Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια των αγοραστών να «μαζέψουν» τη βουτιά μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Στο «κόκκινο» παραμένει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε νέες ρευστοποιήσεις, εν μέσω της βαθιάς κλιμάκωσης των γεωπολιτικών προκλήσεων, αλλά και της εν γένει αδυναμίας ανάκαμψης από τη μεγάλη βουτιά του φθινοπώρου. Αποτέλεσμα είναι η ελληνική αγορά να κατέρχεται στη ζώνη των 1.120 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τις 1.113 μονάδες (χαμηλό 5μήνου).

Οι ξένοι συνεχίζουν τις εντολές πωλήσεων, καθώς η ανάφλεξη των συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλέστερα «καταφύγια». Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, βλέπουμε διεθνώς μια γενικευμένη πτωτική τάση στις μετοχές, η οποία συνδυάζεται με σημαντική άνοδο σε χρυσό, εμπορεύματα, δολάριο και γεν.

Αυτή η κατάσταση εύλογα επηρεάζει και το ελληνικό ταμπλό, επιτείνοντας την ορμή του καθοδικού κύκλου, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη από τα τέλη του Αυγούστου. Ενδεικτικά, οι απώλειες στις τράπεζες αγγίζουν το 4%, ενώ οι Mytilineos – ΔΕΗ – Motor Oil διολισθαίνουν κατά τουλάχιστον 3%. Βουτιά άνω του 5% εμφανίζει και η Aegean.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης στις 12:15 μ.μ. σημειώνει κάμψη κατά 0,90% και διαμορφώνεται στις 1.126,56 μονάδες, χάνοντας τουλάχιστον 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.125,79 μονάδες). Νωρίτερα, μάλιστα, η πτώση είχε αγγίξει έως και το -2%. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.113,10 έως 1.127,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 125 εκατ. ευρώ, λόγω του πακέτου των μετοχών του ΤΧΣ στη Eurobank (93,7 εκατ. ευρώ για το 1,4% των μετοχών).

Ο τραπεζικός δείκτης συνεχίζει την καθοδική πορεία, υποχωρώντας στο -2,59% και τις 859 μονάδες, ενόσω το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προχωρά κανονικά την υλοποίηση του σχεδίου αποεπένδυσης.

Η μετοχή της Eurobank, συγκεκριμένα, κατέρχεται στο -3,1% και το 1,37 ευρώ, με το ΤΧΣ να ολοκληρώνει την πώληση του 1,4% των μετοχών, μέσω πακέτου που πέρασε στο άνοιγμα της συνεδρίασης (αξίας 93,7 εκατ. ευρώ). Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς βουλιάζει στο -3,7% και τα 2,57 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώνεται κατά 1,90% και πέφτει κάτω των 5 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank, τέλος, διαπραγματεύεται στο -2% και το 1,19 ευρώ.

Alpha Bank -2,01% 1,1955 ευρώ

Eurobank -3,15% 1,37 ευρώ

Εθνική Τράπεζα -1,90% 4,968 ευρώ

Πειραιώς -3,75% 2,57 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,88% και 2.711 μονάδες), η μετοχή της Aegean κατακρημνίζεται άνω του 5% και υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ. Απώλειες άνω του 3% παρουσιάζουν και οι μετοχές των Autohellas, Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μotor Oil και Mytilineos. Οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Cenergy, παράλληλα, συρρικνώνονται κατά τουλάχιστον 4%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή μειώνεται στο -2% και τα 13,2 ευρώ (νέο χαμηλό 1,5 έτους). Σε θετικό έδαφος, αντίθετα, προσπαθούν να κρατηθούν οι Lamda Development, Sarantis και Coca – Cola.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-2,90% και 1.833 μονάδες), οι μετοχές των Epsilon και Αλουμύλ ξεχωρίζουν αρνητικά στο -6%, δίνοντας συνέχεια στην καθοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Απώλειες κατά τουλάχιστον 3% εμφανίζουν και οι μετοχές των Dimand, Ideal, Intrakat, Profile, ΕΧΑΕ και Entersoft. Ταυτόχρονα, άνω του 2% χάνουν οι μετοχές των Πλαστικά Θράκης, ΕΥΑΘ, ΑΔΜΗΕ, ΑΒΑΞ.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, μόλις οκτώ μετοχές κινούνται ανοδικά, 74 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ πέντε μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 76,7 δισ. ευρώ.

Διαβάστε αναλυτικά στο --.grΕιδήσεις σήμεραΠολιτική κυριαρχία της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές: Κοντά στο «13 3» – Συνεχίζεται η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Η μάχη του σταυρού σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη: Ποιοι προηγούνταιΚαβγάς Μπέου – Μπογιόπουλου στον «αέρα»: «Είσαι ένα λουμπεναριό» – «Είσαι νούμερο» (βίντεο)

Related posts

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Θηλιά» χρεών προς την εφορία ύψους €106,7 δισ.

admin

Okeanis Eco Tankers: Ο Γιάννης Αλαφούζος χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης της Wall Street

admin

Επίδομα παιδιού- ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

admin

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας: Τα τιμολόγια ρεύματος όλων των προμηθευτών για τον Ιανουάριο

admin

Η εξειδίκευση του φορολογικού νομοσχεδίου: Πέντε άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγής

admin

Τελικά μάς κάνει καλό το κολύμπι σε κρύο νερό;

admin

Με αυξήσεις ενοικίων απαντούν οι ιδιοκτήτες Airbnb στα νέα μέτρα

admin

EKT: Αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

admin

Η Eurobank δίνει μεγάλες αυξήσεις στους υπαλλήλους – Ποιους αφορά και πώς θα τις λάβουν

admin