Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: Με στηρίξεις από το εξωτερικό για το 8×8

Με «προίκα» 4,6% από τις αρχές του 2024 ξεκινά η νέα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι αγοραστές θα προσπαθήσουν να δώσουν συνέχεια στην ανοδική κίνηση, διευρύνοντας στο 8×8 το θετικό σερί.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας, έχοντας υπερβεί το ψυχολογικό όριο των 1.350 μονάδων. Πλέον, ο επόμενος στόχος τίθεται στις 1.369 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο σημείο από το 2011.

Η επιστροφή των αγοραστών στο εξωτερικό, ενόσω οι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τον Μάρτιο, έρχεται να παράσχει επιπλέον στηρίξεις στη Λεωφόρο Αθηνώ, σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία έχει αρχίσει να εκδηλώνεται η αγοραστική κόπωση.

Άλλωστε, είναι σαφές ότι το 4,6% σε μόλις εννέα συνεδριάσεις έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την εκδήλωση ορισμένων εύλογων διορθωτικών κινήσεων, με στόχο την αφομοίωση των ισχυρών κεκτημένων της τελευταίας περιόδου.

Κλειστή η Wall Street

Tο κλίμα στο εξωτερικό, όπως προαναφέρθηκε, αναμένεται υποστηρικτικό, καθώς τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πάντως, η Wall Street θα μείνει κλειστή, λόγω της αργίας για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Κι αυτό, αναμφίβολα, αναμένεται να «ρίξει» το επενδυτικό ενδιαφέρον σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Πάντως, το θετικό είναι ότι οι traders εξακολουθούν να θεωρούν ότι η Federal Reserve, δηλαδή η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, θα ξεκινήσει τον Μάρτιο την πορεία χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, περιμένοντας έως και έξι μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό χονδρικής (1% τον Δεκέμβριο), άλλωστε, αναπτέρωσαν σημαντικά τις παραπάνω προσδοκίες, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό λιανικής, ο οποίος επιταχύνθηκε στο 3,4% τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ, η προσοχή της διεθνούς κοινότητας στρέφεται και στα εταιρικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, τα οποία ξεκίνησαν να δημοσιεύονται μόλις την Παρασκευή, με την αρχή να γίνεται από τις αμερικανικές τράπεζες. Οι αναλυτές περιμένουν μια βελτίωση της κερδοφορίας κατά 4% – 5%.

Autohellas – ΔΑΑ – Πειραιώς – ΔΕΗ

Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, την Τετάρτη ξεκινά η δημόσια προσφορά για το 5ετές ομόλογο της Autohellas, με στόχο την άντληση έως 200 εκατ. ευρώ. Το εύρος των αποδόσεων θα δημοσιευθεί αύριο (16/1), με τη διοίκηση να ευελπιστεί ότι θα διαμορφωθεί όσο πιο κοντά στο 4% – 4,5%.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ανεβάζει «στροφές», προκειμένου μέσα στον Φεβρουάριο να ολοκληρώσει την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPOs) και την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το «Ελ. Βενιζέλος» στοχεύει στην άντληση έως και 1 δισ. ευρώ, μέσω της παραχώρησης του 30% των μετοχών. Το 10% 1% θα διατεθεί με ιδιωτική τοποθέτηση στους νυν ιδιώτες μετόχους (10% στους Καναδούς 1% στον Όμιλο Κοπελούζο), ενώ το υπόλοιπο 19% θα διανεμειθεί στην επενδυτική κοινότητα.

Την ίδια ώρα, η Τρ. Πειραιώς ξεκινά τις απαιτούμενες διεργασίες, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την αποεπένδυση του ΤΧΣ στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου. Μέσα στις επόμενες ημέρες, δε, θα οριστικοποιηθεί το ακριβές ποσοστό διάθεσης, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής. Δηλαδή τη διάθεση του 27% των μετοχών σε δύο δόσεις.

Η ΔΕΗ, τέλος, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την κρίσιμη Capital Markets Day, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιανουαρίου στο Λονδίνο. Η διοίκηση του κ. Στάσση θα παρουσιάσει στην αφρόκρεμα των επενδυτών το νέο πολυετές στρατηγικό πλάνο, επιδιώκοντας να πείσει όσο τον δυνατόν περισσότερους για το επιτυχές μέλλον της κραταιής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Related posts

Πειραιώς: Αύξηση 11% στα κέρδη προ φόρων-προβλέψεων

admin

Πειραιώς: Τρεις επενδυτές στην επόμενη φάση για το Nemo

admin

Piraeus Bank: Net profit of 299 million euros in H1

ad

Πιστοποιήθηκε κατά ISO 9001 η Τράπεζα Πειραιώς

admin

Πώς είδαν τα αποτελέσματα Πειραιώς JP Morgan και Axia

admin

Τρ. Πειραιώς: Ολοκληρώθηκε ο 6ος κύκλος του Project Future

admin

“Χαστούκι” από την Citi σε Πειραιώς και ETE

admin

Πειραιώς: Πώς θα αλλάξουν χέρια 111 χιλιάδες δάνεια

admin

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Personal Banking της Τράπεζας Πειραιώς

NEWSROOM