Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Καζακς (ΕΚΤ): Μία πρόωρη μείωση επιτοκίων θα ήταν το χειρότερο λάθος

Την ανάγκη να δείξει υπομονή στη νομισματική της πολιτική η ΕΚΤ υπογράμμισε ο Λετονός κεντρικός τραπεζικής Μάρτινς Κάζακς, προειδοποιώντας ότι το σοβαρότερο λάθος που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση των χρηματοδοτικών συνθηκών που θα επέτρεπε στον πληθωρισμό να ανακάμψει.

Ειδικότερα, όπως υποστήριξε το μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας στην τηλεόραση του Bloomberg, παρόλο που τα επιτόκια “θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται” αν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο οικονομικό σοκ, η ΕΚΤ δεν πρέπει να βιαστεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

“Αυτό θα ήταν από όλες τις πλευρές πολύ χειρότερο, σε σχέση με το να περιμένεις λίγο”,  ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι “έχουμε δει από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 πως εάν κάποιος αρχίσει πολύ νωρίς τη χαλάρωση ενέχει κίνδυνο να αρχίσει να επανέρχεται ο πληθωρισμός και στη συνέχεια να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ περισσότερο”.

Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Μάρτινς Κάζακς έρχονται μία ημέρα αφότου η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση (στο ιστορικά υψηλό επίπεδο του 4%) ενώ όπως σημειώνει το Bloomberg, με την πρόεδρο Λαγκάρντ να εμφανίζεται λιγότερο επιθετική από ό,τι αναμενόταν οι αγορές τιμολογούν πλέον την πρώτη μείωση επιτοκίων ήδη από την άνοιξη.

Παράλληλα, παρά τη θέση που εξέφρασε σήμερα ο Κάζακς οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν σήμερα (σε χαμηλό 10 ημερών το γερμανικό 2ετές στο 2,6%) και τα σχετικά πονταρίσματα στα swaps της ΕΚΤ δείχνουν πιθανότητα σχεδόν 90% για μία μείωση επιτοκίων 25 μονάδων βάσης (0,25%) μέχρι τον Απρίλιο.

Related posts

Ιαπωνία: Ξεκίνησε η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό

admin

Κομισιόν προς Ελλάδα: Συμμορφωθείτε με τις υποχρεώσεις για την προστασία των θαλάσσιων υδάτων

admin

Ρωσία: Υπάρχει απειλή, είναι ξεκάθαρο, λέει το Κρεμλίνο μετά την τελευταία επίθεση με drone

admin

Πρέσβης ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ: “Επικίνδυνο και ανεύθυνο να γίνονται δηλώσεις σαν του Τραμπ”

admin

Ο Καναδάς καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά

admin

Πυρκαγιές στην Αυστραλία: Κάηκαν σπίτια στην πολιτεία Βικτώρια

admin

Καναδάς: Εντολή εκκένωσης δόθηκε στην πόλη Χέι Ρίβερ που απειλείται από δασική πυρκαγιά

admin

Γερμανία: Η αστυνομία ερευνά την πιθανή δηλητηρίαση δύο αντιφρονούντων από τη Ρωσία

admin

Προειδοποίηση Ζελένσκι στην ΕΕ για τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

admin