Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακς (ΕΚΤ): Μία πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το χειρότερο λάθος

Την ανάγκη να δείξει υπομονή στη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ υπογράμμισε ο Λετονός κεντρικός τραπεζικής Μάρτινς Κάζακς, προειδοποιώντας ότι το σοβαρότερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας στην τηλεόραση του Bloomberg, παρόλο που τα επιτόκια “θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται” αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο οικονομικό σοκ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

“Αυτό θα ήταν από όλες τις πλευρές πολύ χειρότερο, σε σχέση με το να περιμένεις λίγο”,  ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι “έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 πως εάν κάποιος αρχίσει πολύ νωρίς τη χαλάρωση ενέχει κίνδυνο να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο”.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Μάρτινς Κάζακς έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση (στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%) ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg, με την πρόεδρο Λαγκάρντ να εμφανίζεται λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν οι αγορές τιμολογούν πλέον την πρώτη μείωση επιτοκίων ήδη από την άνοιξη.

Παράλληλα, παρά τη θέση που εξέφρασε σήμερα ο Κάζακς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν σήμερα (σε χαμηλό 10 ημερών το γερμανικό 2ετές στο 2,6%) και τα σχετικά πονταρίσματα στα swaps της ΕΚΤ δείχνουν πιθανότητα σχεδόν 90% για μία μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης (0,25%) μέχρι τον Απρίλιο.

Related posts

Τι αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την επίθεση Ισραήλ κατά Ιράν – “Όλα ξεκίνησαν με την ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό”

admin

Καναδάς: Aναστέλλει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ

admin

Φυσικό αέριο: Ξεκινά η απεργία των εργαζόμενων της Chevron στην Αυστραλία – Άλμα 12% οι τιμές

admin

H κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η συνεχιζόμενη υποστήριξη στην Ουκρανία και οι μεταναστευτικές προκλήσεις τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής

admin

Αντιπροσωπεία της Χαμάς επισκέπτεται τη Ρωσία, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ

admin

ΥΠΕΞ Ισραήλ: Έχουμε 2-3 εβδομάδες μέχρι να γίνει σημαντική η διεθνής πίεση για τη Γάζα

admin

Φιλιππίνες: Καταδίκη των ενεργειών της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα κατά αλιευτικών σκαφών

admin

Βέλγιο: Συνελήφθη άνδρας που απειλούσε να σκοτώσει τον Βέλγο πρωθυπουργό και είχε διαφύγει στη Νορβηγία

admin

Τουρκία: Δεν έδωσε άδεια για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά

admin