες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περιόδους κρίσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Στόχος των αλλαγών είναι να διευκολυνθούν μικρότερες οικονομίες εκτός των συνόρων της ΕΕ -όπως η Ουκρανία- ώστε να μπορούν να δανειστού ευρώ από την ΕΚΤ εάν βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια. 

“Βασιζόμενη στην εμπειρία… κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το νέο πλαίσιο προβλέπει τη διεύρυνση των συνθηκών πρόσβασης σε περιόδους κρίσης ή όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης κρίσης”, ανέφερε η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας το νέο πλαίσιο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι υφιστάμενες συμφωνίες επαναγοράς -βάσει των οποίων οι χώρες δανείζονται ευρώ από την ΕΚΤ έναντι εξασφαλίσεων- με τις κεντρικές τράπεζες του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, του Αγίου Μαρίνου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Ανδόρας, της Αλβανίας και της Ουγγαρίας παρατάθηκαν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Επί του παρόντος, τέτοιες γραμμές “repo” μπορούν να χορηγηθούν μόνο σε χώρες που έχουν τη δυνατότητα να επιβαρύνουν την πολιτική της ΕΚΤ λόγω του μεγέθους τους, της υψηλής χρήσης του ευρώ και των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών δεσμών με την ΕΕ.


 

Related posts

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους

admin

Βρετανία: Συνελήφθη ξανά ο σύζυγος της Νίκολα Στέρτζον, πρώην πρωθυπουργού της Σκωτίας

admin

Ρωσία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Ουράλη – Επεκτείνονται οι πλημμύρες σε Κουργκάν, Τιούμεν

admin

Βάσλε (ΕΚΤ): Τελειώσαμε πιθανώς με τις αυξήσεις επιτοκίων αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν

admin

Ευρύ προβάδισμα για τον Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

admin

Boeing: Μάρτυρες προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας στα αεροσκάφη

admin

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα θα υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο

admin

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι απέτρεψε ουκρανική απόπειρα επίθεσης με drones στην Σεβαστούπολη

admin

Εντολή Πακιστάν σε 1,7 εκατ. Αφγανούς παράνομους μετανάστες: Φύγετε μέσα σε έναν μήνα από τη χώρα

admin