Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Υπό απειλή οι κρίσιμες στηρίξεις – Επιμένουν οι πωλητές

Βραχύβια αποδεικνύεται η σημερινή κυριαρχία των αγοραστών στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς οι πωλητές επιστρέφουν και ανακτούν τα «ηνία» της αγοράς, θέτοντας εκ νέου σε δοκιμασία τις κρίσιμες στηρίξεις των 1.150 μονάδων, οι οποίες συμπίπτουν με τον απλό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχονται νέο κύμα ρευστοποιήσεων, με τις Πειραιώς και Eurobank να χάνουν τουλάχιστον 1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, το βάρος των πιέσεων σηκώνουν οι Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco, Cenergy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Από την άλλη πλευρά, η Τέρνα Ενεργειακή ανακάμπτει από το τριήμερο αρνητικό σερί και το χαμηλό 1,5 έτους, ενισχυόμενη σχεδόν 2%.

Πιο αναλυτικά, παρά το ανοδικό ξεκίνημα, στις 12:10 μ.μ. ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια πτώση κατά 0,71% και διαμορφώνεται στις 1.145,81 μονάδες, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.154,02 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 18 μονάδες (από 1.145,26 έως 1.163,80 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης, χάνοντας όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, υποχωρεί αυτήν την στιγμή στο -0,87% και τις 887 μονάδες, εν μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης του ελληνικού δημοσίου.

Η μετοχή της Πειραιώς, ενδεικτικά, κατέρχεται στο -1,8% και τα 2,63 ευρώ, με τη μετοχή της Alpha Bank να έπεται στο -0,4% και το 1,22 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο 0,1% και τα 5,08 ευρώ. Η μετοχή της Eurobank, δε, μειώνεται στο -1,5% και το 1,43 ευρώ, εν αναμονή των τυπικών αποτελεσμάτων για τη διάθεση του 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Alpha Bank -0,41% 1,223 ευρώ

Eurobank -1,51% 1,438 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 0,16% 5,088 ευρώ

Πειραιώς -1,86% 2,638 ευρώ

Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, στο μεταξύ, συνεχίζει σε πτωτικό έδαφος (χαμηλό 2ετίας), διολισθαίνοντας στο -2,5% και τα 13,7 ευρώ. Ο τζίρος, μάλιστα, υπερβαίνει τα 250.000 ευρώ στο δίωρο. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδοχικές απώλειες αποδίδονται στη μη διανομή μερίσματος για το 2023.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,79% και 2.830 μονάδες), η μετοχή της Coca Cola περιορίζεται στο -2,3% και τα 24,6 ευρώ, ενώ άνω του 1% διαμορφώνεται η κάμψη για τις μετοχές των Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco και Cenergy. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, παράλληλα, χάνει 0,9% και οπισθοχωρεί στα 12,1 ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή «ξεκολλάει» από το χαμηλό 1,5 έτους, ενισχυόμενη στο 1,8% και τα 13,4 ευρώ. Κέρδη κατά σχεδόν 1% εμφανίζουν, επίσης, οι μετοχές των ΕΛΠΕ – ΕΥΔΑΠ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,31% και 1.911 μονάδες), η μετοχή της Αλουμύλ ξεχωρίζει αρνητικά στο -2% και τα 2,55 ευρώ, με τις μετοχές των Dimand, Fourlis, Idea, Intrakat, Premia και Intracom να ακολουθούν στο -1%. Αντίθετα, η μετοχή της Παπουτσάνης αυξάνεται κατά 2%, ενώ η μετοχή της Entersoft διευρύνεται κατά 1,4%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 23 μετοχές κινούνται ανοδικά, 63 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 10 μετοχές παραμένουν σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 78,3 δισ. ευρώ.

Έκτη εβδομάδα απωλειών


Το Χρηματιστήριο Αθηνών οδεύει προς την 6η διαδοχική πτωτική εβδομάδα, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες απώλειες του φθινοπώρου, οι οποίες ανέρχονται στο -12% από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε ένα κρίσιμο σημείο στήριξης, αυτό του εκθετικού κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών, ενώ πλέον βρίσκεται πολύ κοντά και στον απλό κινητό μέσο όρο (1.150 μονάδες).

Τυχόν διάσπαση αυτών των ορίων θα σηματοδοτήσει την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης και την επιβεβαίωση του καθοδικού σεναρίου. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως έχει προαναφερθεί, η αρνητική πορεία του Γενικού Δείκτη εδράζεται σε μια σειρά παραγόντων, με κυριότερη όλων την πρόθεση των κεντρικών τραπεζών περί «υψηλότερων επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση και η ραγδαία άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις αποτελούν τα συμπτώματα αυτής της σφιχτής νομισματική πολιτικής, τα οποία καθιστούν τις μετοχές σημαντικά λιγότερο ελκυστικές.

Την ίδια στιγμή, η αποεπένδυση του δημοσίου στις τράπεζες εξακολουθεί να πυροδοτεί μεγάλα κύματα μεταβλητότητας στην εγχώρια αγορά, δεδομένου ότι οι επενδυτές αναζητούν έξτρα ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην επόμενη ημέρα του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Σήμερα ολοκληρώνεται η προθεσμία για το 1,4% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Eurobank, με την τράπεζα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να επαναγοράζει το εν λόγω ποσοστό, καταβάλλοντας τίμημα 1,8 ευρώ/μετοχή.

Το αμέσως προσεχές διάστημα, δε, θα ξεκινήσει η διάθεση και ενός πρώτο πακέτου μετοχών (20%) στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό


Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει ήπια στο 0,49% και τις 443 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,68%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,33%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,48% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,95%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones σημειώνουν οριακή άνοδο κατά 50 μονάδες.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται κάτω των 85 δολαρίων, σε χαμηλό ενός μήνα. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 0,33% και τα 82,5 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 0,25% και τα 84,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 0,15% και τα 1.834 δολάρια ανά ουγγιά.

Ειδήσεις σήμερα

Απίστευτο περιστατικό στα Σεπόλια: Χώρισαν και εκείνος για να την εκδικηθεί έριξε φόλα στον σκύλο της

Γιατί οι ΗΠΑ έριξαν το τουρκικό drone στη Συρία

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Γρανάδας ο Μητσοτάκης – Τι προσδοκά η Αθήνα

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023– Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα– Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023– Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023– Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023

Related posts

Κοινωνικός Τουρισμός: Πάνω από 39.000 επιταγές ενεργοποιήθηκαν τον Ιούνιο – Στους top προορισμούς η Εύβοια

admin

«Εύδοξος»: Δήλωση και παραλαβή συγγραμμάτων και μέσω app – βοηθού για προπτυχιακούς φοιτητές

admin

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το σχέδιο «Ηρακλής III» για τα «κόκκινα» δάνεια

admin

ΕΝΦΙΑ 2023 : Νέα ευκαιρία για μειώσεις και διορθώσεις

admin

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης και ο Αλέξανδρος Εξάρχου νέα μέλη του ΔΣ

admin

Οι 100 κορυφαίοι σεφ της χρονιάς στην Ελλάδα σύμφωνα με το FNL

admin

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι – Αγορές σε σούπερ μάρκετ: Οι τιμές για γαλοπούλα, κουραμπιέ, μελομακάρονα – Αύξηση 21% στα αναψυκτικά

admin

Πόσα «voucher» θα δικαιούστε για αλλαγή POS, ταμειακών και ηλεκτρονικά τιμολόγια

admin

Συντάξεις: Aλλαζουν από αυτόν το μήνα οι ημερομηνίες πληρωμών

admin