Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χ.Α.-Νέος κανονισμός: Οι προβλέψεις για αναστολή, διαγραφή και επαναδιαπραγμάτευση μετοχών

Χ.Α.-Νέος κανονισμός: Οι προβλέψεις για αναστολή, διαγραφή και επαναδιαπραγμάτευση μετοχών

Σημαντικές αλλαγές όσον αφορά την εισαγωγή, την αναστολή διαπραγμάτευσης και τη διαγραφή μετοχών προβλέπει ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα, η 9η τροποποίηση του κανονισμού του Χ.Α., που εγκρίθηκε εντός της τρέχουσας εβδομάδας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προβλέπει πως όταν οι μετοχές μιας εισηγμένης παραμένουν στην κατηγορία επιτήρησης για περισσότερα από δύο συνεχόμενα έτη, θα τίθενται σε αναστολή.

Ο έλεγχος της διετίας θα λάβει χώρα για πρώτη φορά κατά τον τακτικό έλεγχο της κατηγορίας επιτήρησης το Μάιο του 2025 και θα προσμετρηθεί και το χρονικό διάστημα που οι μετοχές ήταν ήδη στην κατηγορία επιτήρησης πριν την θέση σε ισχύ του κανονισμού. Σε αναστολή θα τίθενται επίσης οι μετοχές όταν η εκάστοτε εταιρεία δεν ανταποκριθεί προσηκόντως κι εμπροθέσμως σε ερώτημα του Χ.Α.

Αναφορικά με τις διαγραφές, μία μετοχή θα τίθεται εκτός του χρηματιστηριακού ταμπλό μετά από έξι μήνες σε αναστολή με δυνατότητα παράτασης για ακόμη έξι μήνες, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος της εισηγμένης. Διαγράφονται οι μετοχές σε αναστολή λόγω διασποράς κάτω του 10%. Για τους ήδη εισηγμένους εκδότες κατά την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, η εφαρμογή της παραπάνω διάταξης αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2025.

Εναλλακτικά της διαγραφής, προβλέπεται η δυνατότητα του Χ.Α., εφόσον προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία και σύμφωνα με αυτήν, να μεταφέρει στην Εναλλακτική Αγορά αξιόγραφα του εκδότη που δεν πληρούν τους κανόνες της Κύριας Αγοράς. Όσο για την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών, σε περίπτωση αναστολής μεγαλύτερης των έξι μηνών και μέχρι ενός έτους, η εταιρεία θα οφείλει να δημοσιοποιήσει πλέον μόνο ανακοίνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

Παράλληλα, προστίθεται ως νέος λόγος υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τους εκδότες. Τίθεται όριο τουλάχιστον 50% των συνολικών ιδίων κεφαλαίων για τις μη ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές και αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων για τον έλεγχο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων και των ζημιών, με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιπλέον, περιορίζεται ο χρόνος παραμονής μιας εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης στα δύο έτη κατ’ ανώτατο όριο. Για τους ήδη εισηγμένους εκδότες στην κατηγορία επιτήρησης κατά την έναρξη ισχύος του νέου κανονισμού, ο έλεγχος της διετίας για σκοπούς θέσης σε αναστολή θα λάβει χώρα κατά τον τακτικό έλεγχο του Χ.Α. για την κατηγορία επιτήρησης το Μάιο του 2025. Σημειώνεται ότι ο τακτικός έλεγχος του Χ.Α. για την κατηγορία επιτήρησης για την οικονομική χρήση 2023 θα πραγματοποιηθεί με βάση τις σχετικές διατάξεις που ίσχυαν πριν την θέση σε ισχύ του νέου κανονισμού.

Δείτε εδώ ολόκληρο το νέο κανονισμό του Χ.Α.

#ΝΕΟΣ_ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ #Χρηματιστήριο_Αθηνών #αναστολή_διαπραγμάτευσης #διαγραφή_μετοχής #επαναδιαπραγμάτευση #Επιτροπή_Κεφαλαιαγοράς

Related posts

Αγορά 20.000 μετοχών της Τρ. Πειραιώς από τον Γ. Χαντζηνικολάου

admin

Loulis Food Ingredients: Nέο μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο

admin

EBRD: Επένδυση €15 εκατ. στο ομόλογο της Ideal Holdings

admin

Eurobank Equities: «Χρονιά του Δράκου» το 2024-Οι Top μετοχές

admin

Μετοχή ΔΑΑ: Οι πρώτες συστάσεις από Morgan Stanley και Deutsche Bank

admin

Flexopack: Κοινό Ομολογιακό Δάνειο €12.913.202 με κάλυψη από Eurobank- ΤΑΑ

admin

ΕΥΑΘ: Δε θα διανεμηθεί μέρισμα λόγω μη διανεμητέων κερδών εκμετάλλευσης

admin

Alpha Trust Aνδρομέδα: Στα €6,03 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Κλουκίνας-Λάππας: Στο 87,729% το ποσοστό της Intracom Properties

admin