Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πανέτα (ΕΚΤ): Κίνδυνος “περιττής ζημιάς” από τα υψηλά επιτόκια

Τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά προκειμένου να μην προκαλέσει “περιττή ζημιά” στην οικονομία και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα με τη νομισματική πολιτική της, εξέφρασε ο νέος κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Φάμπιο Πανέτα.

Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ πρόσθεσε ακόμα ότι ο κύκλος νομισματικής σύσφιξης δεν έχει δείξει ακόμα πλήρως τον αντίκτυπό του και ότι θα συνεχίσει να επιβαρύνει τη ζήτηση μελλοντικά.

Ειδικότερα, στην πρώτη ομιλία του ως διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο Πανέτα προειδοποίησε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, καθώς και ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία είναι καθοδικοί.

“Πρέπει να αποφύγουμε περιττή ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα και τα ρίσκα για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, που θα έβαζαν σε κίνδυνο τελικά τη σταθερότητα των τιμών”, είπε ο Πανέτα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, μέχρι να αναλάβει τη διοίκηση της τράπεζας της Ιταλίας τον περασμένο μήνα, ο Πανέτα θεωρούταν γενικά “περιστέρι” από άποψη πολιτικής επιτοκίων.

Στη σημερινή ομιλία του υποστήριξε ότι το υφιστάμενο επίπεδο των επιτοκίων είναι συνεπές με την προσπάθεια επιβράδυνσης του πληθωρισμού στο στόχο του 2% της ΕΚΤ.

Σχολιάζοντας δε τα στοιχεία της eurostat που ανακοινώθηκαν την ώρα που μιλούσε και τα οποία έδειξαν νέα σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στο 2,4% ετησίως στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο, ο Φάμπιο Πανέτα σημείωσε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη.

Related posts

Σύνοδος Κορυφής: Ο Ορμπάν μπλόκαρε τη χορήγηση βοήθειας 50 δισ. ευρώ από την ΕΕ στην Ουκρανία

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ενίσχυση της παραγωγής πυρομαχικών για την Ουκρανία

admin

Mester: Πρόωρη μείωση των επιτοκίων ενέχει κινδύνους

admin

Βουλγαρία: Δεν λέει να λάβει τέλος το πολιτικό χάος – Προς τις έκτες εκλογές σε τρία χρόνια

admin

Βρετανία: Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ ακύρωσαν την προγραμματισμένη απεργία τους

admin

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άλλη μία επίθεση κατά της Ουκρανίας στο τέλος του Μαΐου ή το καλοκαίρι

admin

Βρετανία: Μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο

admin

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 325 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία

admin

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 19-20 Σεπτεμβρίου

admin