Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Κορυφαίος τραπεζίτης της Τουρκίας: Θα έρθουν απολύσεις αν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται

Οι τουρκικές επιχειρήσεις μπορεί να χρειαστεί να περικόψουν θέσεις εργασίας εάν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια όπως αναμένεται, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης εισηγμένης στο χρηματιστήριο τράπεζας της χώρας, βάσει περιουσιακών στοιχείων.

“Τα επιτόκια έχουν φτάσει σε ένα ευαίσθητο σημείο”, δήλωσε ο Χακάν Αράν, διευθύνων σύμβουλος της Türkiye İş Bankası AS (ή İşbank), σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. “Μια αύξηση στο 45% μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας σε ορισμένους κλάδους”.

Τα σχόλια υπογραμμίζουν την εξισορροπητική πράξη που αντιμετωπίζει η TCMB καθώς προσπαθεί να ομαλοποιήσει την οικονομία της “ανάπτυξης με κάθε κόστος” του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα έχει υπόψη μια κρίση κόστους ζωής που τροφοδοτείται από πληθωρισμό 65%.

Υπό την επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, η νομισματική αρχή αύξησε το επιτόκιο πολιτικής στο 42,5% από 8,5% από την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο. 

Στην τελευταία δήλωσή της για τα επιτόκια, η TCMB είπε ότι η σύσφιξη θα τερματιστεί “το συντομότερο δυνατό”. Αυτό πυροδότησε προσδοκίες ότι το επιτόκιο πολιτικής θα αυξηθεί κατά άλλες 250 μονάδες βάσης τον Ιανουάριο, είπε ο Αράν.

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% είναι ένας άλλος παράγοντας που εμποδίζει την απασχόληση, είπε ο Αράν, επικαλούμενος μηνύματα για περικοπές θέσεων εργασίας ειδικά από την κλωστοϋφαντουργία, καθώς το πιο ακριβό εργατικό δυναμικό συμπίπτει με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού.

“Η φετινή χρονιά θα είναι δύσκολη, γιατί θα είναι μια χρονιά εξισορρόπησης και καταπολέμησης του πληθωρισμού”, πρόσθεσε. 

Το βασικό σενάριο της İşbank δεν περιλαμβάνει επαναφορά σε λαϊκιστικές πολιτικές ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, επειδή η χώρα δεν έχει κανένα περιθώριο να τις ακολουθήσει, είπε.

Πέτρος Κράνιας

Related posts

Συνελήφθη στην Κολομβία μέλος της συμμορίας που διέρρηξε θυρίδες σε τράπεζα στη Νέα Σμύρνη το 2022

admin

Παλαιστινιακή Αρχή – Κατάρ: Οι ΗΠΑ πρέπει επίσης, να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα

admin

Παραιτείται αιφνιδίως ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ

admin

Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: “Πάνω από 10.000 οι αγνοούμενοι” – Ανασύρθηκαν 1.000 πτώματα στην Ντέρνα

admin

Τι απαντά το Ισράηλ στο Reuters για το πόρισμα ότι δυνάμεις του σκότωσαν δημοσιογράφο του στον Λίβανο

admin

Λαγκάρντ: Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για τις μισθολογικές εξελίξεις

admin

Ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η εκτόξευση του ρωσικού διαστημοπλοίου Soyuz MS-25

admin

Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία – Ιμάμογλου: “Έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα”

admin

Ουκρανία: Δεν υπάρχουν επίσημες πληροφορίες για το αν το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους

admin