Image default
PIRAEUS BANK

Χρηματιστήριο: «Αντέχει» στα υψηλά 13 ετών εν αναμονή της Πειραιώς

Σε χαμηλό τέμπο συνεχίζει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει ρίξει… ρυθμό το τελευταίο διήμερο, εν αναμονή των σπουδαίων στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όλη η αγορά περιμένει την επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και η οποία θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα χέρια των ιδιωτών.

Σήμερα, το δημόσιο διατηρεί το 27% των μετοχών της Πειραιώς. Εντός των επόμενων ωρών θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ακριβές ποσοστό διάθεσης, όπως και για την τιμή του placement, αλλά και για την κατανομή μεταξύ ξένων και Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα έχει προσελκύσει το ισχυρό ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες μαζεύουν ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην αποεπένδυση.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, από τις αρχές της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών χαρακτηρίζεται από… μπόλικη υποτονικότητα, με τους ημερήσιους συναλλακτικούς τζίρους να κυμαίνονται κάτω των 100 εκατ. ευρώ.

«Αντέχουν» τα υψηλά 13 ετών

Παρ’ όλα αυτά, ο Γενικός Δείκτης «αντέχει» με σχετική άνεση στα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, μην απομακρυνόμενος από τις «κορυφές» των 1.424 μονάδων. Ταυτόχρονα, διατηρεί την απόσταση ασφαλείας από τις 1.380 μονάδες, οι οποίες συνιστούν τον πήχη της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Από τις αρχές του έτους, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει συνολική μεταβολή της τάξης του 9%, ενώ ο Φεβρουάριος, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο (29/2), ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με κέρδη της τάξης του 3% έως 4%, αποτελώντας τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.

Χρηματιστήριο: Επτά μετοχές που ξεχώρισαν μέσα στον Φεβρουάριο

Φήμες για deals

Σίγουρα, αυτή η ανθεκτικότητα σχετίζεται αφενός με το θετικό κλίμα στο εξωτερικό, αφετέρου με το συνεχές rotation και τα επιλεκτικά στηρίγματα, τα οποία απορρέουν από τα εταιρικά αποτελέσματα και τις φήμες για νέα deals.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα (28/2) είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών μεγεθών των Ideal και Lavipharm. Την Πέμπτη ακολουθεί η Helleniq Energy και η Entersoft.

Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από νέες φήμες για πιθανά deals, αναγκάζοντας τις εμπλεκόμενες εισηγμένες να εκδώσουν ανακοίνωση. Ο λόγος για την Quest, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί πρόταση για τη θυγατρική ACS, αλλά και για την Entersoft, η οποία πήρε αποστάσεις από τα σενάρια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.

Σήμερα, στο μεταξύ, εισάγεται το νέο ομόλογο της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ και απόδοσης 6%. Πρόκειται για το 22ο εταιρικό ομόλογο, το οποίο θα διαπραγματεύεται εφεξής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, τώρα, τα προσυμβολαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα οριακά ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, συνεχίζοντας την αφομοίωση των πρόσφατων ιστορικών υψηλών.

Στάση αναμονής, από την άλλη πλευρά, τηρεί η Wall Street, με τα futures να εμφανίζουν μικρές μεταβολές εν αναμονή των νέων στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στην Ασία, τέλος, πριν λίγο, τα κυριότερα χρηματιστήρια έκλεισαν με ήπιες απώλειες. Ενδεικτικά, Χονγκ Κονγκ και Σαγκάη υποχώρησαν κατά 1,4% και 1,9% αντίστοιχα, ενώ ο Nikkei στην Ιαπωνία έμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα πρόσφατα υψηλά.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)  

Related posts

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Καλύφθηκε πλήρως η έκδοση για το 22% + 5%

ad

Goldman Sachs: «Βλέπει» ράλι στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

ad

Πειραιώς: Μοντέλο Intesa για να αυξηθούν τα έσοδα

admin

Το Ταμπλό του Χρηματιστηρίου: Τα μεγάλα (πιθανά) deals του 2024

ad

Πειραιώς: Στο 1,6 δισ. o «λογαριασμός» από το IFRS 9

admin

Χρ. Μεγάλου: Θα είμαστε πάνω από τους στόχους το τρίτο τρίμηνο

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Άνοδος 300% στα κέρδη το β’ τρίμηνο

ad

Στις 19 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα 9μήνου της Πειραιώς

admin