Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τέλμα η γερμανική οικονομία – Πτώση 0,1% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο

Η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε ελαφρά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τη Δευτέρα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συνεχίζει να επιβαρύνεται από την αδύναμη αγοραστική δύναμη και τα υψηλότερα επιτόκια.

Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση σε προσαρμοσμένους όρους, ανέφερε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3%.

“Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία συγκαταλέγεται στους υστερούντες της ευρωζώνης όσον αφορά την ανάπτυξη”, δήλωσε ο Carsten Brzeski, αναλυτής της ING.

Όσον αφορά τις προοπτικές, η συνεχιζόμενη μετακύλιση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η μη αντιστροφή του κύκλου αποθεμάτων και οι νέες γεωπολιτικές αβεβαιότητες θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη γερμανική οικονομία, δήλωσε ο Brzeski.

“Η γερμανική οικονομία φαίνεται ότι θα παραμείνει στη ζώνη του λυκόφωτος μεταξύ ελαφράς συρρίκνωσης και στασιμότητας όχι μόνο φέτος αλλά και του χρόνου”, δήλωσε ο Brzeski.

Η συρρίκνωση στο γ’ τρίμηνο δεν θεωρείται εξαίρεση, καθώς η Commerzbank αναμένει ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί εκ νέου το χειμερινό εξάμηνο.

“Η κατανάλωση είναι απίθανο να ανακάμψει όπως ήλπιζαν οι αισιόδοξοι”, δήλωσε ο οικονομολόγος της Commerzbank Joerg Kraemer.

Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν το γ’ τρίμηνο, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνει την αγοραστική δύναμη των Γερμανών.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γερμανίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τον Οκτώβριο. 

Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις κεφαλαίου συνέβαλαν θετικά στο ΑΕΠ, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

“Το καθαρό αποτέλεσμα, ωστόσο, είναι ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι πλέον σταθερά στάσιμη”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Pantheon Macroeconomics για την ευρωζώνη, Claus Vistesen, προσθέτοντας ότι αμφιβάλλει αν η οικονομία θα βγει από αυτό το τέλμα το δ’ τρίμηνο.

Η στατιστική υπηρεσία, ωστόσο, αναθεώρησε τα στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο σε ελαφρά άνοδο 0,1%. Αντιστοίχως για το α’ τρίμηνο αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία και η γερμανική οικονομία πέρασε σε πεδίο στασιμότητας, από συρρίκνωση που είχε οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση. Η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Related posts

Ινδία: Επιβάλλεται εξαγωγικός δασμός 40% στο κρεμμύδι για να ενισχυθεί ο τοπικός εφοδιασμός

admin

Ο Πούτιν σφάλλει αν ποντάρει στην κόπωση των Δυτικών, προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

admin

Το πρώτο Macintosh γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 1984 και γίνεται 40 ετών!

admin

ΗΠΑ: Αναθεωρήθηκε χαμηλότερα η ανάπτυξη του β’ τριμήνου

admin

Ρωσία: Ο ηγέτης του κόμματος “Δίκαιη Ρωσία” και η σύζυγός του υιοθέτησαν ένα κοριτσάκι από την κατεχόμενη Χερσώνα

admin

Οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιεί ότι τα υψηλά επιτόκια ίσως διαρκέσουν περισσότερο

admin

Το Ισραήλ απέσυρε το στρατό του από τη νότια Γάζα

admin

ΟΗΕ: Το 2023 ήταν η πιο φονική χρονιά για τους μετανάστες

admin

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να πάει στη Χαβάη “το συντομότερο δυνατό”

admin