Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίος τραπεζίτης της Τουρκίας: Θα έρθουν απολύσεις αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται

Οι τουρκικές επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να περικόψουν θέσεις εργασίας εάν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όπως αναμένεται, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας της χώρας, βάσει περιουσιακών στοιχείων.

“Τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα ευαίσθητο σημείο”, δήλωσε ο Χακάν Αράν, διευθύνων σύμβουλος της Türkiye İş Bankası AS (ή İşbank), σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. “Μια αύξηση στο 45% μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους κλάδους”.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν την εξισορροπητική πράξη που αντιμετωπίζει η TCMB καθώς προσπαθεί να ομαλοποιήσει την οικονομία της “ανάπτυξης με κάθε κόστος” του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα έχει υπόψη μια κρίση κόστους ζωής που τροφοδοτείται από πληθωρισμό 65%.

Υπό την επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η νομισματική αρχή αύξησε το επιτόκιο πολιτικής στο 42,5% από 8,5% από την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο. 

Στην τελευταία δήλωσή της για τα επιτόκια, η TCMB είπε ότι η σύσφιξη θα τερματιστεί “το συντομότερο δυνατό”. Αυτό πυροδότησε προσδοκίες ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί κατά άλλες 250 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, είπε ο Αράν.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει την απασχόληση, είπε ο Αράν, επικαλούμενος μηνύματα για περικοπές θέσεων εργασίας ειδικά από την κλωστοϋφαντουργία, καθώς το πιο ακριβό εργατικό δυναμικό συμπίπτει με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

“Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, γιατί θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης και καταπολέμησης του πληθωρισμού”, πρόσθεσε. 

Το βασικό σενάριο της İşbank δεν περιλαμβάνει επαναφορά σε λαϊκιστικές πολιτικές ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, επειδή η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο να τις ακολουθήσει, είπε.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Ρωσία: Η Μόσχα ανακοινώνει ότι κατέρριψε 2 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι 4 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό πλήγμα

admin

Εκλογές στη Ρωσία: Αποχή ή ψήφος υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου; Οι Ρώσοι αξιολογούν τις στρατηγικές της ψήφου διαμαρτυρίας

admin

“Ρήγμα” ΗΠΑ – Ισραήλ: Χάνετε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, προειδοποιεί το Τελ Αβίβ ο Μπάιντεν

admin

Συρία: Δύο μέλη της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα

admin

Πόλεμος στο Σουδάν:Οι αντιμαχόμενοι αλληλοκατηγορούνται για την καταστροφή γέφυρας

admin

Πάνω από 100 σήραγγες βρέθηκαν στη Χαν Γιουνίς- Οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν, λένε οι IDF

admin

Αποκαλύψεις για απόπειρα ανατροπής της Μέρκελ το 2015 στα απομνημονεύματα του Β. Σόιμπλε

admin

Μπλίνκεν: Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα δεν θα εξαλείψει τη Χαμάς

admin

Η Κίνα εγκατέστησε το 2023 περισσότερα ηλιακά πάνελ απ’ όσα οι ΗΠΑ σε όλη την ιστορία τους

admin