Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιστρέφουν οι αγοραστές, ράλι στην Jumbo

«Φρένο» στο 4ήμερο πτωτικό σερί προσπαθεί να βάλει το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεγμένες τοποθετήσεις, χάρη στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη ορισμένων εισηγμένων. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η επιφυλακτικότητα στο εξωτερικό παραμένει παρούσα, κάτι το οποίο μετριάζει το εύρος της εγχώριας αντίδρασης.

H Jumbo είναι η μεγάλη «πρωταγωνίστρια» της συνεδρίασης, καθώς τα μεγάλα κέρδη και το έκτακτο μέρισμα οδηγούν τη μετοχή έως το 5%. Θετικά πρόσημα εμφανίζουν και οι τράπεζες, ενώ ΔΕΗ – ΟΤΕ – Mytilineos αυξάνονται από 1%. Η μοναδική παραφωνία προέρχεται από την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία εξακολουθεί να δίνει «μάχη» για τη συγκράτηση των 15 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει ήπια άνοδο κατά 0,84% και διαμορφώνεται στις 1.210,16 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.200,04 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 12 μονάδες (από 1.200,58 έως 1.212,88 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης ανακάμπτει στο 1,9% και τις 933 μονάδες, ανακτώντας ένα μέρος των μεγάλων απωλειών του Σεπτεμβρίου (-14%), οι οποίες σχετίζονται με την υψηλή νευρικότητα γύρω από τα επικείμενα placements.

Η μετοχή της Eurobank, η οποία ξεκινά σήμερα τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ (αφορά το 1,4%), ενισχύεται κατά 2,2% και προσεγγίζει το 1,50 ευρώ. Στο 2% και τα 5,49 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται στο 1,5% και τα 2,69 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank αυξάνεται στο 1,3% και το 1,31 ευρώ.

Alpha Bank 1,35% 1,31 ευρώ

Eurobank 2,20% 1,487 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 2,01% 5,49 ευρώ

Πειραιώς 1,51% 2,69 ευρώ

O Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακόψει το 4ήμερο πτωτικό σερί και να βάλει «χαλινάρι» στη μεγάλη διόρθωση του Σεπτεμβρίου, η οποία αγγίζει το -8,5%. Σε επίπεδο εβδομάδας, δε, οι απώλειες φθάνουν στο -4,5%.

Οι επενδυτές «ποντάρουν» στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη ορισμένων εισηγμένων, τα οποία παρέχουν επιλεγμένα στηρίγματα στο ταμπλό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Jumbo, η οποία ανακοίνωσε έκτακτο μέρισμα, χάρη στα υψηλά κέρδη του α’ εξαμήνου.

Οι εισηγμένες θα συνεχίσουν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ημέρα εκπνοής της σχετικής προθεσμίας.

Την ίδια στιγμή, εντός της ημέρας αναμένεται η περίφημη επιστολή της Eurobank, με την οποία θα επισημοποιηθεί η έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του 1,4% που βρίσκεται στα «χέρια» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στις αγορές του εξωτερικού παραμένει νευρικό και ευμετάβλητο, δεδομένων των ανησυχιών για τα υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και τις χαμηλές επιδόσεις της ανάπτυξης.

Οι κεντρικές τράπεζες, στο μεταξύ, εξακολουθούν να διατηρούν τη σφιχτή νομισματική πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μετοχές και το κόστος δανεισμού. Την ίδια στιγμή, οι πρώτες μειώσεις (χαλάρωση νομισματικής πολιτικής) φαίνεται ότι μετατίθενται για το β’ ή και το γ’ τρίμηνο του 2023.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επόμενες βασικές στηρίξεις για τον Γ.Δ. τοποθετούνται πλέον στις 1.140 μονάδες, ενώ οι πρώτες αντιστάσεις βρίσκονται στις 1.300 μονάδες.

Ανεξαρτήτως της μεγάλης διόρθωσης του Σεπτεμβρίου, πάντως, το story των ξένων για την Ελλάδα δεν φαίνεται να αλλάζει μακροπρόθεσμα, καθώς όλα τα θεμελιώδη εξακολουθούν να συνηγορούν υπέρ ενός θετικού σεναρίου, το οποίο αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται.

- --.gr 

Ειδήσεις σήμεραΉμουν κουρασμένος, θέλω δύο μήνες εξάσκηση στα ελληνικά, λέει τώρα ο Κασσελάκης για το «δικό τους κρατίδιο» για τα ΚατεχόμεναΈφτασε στην Ελλάδα η παραλλαγή «Pirola» του κορωνοϊού – Παγώνη: Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχειΜίνως Μάτσας: «Εζησα κρυμμένος και τώρα βγαίνω στο φως»

Related posts

Η Κομισιόν ενέκρινε ελληνικό πρόγραμμα 39,6 εκατ. ευρώ για παραγωγούς λαχανικών

admin

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 24 Νοεμβρίου

admin

G7: Οι ηγέτες εκφράζουν αποφασιστικά την υποστήριξή τους στην Ουκρανία -Εντείνουν την πίεση προς την Μόσχα

admin

ΕΝΦΙΑ: Τα ψιλά γράμματα για έκπτωση 10% στα ασφαλισμένα σπίτια, τα εμπόδια και πώς να τα αντιμετωπίσετε

admin

Eurasia Interconnector τέλος – Ο ΑΔΜΗΕ αποκτά την αποκλειστική κυριότητα

admin

Χρηματιστήρια: Ανακάμπτουν οι ευρωαγορές μετά τις αναταράξεις

admin

Μπορεί το bitcoin να κάνει ένα monster rally;

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2023: Έως πότε πρέπει να γίνουν οι πληρωμές

admin

Κορωνοϊός: Προς επέκταση τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

admin