Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Νικαράγουας και Κίνας

Η Νικαράγουα και η Κίνα ξεκίνησαν επίσημα τη Δευτέρα τις συναλλαγές στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, επιτρέποντας στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής να εξάγει περίπου το 71% των προϊόντων της στη μεγαλύτερη ασιατική αγορά και χωρίς δασμούς.

Οι εξαγωγές θα περιλαμβάνουν κρέας και θαλασσινά, όπως ψάρια, γαρίδες, αστακούς και αγγούρι της θάλασσας, καθώς και ζάχαρη, φιστίκια και ρούμι, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των μη εδώδιμων ειδών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι δέρμα, κάρβουνο και ξύλο, καθώς και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Η συμφωνία εξαιρεί κινεζικά προϊόντα που θα μπορούσαν να είναι προβληματικά για τις βασικές βιομηχανίες της Νικαράγουας, όπως το κρέας και τα παραπροϊόντα του, ο καφές, το ρύζι και η ζάχαρη.

Ο πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος κυβερνά τη Νικαράγουα τα τελευταία 17 χρόνια, αψηφώντας τις διαμαρτυρίες και καταπιέζοντας τη διαφωνία, το χαρακτήρισε “το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο” κατά την ομιλία του στις 22 Δεκεμβρίου.

“Τα αδέρφια μας είναι εδώ για να δώσουν τα χέρια, όχι για να μας επιτεθούν”, είπε. “Ας μάθουν οι ιμπεριαλιστές της γης πώς να κυβερνούν, πώς να εργάζονται για την ειρήνη”.

Η Νικαράγουα τερμάτισε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν στα τέλη του 2021 και έκτοτε στρέφεται όλο και περισσότερο στην Κίνα.

Η συμφωνία υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου σε μια εικονική συνάντηση και από τότε έχουν δημοσιοποιηθεί λίγες πρόσθετες λεπτομέρειες.

Related posts

Βρετανία: Η επιστροφή ενός πρώην πρωθυπουργού

admin

Τουλάχιστον 28 drones που εκτόξευσαν οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικές δυνάμεις

admin

Lufthansa – Austrian Airlines: Aναστέλλουν τις πτήσεις τους προς και από την Τεχεράνη ως τουλάχιστον την ερχόμενη Πέμπτη

admin

Τουρκία: Αναστολή εμπορίου με Ισραήλ εώς ότου υπάρξει μόνιμη κατάπαυση πυρός στη Γάζα

admin

Κίνα: Ένας νεκρός, δύο αγνοούμενοι εξαιτίας πλημμυρών

admin

Ισραήλ: Τα θύματα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό ήταν “τρομοκράτες”

admin

Τουρκία: Ολοκληρώθηκε η πρώτη πτήση του Bayraktar TB-3, που προορίζεται για τον στόλο του TCG Anadolu

admin

Wall Street: Ο φόβος πίσω από την άνοδο του S&P 500

admin

Μοραβιέτσκι: Η Wagner θα είναι πιο επικίνδυνη υπό τον έλεγχο του Πούτιν

admin