Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Ξεκινά η απεργία των εργαζόμενων της Chevron στην Αυστραλία – Άλμα 12% οι τιμές

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:16

Οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις σήμερα Παρασκευή, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και της εταιρείας δεν κατέληξαν σε συμφωνία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στις προμήθειες του καυσίμου.

Ειδικότερα, η Chevron ενημέρωσε σήμερα ότι δεν βρέθηκε χρυσή τομή στις συνομιλίες και ως εκ τούτου ενημερώθηκε ότι οι εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις της στο Gorgon και το Wheatstone, η παραγωγή των οποίων αντιπροσώπευε το περίπου 7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG το 2022.

Στον απόηχο της εξέλιξης άλλωστε, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κινούνται έντονα ανοδικά, με τη μεγαβατώρα στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) να ενισχύεται κατά 12% στα 36,7 ευρώ.

Η απειλή των απεργιών είχε προκαλέσει τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα υπερψήφισαν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν εργατικές δράσεις στις εγκαταστάσεις της Chevron αλλά και της Woodside Energy. Η Woodside ωστόσο ήρθε σε συμβιβασμό με τα συνδικάτα τον περασμένο μήνα, δίνοντας “ανάσες” στην αγορά.

Σε πρώτη φάση, οι κινητοποιήσεις που ξεκινούν σήμερα θα περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και απαγόρευση των υπερωριών και ορισμένων άλλων καθηκόντων. Οι ενέργειες έχει προγραμματιστεί να κλιμακωθούν σε πλήρεις 24ωρες απεργίες από τις 14 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις της Chevron, εάν δεν υπάρξουν παραχωρήσεις από την πλευρά της εταιρείας.

Ο αντίκτυπος των κινητοποιήσεων στα φορτία του LNG δεν αναμένεται να είναι άμεσος, καθώς η κατανάλωση είναι μειωμένη την τρέχουσα περίοδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Ωστόσο, η προοπτική διαταραχών στην προσφορά μελλοντικά οδηγεί ανοδικά τις τιμές, καθώς αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τις αποστολές φυσικού αερίου κατά την περίοδο αιχμής της ζήτησης, δηλαδή τον χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο.

“Οι αρχικές απεργίες που πρόκειται να ξεκινήσουν σήμερα φαίνονται περιορισμένου επιπέδου, σχεδιασμένες για να αυξήσουν το κόστος και να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα  για την Chevron, αλλά δεν επηρεάζουν ακόμη ουσιαστικά την παραγωγή”, σημειώνει ο Saul Kavonic, αναλυτής ενέργειας στην Credit Suisse Group AG.

Related posts

Χαμάς: Επτά όμηροι σκοτώθηκαν στη Γάζα “από ισραηλινό βομβαρδισμό” – Συνολικά 70 οι νεκροί όμηροι από τις 7/10

admin

Βρετανία: Σε απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί από 20/9 έως 4/10

admin

PIMCO: Θετικός βραχυπρόθεσμα ο αποπληθωρισμός της Κίνας για τις κεντρικές τράπεζες

admin

Στην Γερμανία θα γίνεται στο εξής η εκπαίδευση των ιμάμηδων που εργάζονται στα τζαμιά της χώρας

admin

Αυστρία: Νεοναζιστικά μηνύματα ακούστηκαν σε τραίνο

admin

Β. Κορέα: Αναχώρησε για τη Ρωσία αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπ. Εξωτερικών

admin

Αυστραλία: Ένα “σημαντικό” επεισόδιο κυβερνοασφάλειας επηρέασε τη λειτουργία αρκετών λιμανιών

admin

Είκοσι τέσσερα πανεπιστήμια από την Κίνα εξετάζουν πιθανές συνεργασίες με ελληνικά

admin

Ισραήλ: Οι ένοπλες δυνάμεις ολοκλήρωσαν μια “νέα φάση” στην προετοιμασία τους για “πόλεμο” στο Λίβανο

admin