Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψήφισμα-σοκ για ΜΜΕ, υποκλοπές, κράτος δικαίου

Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου το ψήφισμα-κόλαφος για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Οπως σημειώνεται, με το κείμενο αυτό η Ολομέλεια της Ευρωβουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για αρκετές ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα» που αφορούν «πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων». Στο κείμενο γίνονται αναφορές στις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, στις έρευνες για το δυστύχημα στα Τέμπη και το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, στις «συστηματικές επαναπροωθήσεις μεταναστών» και στις «επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών».

Υπέρ ψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, ενώ 254 ήταν οι αρνητικές ψήφοι και 26 οι αποχές (αντίστοιχο του «παρών» της ελληνικής Βουλής). Υπέρ του τάχθηκαν οι ευρωομάδες των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων, των Πράσινων και της Αριστεράς. Εναντίον τάχθηκαν οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ (στο οποίο ανήκει η ΝΔ). Η ψηφοφορία, ωστόσο, είχε και δυο αξιοσημείωτα. Καταρχάς, ότι 7 ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, από διάφορες χώρες, βγήκαν «εκτός γραμμής» στηρίζοντας το ψήφισμα που καταδικάζει την ελληνική κυβέρνηση. Αλλά και ότι ο επικεφαλης της ευρωομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, αποχώρησε από την αίθουσα λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας και δεν ψήφισε.

Στο επίκεντρο

το «Predatorgate»

Κεντρικό ρόλο στην καταγραφή των παραβιάσεων των κανόνων του κράτους δικαίου στο ψήφισμα καταλαμβάνει η υπόθεση των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, με ή χωρίς το παράνομο λογισμικό Predator και η «εργαλειοποίηση», όπως επισημαίνεται, των φερόμενων «απειλών για την εθνική ασφάλεια» προκειμένου να παρακολουθούνται δημοσιογράφοι και πολιτικοί αντίπαλοι.

Για τους δημοσιογράφους, συγκεκριμένα, το ψήφισμα της Ευρωβουλής καταγγέλλει τις απειλές, τις παραβιάσεις του απορρήτου τους και τις καταχρηστικές αγωγές και μηνύσεις (SLAPP). Συγκεκριμένα δε σημειώνει ότι «ο ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού ήγειρε διάφορες αγωγές» ζητώντας απόσυρση δημοσιευμάτων και αποζημιώσεις, τις οποίες έχουν καταδικάσει πολλές διεθνείς οργανώσεις ελευθερίας της έκφρασης και των ΜΜΕ. Στο ψήφισμα υπενθυμίζεται επίσης η παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού και ότι «έκτοτε έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τον ρόλο του στο σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού».

Το ψήφισμα αναφέρεται επίσης στην αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ από την κυβέρνηση και σε παρεμπόδιση της έρευνάς της για την υπόθεση, παραπέμποντας στις σοβαρές καταγγελίες του προέδρου της, Χρήστου Ράμμου. Ενώ θέτει γενικότερο ζήτημα λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών και της δικαιοσύνης στη χώρα μας, εκφράζοντας ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα.

Με το ψήφισμα η Ευρωβουλή ζητά, μεταξύ άλλων, αποτελεσματικότερη έρευνα για τις υποκλοπές, με τη συνδρομή της Europol και απόσπαση της ΕΥΠ από τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού.

«Κυρώσεις»

σαν της Ουγγαρίας

Επιπλέον, καλεί την Επιτροπή «να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα», συμπεριλαμβανομένης και της επανεξέτασης της χρηματοδότησης της χώρας από τα ενωσιακά κονδύλια. Τέτοιου είδους κυρώσεις, με «πάγωμα» κονδυλίων, έχουν ως σήμερα επιβληθεί μόνο στην Ουγγαρία.

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται έκκληση στην Κομισιόν να παρέμβει για την προστασία του κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Ανάλογες εκκλήσεις έχουν διατυπώσει διεθνείς οργανώσεις, δημοσιογραφικές ενώσεις, η αρμόδια επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής και η εξεταστική επιτροπή PEGA για τα παράνομα λογισμικά παρακολούθησης.

Μπαράζ διεθνών πρωτοβουλιών

Παράλληλα, 35 χώρες, ανάμεσα τους κράτη-μέλη της ΕΕ και η Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν σε σχετική πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και συνυπέγραψαν, την Τρίτη, το ψήφισμα με τίτλο «The Pall Mall Process», στο οποίο αναγνωρίζεται η ανάγκη να παρθούν περισσότερα μέτρα εναντίον της κακόβουλης χρήσης των spyware και υπέρ της θεσμοθέτησης διασφαλίσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρωτοπόρες παραμένουν, ωστόσο, οι ΗΠΑ, που ανακοίνωναν ότι θα «μπλοκάρουν» τη χορήγηση αμερικανικής βίζας και εισόδου στις ΗΠΑ σε όποιον ιδιώτη ή δημόσιο λειτουργό προκύπτει ότι εμπλέκεται στη χρήση κατασκοπευτικών εργαλείων, όσους φέρονται να την έχουν διευκολύνει και σε όποιους επωφελούνται από αυτή ή/και από την πώληση, τη διακίνηση και την κατάχρησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είναι στο μικροσκόπιο για τη χρήση του Predator αλλά και για τις εξαγωγές του λογισμικού που έγιναν μέσω Αθήνας, με άδειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Διόλου τυχαία, στη σχετική «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου περιλαμβάνεται και η Intellexa. Η ελληνική εταιρεία που εμπορευόταν και εξήγαγε το λογισμικό Predator και με την οποία φέρονται σχετιζόμενοι οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος οι οποίοι, με τη σειρά τους, φέρονται σχετιζόμενοι με τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Related posts

Κύπρος: Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των ηρωομαρτύρων Καβάζογλου και Μισιαούλη

admin

ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Gov Wallet: Πάνω από 1.148.000 ψηφιακά αντίγραφα ταυτοτήτων και διπλωμάτων

admin

ΑΜΗΧΑΝΙΑ

admin

Στην Κεντρική Επιτροπή το καυτό μπαλάκι των διαγραφών

admin

Δένδιας: Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει απαρέγκλιτα – Δεν έχει ημερομηνία λήξης ή αναθεώρησης

admin

Τέμπη: «Στην Ελλάδα ο υπουργός παραιτήθηκε, εδώ δεν ζήτησαν ούτε συγγνώμη» – Οι Τούρκοι για την παραίτηση Καραμανλή

admin

Eκλογές: Μετά το Πάσχα οι κάλπες – Τα μηνύματα των πολιτών μετά το δυστύχημα στα Τέμπη

admin