Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς η κλιματική αλλαγή… ωφελεί τις Ελληνικές Αλυκές

Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr -σ.σ. η μελέτη έγινε σε βάθος 111 ετών-, το σημαντικότερο επεισόδιο χιονόπτωσης στην Αθήνα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1911.

Αλλά δεν ήταν η μοναδική χρονιά που τα καιρικά φαινόμενα ήταν ακραία. Την τελευταία τριετία, τέσσερις σφοδρές χιονοπτώσεις έπληξαν την Ελλάδα, όπου η έκταση χιονοκάλυψης ξεπέρασε τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2019. Παραδείγματος χάριν, τον χειμώνα του 2022 με την κακοκαιρία «Ελπίς», που έπληξε κυρίως τα ανατολικά και ηπειρωτικά της χώρας, το ποσοστό χιονοκάλυψης ξεπέρασε το 25%.

Η κακοκαιρία «Ελπίς» πάγωσε τη χώρα και προκάλεσε σοβαρές δυσλειτουργίες στην οικονομία. Όμως κάποιοι ωφελήθηκαν. Όπως η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές, το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου της οποίας ελέγχεται από το Υπερταμείο.

Πέρυσι οι πωλήσεις της ξεπέρασαν τα 9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,86% έναντι του 2021. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκησή της, οφείλεται στις ευνοϊκές για την εταιρεία καιρικές συνθήκες (χιονοπτώσεις – παγετός) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αλλά όχι μόνο στην κακοκαιρία. Στην αύξηση του τζίρου της συνέδραμε η πώληση των αποθεμάτων προηγούμενων ετών της αλυκής Μέσης Ροδόπης, στην αύξηση πωλήσεων συσκευασμένου αλατιού και η πώληση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού από τις χερσαίες αλυκές, όπου μεγάλο μέρος των πωλήσεων προέρχονταν από τις αλυκές Λέσβου, που η μέση τιμή πώλησης ήταν χαμηλότερη.

Την ίδια περίοδο, το μικτό κέρδος σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι του 2021, φθάνοντας τα 3,107 εκατ. ευρώ, δηλαδή 34,29% του κύκλου εργασιών, τα έξοδα διοίκησης και διάθεσης και άλλα έξοδα της χρήσης αυξήθηκαν 16,52%, τα κέρδη προ φόρων άγγιξαν τα 1,768 εκατ. ευρώ από 1,2 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 1,175 εκατ. ευρώ ή 12,97% επί των πωλήσεων, όταν το 2021 τα καθαρά κέρδη ήταν 364.515 ευρώ ή 4,54% επί των πωλήσεων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν στα 3,957 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 36,15% του κυκλοφορούντος Ενεργητικού και το 43,67% του Κύκλου Εργασιών. Αύξηση 49,8% σημείωσαν και οι απαιτήσεις από πελάτες που ανήλθαν στα 2,544 εκατ. ευρώ και αποτελούν το 23,24% του κυκλοφορούντος Ενεργητικού και το 28,08% του κύκλου εργασιών. Ο μέσος ρυθμός αύξησης των πωλήσεων είναι μικρότερος από τον μέσο ρυθμό αύξησης των απαιτήσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως η τρέχουσα γεωπολιτική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού, η τιμή του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν πρωτόγνωρες καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν το κόστος παραγωγής και τα αποτελέσματά της.

Related posts

Ποσοστό στην εταιρία catering PotPan απέκτησε το Synergia Ηellenic Fund

admin

Διερευνητικές επαφές για εξαγορές από την Profile

admin

Στην αγορά φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εισέρχεται ο ΑΔΜΗΕ

admin

Συνεργασία Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και Αναπτυξιακής Τράπεζας

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Παράταση στο πρόγραμμα επιβράβευσης για συνεπείς δανειολήπτες

admin

Εβροφάρμα: Στα €2,27 εκατ. τα EBITDA στο 9μηνο

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Αύξηση τζίρου στα 94,3 εκατ. το πρώτο τρίμηνο

admin

Τζώρτζης Κουτσολιούτσος: Δεν με άκουγε ο… πατέρας μου

admin

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Υπεγράφη η τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

admin