Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρίτη ημέρα ισχυρών κερδών – Επιστροφή στις 1.200 μονάδες

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται το ράλι αντίδρασης στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να επαναφέρουν την ελληνική αγορά στην περιοχή των 1.200 μονάδων, σβήνοντας το σύνολο των απωλειών του Οκτωβρίου και βελτιώνοντας εν μέρει την επενδυτική ψυχολογία.

Η μεγάλη διόρθωση του φθινοπώρου, όπως φαίνεται, καθιστά εκ νέου ελκυστικές τις αποτιμήσεις πολλών εισηγμένων, με αποτέλεσμα οι traders να «αγοράζουν» στην πτώση και να αποκομίζουν γρήγορα και εύκολα κέρδη.

Στο ταμπλό, τώρα, η Mytilineos τίθεται εκ νέου στο επίκεντρο των αγοραστών, καθώς εκτινάσσεται στο 4% και τα 35 ευρώ. Κέρδη πέριξ του 2% εμφανίζουν και οι τραπεζικές μετοχές, ενώ η Aegean «απογειώνεται» στο 3% και τα 10,7%. ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Jumbo, επίσης, συνεχίζουν σε θετικό έδαφος.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει δυναμική άνοδο κατά 1,85% και διαμορφώνεται στις 1.197,56 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν 22 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.175,78 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 17 μονάδες (από 1.180,72 έως 1.97,78 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 11 εκατ. ευρώ.

Σβήνει τις απώλειες του Οκτωβρίου


Το Χρηματιστήριο Αθηνών δίνει συνέχεια στη διήμερη ανοδική αντίδραση, ανακτώντας σχεδόν το σύνολο των απωλειών του Οκτωβρίου, αλλά και ένα μέρος της μεγάλης διόρθωσης του φθινοπώρου, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.111 μονάδες και το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 5μήνου.

Μέσα στο προηγούμενο διήμερο, η ελληνική αγορά όχι μόνο κέρδισε σχεδόν έξι ποσοστιαίες μονάδες, αλλά κατάφερε να υπερβεί εκ νέου τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, καθιστώντας (και πάλι) ανοδική τη μακροπρόθεσμη τάση.

Σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το ανοδικό ξέσπασμα διαδραματίζουν οι ελκυστικές τιμές στο ταμπλό, ως απόρροια της ισχυρής διόρθωσης από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα υπερπουλημένα επίπεδα προσφέρουν την ευκαιρία στους αγοραστές να κάνουν τα «ψώνια» τους και να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική σταθερότητα -όπως αυτή επιβεβαιώθηκε και στις περιφερειακές εκλογές- σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση του κλίματος.

Καταλυτική αναμένεται και η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις διεθνείς -και όχι μόνο- προκλήσεις. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες, ενώ οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τραβούν ξανά την ανηφόρα.

Ταυτόχρονα, παρά τη δρομολογούμενη «παύση» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, κάτι που διατηρεί την πίεση στις ομολογιακές αποδόσεις.

- --.gr

Ειδήσεις σήμερα:


Έτοιμο το Ισραήλ για πόλεμο σε Βορρά και Νότο – Φόβοι για «Ανατολικό Μέτωπο» με τζιχαντιστές στη Συρία ή το Ιράν



Κίσινγκερ: Επίθεση στο διεθνές σύστημα από Ρωσία και Χαμάς – Δεν αποκλείει κλιμάκωση



«Ήπια κόντρα» στο ντιμπέιτ Μπακογιάννη-Δούκα για Μεγάλο Περίπατο, κάμερες στους δρόμους και κυκλοφοριακό

Related posts

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Πάνω από 14.000 αιτήσεις νέων για φθηνά στεγαστικά

admin

Γιάννης Μανιάτης: Δέκα επιχειρησιακά σχέδια για την Πράσινη Ανάπτυξη

admin

«Μπλόκο» πέντε μοναχών σε έργο €110 εκατ. του ΑΔΜΗΕ στα Καλάβρυτα

admin

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Τι θα ισχύσει μετά το 2022

admin

e-ΕΦΚΑ: Προς παράταση η καταβολή ασφαλιστικών υποχρεώσεων, λόγω κακοκαιρίας

admin

Ισπανία: Η κατάργηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα διατροφής παρατείνεται για έξι μήνες

admin

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «ροκάνισε» το 13,7% του μέσου μισθού στην Ελλάδα

admin

Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές στους δικαιούχους

admin

Εφορία: Τα 11 σημεία που πρέπει να προσέξετε με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις μέχρι το τέλος του χρόνου

admin