Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αλμα» στο Αιγαίο, χάσμα στο Κυπριακό

«Ο πολιτικός διάλογος θα μπει στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» ανέφεραν αρμόδιες πηγές στα «ΝΕΑ», σημειώνοντας ότι η Διακήρυξη των Αθηνών, Φιλίας και Καλής Γειτονίας Ελλάδας – Τουρκίας αποτελεί μία ευκαιρία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μία ευκαιρία παγίωσης της ηρεμίας και σταθεροποίησης του διαλόγου, με προοπτική να ξεκινήσει η συζήτηση για τη βαριά ατζέντα που αφορά τα ζητήματα που προκαλούν εντάσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στη Διακήρυξη που υπέγραψε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο για «πραγματικό άλμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», παραπέμποντας στο οξυμμένο κλίμα των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, δικαιώνεται η επιλογή ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και οι διαφορές αν δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.

Η Διακήρυξη που αποτελεί μία πολιτική δέσμευση των Μητσοτάκη – Ερντογάν για ηρεμία διαρκείας είναι η βάση για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης το επόμενο διάστημα και την αναζήτηση του διπλωματικού χώρου ώστε να μπουν στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου και τα δύσκολα ζητήματα. Ακόμα και αν οι δύο πλευρές επέλεξαν σε αυτή τη φάση να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν – όπως φάνηκε και στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών – και να μην ακουμπήσουν θέματα που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το καλό κλίμα. Το ζήτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και για ποια θέματα εξακολουθεί να αποτελεί διαφωνία Ελλάδας – Τουρκίας, ενώ στα αγκάθια μεταξύ των δύο πλευρών είναι τόσο η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όσο και το Κυπριακό.

Στο Κυπριακό ακόμα και αν ο Ερντογάν επανέλαβε – αρκετά διπλωματικά – τις πάγιες τουρκικές θέσεις, κάνοντας λόγο για λύσεις που θα αναγνωρίζουν τις νέες πραγματικότητες στο νησί. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε δηλώσεις του (Politico) υποστηρίζει ότι οι Βρυξέλλες «σπαταλούν την ανάσα τους καλώντας διαρκώς για ομοσπονδιακή λύση». Τατάρ και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ερσίν Τατάρ στη δεξίωση του ειδικού αντιπροσώπου του γ.γ. του ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, σε μία κοινωνική συνάντηση «μετά συζύγων».

Για την Τουρκία, το να υπάρξει ηρεμία με την Ελλάδα, σε μία περίοδο που έχει σειρά ανοιχτών μετώπων, είναι ένα κέρδος και σε αυτό έδειξε διάθεση να επιμείνει ο Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος θέλει τη «θετική ατζέντα» τόσο με την Ελλάδα, όσο και με την ΕΕ, και σε αυτό θα στοχεύσει το επόμενο διάστημα, με την ηρεμία να δείχνει να είναι στις προθέσεις του. Με τις δύο πλευρές να επιμένουν στο ένα βήμα τη φορά και να διατηρούν τις πάγιες θέσεις τους.

Τα επόμενα βήματα

Μένει να φανεί το εάν μέχρι την άνοιξη που Μητσοτάκης και Ερντογάν έδωσαν το νέο τους ραντεβού στην Αγκυρα – με αρμόδιες πηγές να το τοποθετούν Απρίλιο ή Μάιο – θα καταστεί δυνατό ο πολιτικός διάλογος να μπει στην ατζέντα των διερευνητικών επαφών, καθώς και τι ζητήματα θα θελήσει να θέσει η κάθε πλευρά. Μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση για τη θετική ατζέντα, μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Μπουράκ Ακτσαπάρ, που ενδέχεται να συνδυαστεί με τη σύγκληση της Κοινής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Φεβρουαρίου, η οποία σχεδιάζεται να πλαισιωθεί και με επιχειρηματική αποστολή για την ενδυνάμωση των εμπορικών συναλλαγών. Προς το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου φαίνεται να δρομολογείται και η συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο, που επίσης θα γίνει στην Τουρκία, με την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και τον Μπουράκ Ακτσαπάρ, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να αναμένονται και τα ΜΟΕ, στην Αθήνα. Με τον Νίκο Δένδια να τονίζει πάντως («Το Βήμα της Κυριακής») ότι «αν θέλουμε κάτι επιπλέον της ύφεσης στο πεδίο, με μία πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση στο μέλλον».

Related posts

ΟΠΩΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

admin

Σε επιφυλακή μετά την κατάρριψη του drone η φρεγάτα Υδρα

admin

Απαντήσεις από Καραμανλή για τα Τέμπη

admin

Θανάσης Καρτερός: «Ανιστόρητη η αναφορά στο μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ»

admin

Ο Μαραθώνιος και η κούρσα του Κασσελάκη στην ΚΕ – Το έκρυθμο κλίμα και οι νέες ισορροπίες

admin

Ισως υιοθετήσει σκληρή στροφή στην εξωτερική πολιτική του

admin

Προειδοποίηση Μενέντεζ στην Τουρκία: «Οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ελλάδας θα έχει συνέπειες»

admin

Μαρινάκης: Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων

admin

ΚΚΕ: Να μην αποσταλεί ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα

admin