Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν: H όποια βοήθεια στην Ουκρανία δεν πρέπει να βλάψει τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Η βοήθεια προς την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αντιπαλέψει τη ρωσική εισβολή δεν πρέπει να βλάψει τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία έχει αντιταχθεί στους στόχους ανανέωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ για διοχέτευση 50 δισ. ευρώ στο Κίεβο. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν Σύνοδο Κορυφής την 1η Φεβρουαρίου στην οποία θα συζητήσουν το θέμα.

“Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την Ουκρανία, κάτι που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε με τρόπο που να μην βλάπτει τον προϋπολογισμό της ΕΕ”, είπε ο Όρμπαν σε συνέντευξη Τύπου.

“Αλλά το να παραχωρηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τέσσερα χρόνια εκ των προτέρων είναι παραβίαση της κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων της ΕΕ. Δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί σε ένα τρίμηνο του έτους”.

Ο Όρμπαν μίλησε μετά τη συνάντηση με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του είπε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή.

Ο Όρμπαν είπε ότι οποιαδήποτε οικονομική διευκόλυνση για την Ουκρανία θα πρέπει να είναι ξεχωριστή από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Είπε ότι η πρόταση της Ουγγαρίας για τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού βασίζεται στην κατανομή της βοήθειας με βάση το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ).

“Εάν οι Βρυξέλλες το αποδεχθούν αυτό, τότε θα υπάρξει βοήθεια για την Ουκρανία, εκτός του προϋπολογισμού”, είπε. “Αν όχι, τότε θα είμαι λυπημένος που θα σταματήσω αυτή τη διαδικασία”.

Related posts

ΕΕ – Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ουκρανία μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας

admin

To Ελεγκτικό Συνέδριο επισημαίνει τους κινδύνους και τα σφάλματα του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Κίνα: “Ειλικρινείς” συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου είχε ο ΥΠΕΞ της Κίνας

admin

Οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – “Δεν είναι Ισραηλινών συμφερόντων”, λέει το IDF

admin

Φίτσο: Ορισμένες χώρες της ΕΕ και του NATO εξετάζουν να στείλουν στρατιώτες στην Ουκρανία

admin

Ο Μπάιντεν μίλησε με συγγενείς Αμερικανών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς

admin

Ο Ερντογάν ευχήθηκε “καλή τύχη” στον Μπάιντεν ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

admin

Πούτιν: H Ρωσία δεν απορρίπτει τις συνομιλίες με την Ουκρανία

admin

Η κινεζική Jiangling Group Electric Vehicle Co. Ltd. θα παραδώσει στην Τουρκία 300 οχήματα νέας ενεργειακής τεχνολογίας

admin